Jaką sieć wybrać?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Daymon
Początkujący użytkownik forum

Jaką sieć wybrać?

Post autor: Daymon »

Witam, mieszkam w Krzczonowie, woj. Lubelskie. Opiszę od razu swój problem..
W mojej miejscowości nie ma co szukać nadajnika 3G, a co już mówić o 4G/LTE. Chciałem was prosić o pomoc w odnalezieniu najbliższego nadajnika LTE o ile to możliwe.. Chciałbym osiągnąć duży upload, bo jedynie na tym mi zależy... Jeżeli się nie uda to trudno.. Nie ważne jaka sieć, byle jak najbliżej był zasięg LTE, który można ściągnąć za pomocą odpowiedniej anteny.. Damy radę?

Pozdrawiam. ;)
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jaką sieć wybrać?

Post autor: darekka »

Witam, raczej na LTE bym nie liczył ale wg.mapy zasięgu Plusa jesteś w zasięgu UMTS900MHz(wg pozwoleń w promieniu do 5km masz nadajniki w: Sobieska Wola Pierwsza,Boży Dar ,Piotrków Pierwszy.Niestety ale dopiero w Bychawie jest pozwolenie na LTE(choć dotychczas nie działające). Na UMTS900 upload sięga 3,5Mb(powinno wystarczyć choć do możliwości LTE daleko).Dodam ,że 5km w tej technologii to niewielka odległość.
Aby sprawdzić jak to działa kup starter Plusa i sprawdź.
darekka
Daymon

Na Bożym Darze chyba nie ma nadajnika UMTS dla Plusa, bo ja mam ciągle EDGE, czasami się przełączy na chwilę na 3G, ale rzadko.. W piaskach podobno jest LTE, ale chyba z anteną będzie ciężko sygnał zebrać bo to 17km w linii prostej.. Jakby w Bychawie działało LTE to już lepiej, bo odległość w linii prostej to 13km. Więc można by próbować z antenami i kombinować..
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

A to 3G to rozumiem Plusa w UMTS900? Optymalnie by było aby ograniczyć wydatki na anteny to podjedź w podane lokalizacje i sprawdź jak to działa w pobliżu BTSa i wtedy kombinuj u siebie szukając zasięgu na zewnątrz-jak potwierdzisz z którego BTSa masz zasięg i będzie on działał ok to wtedy inwestycja w antenę pod to pasmo.
W Piaskach LTE działa ale na taką odległość to nikłe szanse.
Ostatnio zmieniony 2013-02-15, 17:22 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
Daymon

BTS z którego mam sygnał 3G HSDPA to LAC: 50001 Cell ID: 17365 nie wiem czy to dobrze podałem i zrozumiałem, ale takie dane mi w programie pokazało. Ew będę jeździł i szukał zasięgu.. Kurczę, zależy mi na tym LTE z Piask, najwyżej wezmę iPlusa jak się da na próbę i bym zobaczył jak daleko sięga zasięg od BTS'a bez anteny, jak będzie wynik zadowalający to będę coś kombinował. Może ktoś mieszka w Piaskach i ma ten internet LTE to by się pochwalił jakie są prędkości? :)
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

podany BTS jest w miejscowości Piotrków Pierwszy.
Tu masz mapę Plusa i orientacyjny zasięg: http://plus.pl/indywidualna/pomoc/MapaZasiegu/ i Cyfrowy Polsat: http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... zasiegu.cp
darekka
Daymon

Ahm.. Czyli to z piotrkowa.. Miałem na nim 2,3Mb/s upload, a przydało by mi się nieznacznie więcej.. Chciałbym uzyskać co najmniej 5Mb/s, ale to musi być HDSPA+, a biorąc pod uwagę obciążenie sieci, to raczej się nie uzyska takiego uploadu, czyż nie? Więc albo czekać na LTE w Bychawie, albo.. no właśnie, co innego?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Nie jest zły ale to zależy od potrzeb. Z doświadczenia wiem, że 3,5-4Mb to maksimum dla tej technologii(HSPA+ teoretycznie do 5,76Mb-nawet HSPA+DC ma takie ograniczenie) więcej to już tylko LTE ale z tym będzie bardzo krucho. Jeśli to w jakiejś mierze jest do zaakceptowania to pozostaje zakup anteny, dokładne jej wycelowanie i być może(choć dość prawdopodobne), że podniesiesz nieco prędkość wysyłania.
darekka
Daymon

Czytałem na tym forum gdzieś, że nawet 20 km od nadajnika na autostradzie kolega złapał LTE i miał prędkości 35Mb/s przy pobieraniu, czy to realne? Pisał też, że nie miał anteny.. Zastanawiające, ale skoro tak jest, to istniałaby nadzieja.. Jeszcze spytam, czy jak mam telefon w Plus Mix, i mam pakiet internetowy wykupiony, i wsadziłbym tą kartę do modemu LTE to czy złapałby LTE i chodziłoby to? Oczywiście obstawiamy tutaj, że jestem w zasięgu LTE.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Teoretycznie jeśli to był płaski teren a BTS wysoki to mogło to się udać ale u Ciebie widzę, że po drodze od LTE jest jakiś obszar zalesiony(a to źle wróży). Generalnie za 9zł. możesz wziąć w opcji na próbę i spróbować, choć ja to marnie widzę ale życzę jak najlepiej.

Jeśli nie posiadasz odpowiedniego abonamentu iPlus LTE i nie masz SIM LTE1 to nie uzyskasz dostępu choćbyś był pod samym BTSem.
darekka
Daymon

Ok, to już teoretycznie wszystko wiem, dzięki za pomoc ;)
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Proszę bardzo i daj znać jakie udało się osiągnąć rezultaty(jeśli byś testował w pobliżu BTS z LTE wklej lub podeślij wyniki z http://www.speedtest.net/ ). Życzę powodzenia.
darekka
ODPOWIEDZ