Z jakich nadajników korzysta Aero2?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Z jakich nadajników korzysta Aero2?

Post autor: Procio »

Witam

Nie jestem do końca pewny, więc chciałbym zapytać czy sieć darmowego internetu Aero2 korzysta tylko i wyłącznie z nadajników UMTS900 tejże sieci, czy również innych sieci jak Plus, Orange czy T-Mobile? Pytam, gdyż nie jestem pewny, a Plus łapie u mnie w telefonie HSDPA prawdopodobnie z nadajnika oddalonego ode mnie o jakieś ~11km w linii prostej, więc teoretycznie mógłbym korzystać z Aero2 w domu (w najgorszym wypadku dokupiłbym antenę zewn.), gdyby łączył się on z tym BTS'em. Na dobrą sprawę w tym samym mieście co prawdopodobnie łapie mi HSDPA Plusa jest też nadajnik Aero2, ale na 100% nie jestem w stanie określić czy da rade złapać sygnał stamtąd, a oczekiwanie na kartę SIM trwa zbyt długo, żebym mógł to sam sprawdzić.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Z jakich nadajników korzysta Aero2?

Post autor: matek451 »

Darmowy Internet od AERO2 wykorzystuje tylko nadajniki UMTS900 Aero2. Podaj lokalizację to zobaczymy czy jesteś w zasięgu takiego BTS-a i czy masz szansę na BDI(darmowy internet) AERO2. Potrzebny oczywiście modem obsługujący UMTS900MHz(minimum klasa14).
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Procio pisze:czy sieć darmowego internetu Aero2 korzysta tylko i wyłącznie z nadajników UMTS900 tejże sieci,
tak
Procio
Mistrz bezprzewodowy

matek451, Chełmiec, woj. Lubelskie, powiat Krasnostawski.
Wg. mapa.btsearch.pl, najbliższy nadajnik Aero2 znajduje się w Krasnymstawie, tak samo jak i HSDPA plusa, które mi łapie telefon. Krasnystaw znajduje się ode mnie o jakieś ~11km w linii prostej, więc jest to odległość dość spora, żeby bez pomocy anteny zewnętrznej łapało mi sygnał na tyle, abym mógł się połączyć i w miarę komfortowo korzystać z internetu, a jednak telefon się łączy... No chyba, że gdzieś w okolicy mam jakiś nadajnik plusa o którym ja, ani btsearch.pl nie wie :niepewny: No chyba, że któryś z BTS'ów został rozbudowany (problemy z siecią kilka miesięcy temu) w ostatnim czasie, a strona nie została jeszcze zaktualizowana.
matek451 pisze:Potrzebny oczywiście modem obsługujący UMTS900MHz(minimum klasa14).
A nie przypadkiem minimum klasa 10? Tak przynajmniej twierdzi strona aero2.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Tak masz rację klasa 10 , myślałem o prędkości 14Mbps, taka literówka. Na jakim telefonie masz to HSDPA Plusa? Czy korzystasz z karty tej sieci i z internetu? To Aero2 identyfikuje się od października jako Plus.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

matek451 pisze:Na jakim telefonie masz to HSDPA Plusa?
Samsung Galaxy Mini 2
matek451 pisze:Czy korzystasz z karty tej sieci i z internetu?
Telefon mam w mix plusie i korzystam z tej karty na okrągło. Od czasu do czasu w ustawieniach włączam "tylko WCDMA" i korzystam z internetu. Kilka razy robiłem nawet speed test na telefonie i wychodziło nawet do 2Mbps, a podczas pobierania aplikacji z google play prędkość sięgała nawet do 300Kb/s, więc generalnie to nieźle. Niestety po ustawieniu "tylko WCDMA" nie zawsze łapie zasięg. Po prostu muszę pochodzić z telefonem po domu i w jednym miejscu złapie (nawet do 2 kresek na telefonie), a kilka centymetrów dalej już brak zasięgu. Jednak skoro daje rade połączyć i prędkość jest dość dobra to przy korzystaniu z modemu + anteny zewnętrznej byłoby jeszcze lepiej, a przynajmniej stabilnie.
matek451 pisze:To Aero2 identyfikuje się od października jako Plus.
Więc można się łączyć z BTS'ami plusa korzystając z karty Aero2? Więc teoretycznie łapiąc to HSDPA plusa, jestem w zasięgu Aero2, tak? Czy to działa w odwrotną stronę? :niepewny:

Chciałbym się upewnić jak to jest, gdyż jutro będę wyjeżdżał do warszawy i mógłbym odebrać tą kartę SIM osobiście, wtedy nie musiałbym czekać na wysyłkę, na którą słyszałem, że można i do 2 miesięcy czekać.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Procio pisze:Chciałbym się upewnić jak to jest, gdyż jutro będę wyjeżdżał do warszawy i mógłbym odebrać tą kartę SIM osobiście, wtedy nie musiałbym czekać na wysyłkę, na którą słyszałem, że można i do 2 miesięcy czekać.
Podobno aktualnie czas oczekiwania dochodzi do 3 godzin, karty wydawane są chyba od 10 do 17, klienci sferii mają pierwszeństwo przed kolejką, a to wszystko jedynym salonie sferii. Żeby otrzymać kartę nie można jej wcześniej zamówić przez internet.
Są też wieści z ostatniej chwili, karty w salonie będą wydawane tylko do 28 lutego br.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

krystianb pisze:a to wszystko jedynym salonie sferii
a to się zmieniło, ja rok temu odbierałem osobiście w punkcie Sferii bodajże w galerii Fort Wola, wówczas były 3 punkty odbioru.

no i z 28 lutego to prawda
http://aero2.pl/bdi-3.html

Procio,

jeśli masz w domu zasięg 3G plusa a najbliższy nadajnik 11 km, to bez wątpienia odbierasz sygnał z nadajnika aero2 umts900.

nadajniki Plusa są tylko na UMTS2100, a tego z 11 km byś nie odebrał bez dobrej zewnętrznej anteny na dachu.

w telefonie, sieć przedstawia się jako Plus, niezależnie z jakiego nadajnika odbiera, aero2 także zgłasza się jako Plus, jeśli masz kartę plusa

ja miałem 15 km do nadajnika Aero (karta SIM Plusa), to odbierałem tylko z anteną ATK-20, teraz uruchomili nowe nadajniki ale już 10,5 km (Aero2 UMTS900) i mam w domu na telefonach oraz na modemie 3G bez anteny, do internetu mam i tak antenę na 2100 na dachu i modem w routerze, bo rok temu była tylko taka możliwość, ale teraz
widzę że z nowych nadajników aero 2 mógłbym jechać bez anteny

podsumowując, jeśli na SG II mini masz 3G i kartę z plusa, a nadajniki zarówno Plusa jak i Aero2 11 km, to na 100 % łączysz się z siecią Plusa, ale poprzez nadajnik Aero na UMTS900. Także jak będziesz miał kartę Aero to powinieneś mieć BDI.

Co prawda antena zewnętrzna z 11 km na pewno poprawi zarówno sygnał jak i transfer.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, to rozwiało moje wszelkie wątpliwości.
ODPOWIEDZ