spółka NetWorks! a zakres wspólpracy

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adixm
Mistrz bezprzewodowy

spółka NetWorks! a zakres wspólpracy

Post autor: adixm »

Chciałem zapytać jak to wygląda od strony technicznej Orange z T-Mobile - współpracują tylko przy utrzymaniu infrastruktury czy także współdzielą częstotliwości?Pytam przede wszystkim jeśli chodzi o kwestię czestotliwości 900MHz na której samotnie nikt z tego co kojarzę nie mógłby przy używaniu tylko swoich zasobów uruchomić UMTS?Poza tym jeśli ktoś kupi aktywację w Orange to będzie mógł także korzystać z nadajników T-Mobile?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: spółka NetWorks! a zakres wspólpracy

Post autor: krystianb »

adixm pisze:Poza tym jeśli ktoś kupi aktywację w Orange to będzie mógł także korzystać z nadajników T-Mobile?
Po przebudowie obie sieci mają identyczny zasięg, różnice mogą wynikać tylko z oddychania komórek. Póki co wspólne ma być tylko projektowane u900 ale kiedy nastąpi jego uruchomienie to nie wiadomo. Resztę pasm każdy operator ma swoją.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Ale to ciekawe co teraz z częstotliwością 1800MHz, T-Mobile wywalił taką kasę to pewnie będzie chciał budować ogólnopolskie LTE na tej częstotliwości?A z drugiej strony czemu nie skorzystać z nadajników Mobyland, podobnie jak robi to Plus skoro właściciel jest gotowy na współpracę z innymi operatorami?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:drugiej strony czemu nie skorzystać z nadajników Mobyland, podobnie jak robi to Plus skoro właściciel jest gotowy na współpracę z innymi operatorami?
:facepalm: Najpierw dowiedz się kto jest faktycznym właścicielem mobylandu centernetu plusa i cp potem zacznij wysnuwać teorie.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze: Najpierw dowiedz się kto jest faktycznym właścicielem mobylandu centernetu plusa i cp potem zacznij wysnuwać teorie.
Wiem o co Ci chodzi(sam byłem tyym zaskoczony), ale gdzieś chyba na telepolis przeczytałem o tym, że Mobyland jest dostawcą huurtowym i czeka na oferty innych operatorów. Ciężko będzie teraz ten artykuł/wypowiedź znależć, ale dam sobie "głowę uciąć" że tak było.
nfi midas
Proszę.Wyjaśnia ponadto, kto jest źle poinformowany.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:przeczytałem o tym, że Mobyland jest dostawcą huurtowym i czeka na oferty innych operatorów.
Wiesz taka gadka to jedno, a jakby przyszło co do czego, to konkurencja dostała by taką cenę, że taniej wybudować własną sieć. Zresztą te dzisiejsze lte jest tak wybudowane, że już niewiele tam się userów zmieści, a hspa DC t-mobile w wielu miejscach jest szybsze.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Zresztą te dzisiejsze lte jest tak wybudowane, że już niewiele tam się userów zmieści, a hspa DC t-mobile w wielu miejscach jest szybsze.
Może masz rację u mnie Play/Orange śmiga po 5Mb/s, natomiast w Gliwicach z biedą około 2 Mb/s. Sam myślałem, że Orange/T-Mobile będą także współdzielić częstotliwości i wybudują taką mega sieć ogólnopolską, ale nadal pozostaną konkurentami na rynku detalicznym...Gdyby w ten sposób połączyli siły to mogliby wg mnie osiągnąć najwyższą jakość dla klienta końcowego czyli nas:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Bardzo możliwe, że po otrzymaniu kanałów w 1800 MHz Orange i T-Mobile wydzielą trochę kanałów od siebie i zbudują sieć LTE na tym paśmie. Mogą też wykorzystać 1800 MHz na zagęszczenie dla GSM i użyć kanałów na 900 MHz do 3G. Mogą też czekać na przetarg na 800 i 2600 MHz (pewnie za jakieś 2 lata, jak wyłączą analogową TV i wojsko zwolni częstotliwość) i wtedy dopiero inwestować w ogólnopolską sieć LTE.

Można gdybać. ;)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze:Bardzo możliwe, że po otrzymaniu kanałów w 1800 MHz Orange i T-Mobile wydzielą trochę kanałów od siebie i zbudują sieć LTE
Większość kanałow musiałoby jednak wydzielić T-Mobile, bo teraz ma z czego, choć wątpie żeby się na to zgodzili, skoro tylko oni wywalą teraz prawie 0,5mld(a z drugiej strony po co im by było tyle częstotliwości?)Myślę, że jednak zrobią LTE tylko dla siebie i nie będą patrzeć na Orange.
ja.michal pisze: Mogą też czekać na przetarg na 800 i 2600 MHz (pewnie za jakieś 2 lata, jak wyłączą analogową TV i wojsko zwolni częstotliwość) i wtedy dopiero inwestować w ogólnopolską sieć LTE.
Obiło mi się gdzieś o uszy, że przetarg ma sie odbyć w drugiej połowie tego roku(choć też nie jestem pewny) i tak sobie myśle, że Centertel będzie polował głównie na 800MHz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:Obiło mi się gdzieś o uszy, że przetarg
Nie wiem czy się coś zmieniło, ale jak o tym czytałem, to miała to być aukcja - kto da najwięcej wygra. Prawdopodobną jest opcja wspólnego udziału orange i t-mobile, oczywiście potem wspólne użytkowanie pasma.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W połowie tego roku? Wątpię. Za dużo kasy operatorzy wydali teraz. Druga sprawa, że w połowie roku to jeszcze 800 MHz nie będzie wolne.
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

Nigdy nie interesowałem się szczególnie Erą oraz Ideą i mam teraz takie pytanie: jak odróżnić BTS'y NetWorkS! od tych postawionych przez pojedynczego operatora? Oczywiście oprócz patrzenia na poglądową mapę postępu prac ze strony Ery...
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

N! w tym regionie to sprzęt Huawei z wyniesionymi radyjkami, więc fizycznie od Ery łatwo odróżnić, jeśli widać coś więcej niż tylko same anteny sektorowe.
Od Orange może być to trudne dla niewprawnego obserwatora lub wręcz niemożliwe.

Po adresach sieciowych odróżnić za to bardzo łatwo - choćby dlatego że stosowane są te same kody LAC dla obu sieci i wszystkich systemów oraz te same RNC IDs.
ODPOWIEDZ