Proszę o pomoc z anteną zewnętrzną...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Proszę o pomoc z anteną zewnętrzną...
Witam
mam zamiar kupić modem z anteną zewnętrzną w sieci plus ponieważ odbieram sygnał na EDGE a może dzięki zewnętrznej pociągnę HSPA+:) Pytanie czy:
1. Jest możliwość puszczenia anteny po kablu od TV lub zwykłego telefonicznego bo mam je w ścianach już:)
2, Czy pod jedną anteną mogą działać dwa modemy z niezależnymi kartami sim?
Jestem kompletnie zielona w temacie ale nie wiem czy dam radę to SAMA wszystko zainstalować...
mam zamiar kupić modem z anteną zewnętrzną w sieci plus ponieważ odbieram sygnał na EDGE a może dzięki zewnętrznej pociągnę HSPA+:) Pytanie czy:
1. Jest możliwość puszczenia anteny po kablu od TV lub zwykłego telefonicznego bo mam je w ścianach już:)
2, Czy pod jedną anteną mogą działać dwa modemy z niezależnymi kartami sim?
Jestem kompletnie zielona w temacie ale nie wiem czy dam radę to SAMA wszystko zainstalować...
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Proszę o pomoc z anteną zewnętrzną...
Kup tylko modem , na te pseudoanteny z Plusa szkoda kasy. Podaj dokładna lokalizacje , w której chcesz korzystać z internetu. Pozwoli to zobaczyć w zasięgu jakiej sieci, usługi jesteś. Jakie masz szanse na 3G, i jak daleko masz do najbliższego nadajnika UMTS. Od tego zależą dalsze działania min. dobór odpowiedniej anteny.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niemarta_m17 pisze:Jest możliwość puszczenia anteny po kablu od TV lub zwykłego telefonicznego
Nie. Przynajmniej nie bez kombinacji z spliterami za pare k€.marta_m17 pisze:Czy pod jedną anteną mogą działać dwa modemy z niezależnymi kartami sim?
Patrzac na pytania: nie.marta_m17 pisze:nie wiem czy dam radę to SAMA wszystko zainstalować.
Nie pomagam na PW.
-
Mieszkam w miejscowości Wiele woj.pomorskie
Wciskają mi w plusie ZTE MF821+antena zewnętrzna za 79zł przy abonamencie 49zł już sama nie wiem
Wciskają mi w plusie ZTE MF821+antena zewnętrzna za 79zł przy abonamencie 49zł już sama nie wiem

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
Myślisz że mam szansę na HSPA+ na swoim terenie? A jeśli wezmę modem E3276 LTE 150 Mb/s Huawei to mam jakieś szanse na rozprowadzenie sygnału po domu jakimś routerem? chodzi o to że by nasze telefony łapały:) i czy traci się wtedy na mocy sygnału?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak.marta_m17 pisze:to mam jakieś szanse na rozprowadzenie sygnału po domu jakimś routerem?
Nie, router zmienia UMTS na WiFi.marta_m17 pisze:czy traci się wtedy na mocy sygnału
Nie pomagam na PW.
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
LTE nigdzie nie widzę. Możesz złapać coś HSPA+ z Aero² przy ul. Hieronima Derdowskiego 1. Oprócz tego nic ciekawego nie ma w pobliżu. Możesz sprawdzić czy złapiesz ten sygnał telefonem z kartą Plusa? Jeśli tak to wydaje mi się, że antena nie będzie nawet potrzebna.marta_m17 pisze:Mieszkam w miejscowości Wiele woj.pomorskie
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
-
- Guru bezprzewodowy
O ile to AERO2 chodzi. Na razie niezweryfikowany. Trzeba sprawdzić . Za pomocą czego masz ten EDGE z Plusa? Czy rozpatrywałaś innego operatora? Jest jeszcze szansa na PLAY z Karasina.
-
- Mistrz bezprzewodowy
wg mapy zasięgu plusa tak, widocznie ten nadajnik Aero2 jest już uruchomiony, ale żeby mieć pewność to trzeba sprawdzićmarta_m17 pisze:Myślisz że mam szansę na HSPA+ na swoim terenie?
jaki masz telefon, z reguły na wyświetlaczu telefonu widać z jaka siecią się łączy, np w nokii jest symbol 3G lub 3,5G, a jeśli nie ma UMTS to symbol antenki, jeśli oczywiście masz telefon w plusie
spytaj w plusie o opcję Na próbę na 7 dni, sprawdzisz, będziesz wiedziała
jeśli telefony mają moduł wifi, to tak, jak pisał kolega key, router nadaje sygnał wifi, modem podłączony do routera odbiera internet, a router ten sygnał przesyła dalej, ale już nie jako GSM, czy UMTS, czyli sygnały odbierane przez telefony, a jako wifi, a to już nie każdy telefon może odebrać, smartfony praktycznie wszystkie, ale starsze telefony niestety nie wszystkiemarta_m17 pisze:chodzi o to że by nasze telefony łapały:)
ja na Twoim miejscu to nawet bym wolał ten modem, chociaż nie masz szans aktualnie na LTE, nie masz zasięgu, ale moim zdaniem jest to lepszy modem niż ZTEmarta_m17 pisze:A jeśli wezmę modem E3276 LTE 150 Mb/s Huawei
jeśli faktycznie ten nadajnik Aero2 już pracuje to jest on tak blisko, że prawdopodobnie antena nie będzie potrzebna, na pewno nie bież tej z plusa, antenę sobie dokupisz jak będzie Ci potrzebna, wówczas będziesz musiała szukać anteny na 900 MHz (nadajniki Aero2 pracują na tej częstotliwości)
i jeszcze jedno nadajniki aero2 są aktualnie połączone z siecią plusa i każdy użytkownik z plusa może korzystać z nadajników plusa i aero 2,
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chcesz korzystać z routera i WiFi to musisz wiedzieć , że na dzień dzisiejszy z modemem E3276 jest niewiele routerów zgodnych z nim ( Dovado na pewno i ponoć na najnowszym sofcie Edimax 3G-6408n, te pierwsze są drogie o drugim jest wiele sprzecznych opinii). Do sprawdzenia tego AERO2 musisz mieć telefon obsługujący UMTS900.