Netgear DGN 2200 - Podłaczenie routera w Holandii

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ggregorii
Początkujący użytkownik forum

Netgear DGN 2200 - Podłaczenie routera w Holandii

Post autor: ggregorii »

Witam mam w Nl router Davolink DV-2020

http://www.routeripaddress.com/routers/ ... tings.html

Chciałem zmienić na model Netgear DGN 2200 bo ten stary mi szwankuje. Sieć to tele 2 . Ten stary wystarczy że podłącze i sam sobie znajduje parametry sieci. Musze tylko ustawić hasło do sieci. w tym Netgear myślałem że jest podobnie. Klikam na szukanie automatyczne wyszukuje bodajże PPPoE i na tym koniec nie znajduje sieci. Wszystkie dane za starego routera mam spisane. Czemu to nie działa automatycznie choć oba routery maja Adsl? :szok:
Ostatnio zmieniony 2013-02-03, 12:20 przez ggregorii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Netgear DGN 2200 - Podłaczenie routera w Holandii

Post autor: wojteks »

ggregorii pisze:Czemu to nie działa automatycznie choć oba routery maja Adsl?
A jaki to ma związek?
Stary router ma Annex A czy Annex B?
Generalnie w adsl jak już mamy właściwy Annex to nalezy ustawić VPI, VCI, i LLC czy coś podobnego, wpisać user/hasło do PPPoA/PPPoE i router powinien nawiązać połączenie.
Nie pomagam na PW!
ggregorii

Własnie nie mam pojęcia tel który mam podlaczony jest napisane że analogowy.

W starym routerze nic nie muszę wpisywać. Wystarczy że podlacze do gniazdka złapie synchro i po chwili mam neta nawet ja zrestartuje router.. Netgear po automatycznym szukaniu wskazuje PPPoE ale dalej woła resztę czyli login i hasło pewnie. Dalvolink zas w info ma stałe parametry tak jak stale IP ??? . Nie ogarniam a w papierach od dostawcy nie ma ani loginu ani hasła do wglądu. Na jakiej to zasadzie działa to nie mam pojęcia. :zdziwko:

Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ggregorii pisze:a w papierach od dostawcy nie ma ani loginu ani hasła do wglądu
Może tak być, że dostawca konfiguruje router po połączeniu automatycznie a wtedy nie użyjesz innego sprzętu niż od dostawcy. Skoro nie masz user/password do PPPoE to nic nie zdziałasz sam bez kontaktu z dostawcą.
Nie pomagam na PW!
ggregorii

Hm właśnie też tak myślę ze po te parametry trzeba leciec do dostawcy. W opcjach routera od tele 2 nie ma nic do wpisywania :(
ODPOWIEDZ