Modem HUAWEI E173 tylko EDGE od innych operatorów

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mchrol
Początkujący użytkownik forum

Modem HUAWEI E173 tylko EDGE od innych operatorów

Post autor: mchrol »

Witam. Jestem marynarzem i by zaoszczedzić czas w kupowaniu modemów w różnych krajach postanowiłem zakupić z modem w Komputroniku w zeszłym miesiącu model HUAWEI E173. Modem nie posiada Simlocka ale pojawia sie inny problem. Kupiłem karte SIM przykładowo w Kostaryce. Wraz ta z karta pożyczyłem lokalny modem (operator MOVISTAR)
Kiedy wkładam ich karte do ich modemu jest zasięg HSDPA. Modem od operatora to E153 i kiedy przekładam do swojego mój modem widzi tylko full zasięg EDGE. Dlaczego tak się dzieje? Czy to jakas forba blokowania przez operatrów czy wina mojego modemu. Niestety nie miałem możliwości sprawdzenia tego modemu w Polsce , może to jego jakaś fabryczna wada? W Panamie operator CLARO wraz ich modemem działa w HSDPA , przełożywszy karte do mojego tylko zasięg EDGE. Oprogramowanie do mojego modemu do mobile Partner.
Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Pozdrawiam,
Marek.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Modem HUAWEI E173 tylko EDGE od innych operatorów

Post autor: krystianb »

mchrol pisze:Dlaczego tak się dzieje?
Inne częstotliwości. Tam umts działa na 850 i 1900MHz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
mchrol
Początkujący użytkownik forum

Re: Modem HUAWEI E173 tylko EDGE od innych operatorów

Post autor: mchrol »

Teraz sprawdziłem częstotliwość UMTS tego modemu. Napisane ,że 2100 MHz . Czyli lipa wielka ?
ODPOWIEDZ