Orange Free problem z internetem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Piorekzip7
Początkujący użytkownik forum

Orange Free problem z internetem

Post autor: Piorekzip7 »

Witam jestem ,, szczęśliwym posiadaczem internetu mobilnego orange free'' ( modem huawei e3131, antena panelowa kierunkowa 17dbi z cybertechu)a wiec problem polega na tym że w ciągu godziny średnio rozłącza mi internet 3-4 razy, zasięg bez anteny około 25-30% z anteną 85-90% -57dbi. Zauważyłem ze najczęściej podczas rozłączania CID zmienia mi się z np 6930 na 6990 a czasem 6960 to chyba oznacza ze przełącza się między tymi BTs-ami, chciał bym się dowiedzieć czy da się z tym coś zrobić. Moja lokalizacja Warszawa ul.Księżycowa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Free problem z internetem

Post autor: matek451 »

Podaj dokładniejsze dane CID, LAC z TNI. Czasami Orange ma trzy BTS-y w jednej lokalizacji i modem skacze między nimi. Jedynym wyjściem jest wymuszenie kanału nośnej za pomocą TNI.
Piorekzip7

CID:6930( czasem CID 6990), LAC:717, moc sygnału -61dbi, 83%zasięg CSQ 26
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dla tego LAC BTS-y mają następujące nośne: 10564, 10589,10614. Wybierz je po kolei i sprawdź , na której masz najlepsze parametry połączenia( zasięg, prędkość, ping). W wykazie nie ma podanych przez Ciebie BTS-ów ale w tym LAC tak jak pisałem w jednej lokalizacji występują po trzy BTS-y UMTS2100 Orange.
Piorekzip7

Ok dzisiaj testowałem w ciągu dnia wszystko było OK. Teraz jeszcze potestuje wieczorem i w nocy bo wtedy występowało najwięcej zerwanych połączeń.
Pozdrawiam
Klient

Post autor: Klient »

Witam chciałbym was prosić o pomoc ponieważ ani w salonie ani w serwisie nie umieją mi pomóc, sprawa wygląda tak mam internet w orange abonament 49, typ modemu HUWAEI E173 i od jakiegoś miesiąca tracę przesył danych gdyż połączenie jest i nie zrywa się tylko przesył pada i od czego to może być ?, patrzyłem w innym modemie jest to samo. Proszę o pomoc ponieważ to przestaje być zabawne ;/
mati92
Stały użytkownik forum

Post autor: mati92 »

Klient pisze:tracę przesył danych gdyż połączenie jest i nie zrywa się tylko przesył pada i od czego to może być ?, patrzyłem w innym modemie jest to samo. /
Podaj BTS z którym się łączysz, sprawdzałeś czy w innej lokalizacji też tak jest.
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Piorekzip7 pisze:Ok dzisiaj testowałem w ciągu dnia wszystko było OK. Teraz jeszcze potestuje wieczorem i w nocy bo wtedy występowało najwięcej zerwanych połączeń.
Pozdrawiam
Piorekzip7, czy utrudnienia ustąpiły?

Klient, proszę o podanie nazwy miejscowości i ulicy. Sprawdzę jak wygląda zasięg i status nadajników w Twojej lokalizacji.
Piorekzip7

Witam niestety utrudnienia sa takie jak byly tzn raz jest ok lekkie lagi czasem co 5do10 min rozłącza
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Piorekzip7 pisze:Witam niestety utrudnienia sa takie jak byly tzn raz jest ok lekkie lagi czasem co 5do10 min rozłącza

Prace modernizacyjne na okolicznych nadajnikach w częstotliwości 3G (UMTS) zostały zakończone 24 kwietnia. Sprawdź aktualnie połączenia z transmisją internetową.

W razie problemów daj znać.

Pozdrawiam
Patryk.
ODPOWIEDZ