Zestaw do Aero2- rozwiejcie moje wątpliwości

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Zestaw do Aero2- rozwiejcie moje wątpliwości

Post autor: LuKaSh »

Witam. :) Wczoraj w końcu otrzymałem kartę Aero2. :cwaniak: Pożyczyłem więc modem z anteną od kolegi, antena 11 dBi taka mała, jak do CB. Sygnał łapie w TNI około 20%- gdybym dał na parapet na 1 piętrze w domu pewnie było by lepiej. Jest to wystarczające? Internet działał dobrze, na speedtescie wychodziło około 550kbps dl.

Druga sprawa to to, że ja muszę mieć router, po prostu jestem do tego przyzwyczajony, żeby wszystko było bez-kabli. :hyhy:
Czy taki zestaw będzie OK do tego internetu ?:
-modem Huawei E3131 ten od Play
-router TP-Link MR3420
-antena 11 dBi- zwykła za 30 zł na magnesie

Posiłkowałem się tym:
http://jdtech.pl/sklep
Ale ten zestaw na alledrogo można kupić taniej.

Druga sprawa to to, czy konfiguracja takich urządzeń do działania jest trudna? Jak się ma z routerem automatyczne wznawianie połączenia? Konfiguruje się to w nim? Proszę o pomoc. :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Zestaw do Aero2- rozwiejcie moje wątpliwości

Post autor: matek451 »

Ten zestaw to dobry wybór. Całość możesz mieć za około 250zł. Konfiguracja routera łatwa, wznawia sam połączenie z AERO2, konfiguruje się w nim jako połączenie automatyczne.
Awatar użytkownika
LuKaSh

Dane dostępowe ustanawia się w routerze? Router zastępuje TNI i inne programy do połączenia?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

LuKaSh pisze:Pożyczyłem więc modem z anteną od kolegi, antena 11 dBi taka mała, jak do CB
Próbowałeś bez? Doświadczenia na forum dowodzą, że zwykle jest lepiej niż z tymi wynalazkami nawet nie anteno podobnymi. Reszta może być.
LuKaSh pisze:Druga sprawa to to, czy konfiguracja takich urządzeń do działania jest trudna?
Jeśli znalazłeś nasze forum i odpowiedni dział to i z resztą sobie poradzisz.

[ Dodano: 2013-02-21, 11:35 ]
LuKaSh pisze:Router zastępuje TNI i inne programy do połączenia?
Tak.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
rafal13
Stały użytkownik forum

Post autor: rafal13 »

Wybór dobry, za wyjątkiem anteny.
Polecałbym Ci anteny kierunkowe konkretnie na pasmo 900 MHz(nie wielozakresowe) z firmy Dipol lub Buro.
Rafał
Awatar użytkownika
LuKaSh

Rozumiem. Niestety bez anteny nie spróbowałem ale wątpie, że będzie bez niej działało- Galaxy S z kartą Aero 2 nawet na oknie nie łapie zasięgu.

PS. Mam antenę kierunkową, została mi jeszcze z Orange Free, z tym, że ona ma 1,5 metra długości i kiedyś śnieg z dachu urwał uchwyt do mocowania. Na EDGE z Orange dawała dużo, ale nie wiem czy będzie się nadawała na 900Mhz (nie wiem jaka to firma, ale chyba dipol a modem to był Option Icon 3g+ także trzeba jeszcze przejściówkę na CRC9 bo w Tyl Optionie było inne wejście ).
Awatar użytkownika
lesiolo

Post autor: lesiolo »

LuKaSh pisze:po prostu jestem do tego przyzwyczajony, żeby wszystko było bez-kabli.
Jak nie jesteś bardzo ograniczony finansami przemyśl zakup routera
TP-Link MR3420 ok 120zł - anteny 2x2 MIMO 300Mbps, 4MB flash, 4x 100/10
TP-Link TL-WR1043ND od 160zł - 3 anteny 300Mbps, 8MB flash, 4x Gigabit Ethernet
Wgrywając gargoylepl w WR1043 mamy większe pole do popisu wiekszy flash lepsza funkcjonalność,
i jest miejsce na doinstalowanie nowych pakietów np. przy zmianie modemu
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

LuKaSh pisze:Na EDGE z Orange dawała dużo, ale nie wiem czy będzie się nadawała na 900Mhz (nie wiem jaka to firma, ale chyba dipol
To by było idealne. Edge praktycznie tylko na 900 działa. Jeśli masz tam na kablu gniazdo fme to zwykła przejściówka załatwi sprawę.
Awatar użytkownika
LuKaSh

Znalazłem na strychu tą antenę i tak jak mówiłem jest to kierunkowy DIPOL. Ma urwany uchwyt ale coś dorobię, bo antena nie jest uszkodzona. O ile się nie mylę to końcówka to właśnie FME i nawet chyba na alledrogo są takie przejściówki. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
[IMG=http://img502.imageshack.us/img502/6172/p2210968.jpg][/IMG]

[IMG=http://img62.imageshack.us/img62/736/p2210970.jpg][/IMG]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

LuKaSh pisze:Znalazłem na strychu tą antenę
Antena jest źle zmontowana http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7025.htm
LuKaSh pisze:O ile się nie mylę to końcówka to właśnie FME i nawet chyba na alledrogo są takie przejściówki.
Tak wszystko się zgadza.
Awatar użytkownika
LuKaSh

krystianb pisze:Antena jest źle zmontowana
Wiem, wiem. Byłą w częściach i tak to włożyłem, żeby się nie zgubiło. Waśnie ją skręciłem łącznie z uchwytem i wygląda na to, że ładnie się trzyma.

Kupiłem tą przejściówkę, jak przyjdzie to raz jeszcze pożyczę ten modem i sprawdzę z tą moją anteną jak będzie wyglądała sytuacja z zasięgiem.

Aha, jeszcze coś- naczytałem się trochę o wersji HiLink tego modemu. Gorsze czy lepsze rozwiązanie? Jak rzeczywiście jest z tym wymuszaniem 900 mhz? Oczywiście ciągle interesuje mnie modem+router.
rafal13
Stały użytkownik forum

Post autor: rafal13 »

Co do anteny jak kolega wcześniej sugerował źle złożona,
ale zanim ja jeszcze zamontujesz to warto zobaczyć czy w plastikowej puszce wszystko jest jak należy, bywa że słabo wykonany lut z upływem czasu puszcza. Od nowości masz tą antenę?
Raz miałem też taki przypadek, że klient amator doszedł do tego, że coś się urwało i przylutował, tylko nie w tym miejscu co powinien i antena niestety słabo działała.
Rafał
Awatar użytkownika
LuKaSh

rafal13 pisze:Od nowości masz tą antenę?
Tak, w środku jest wszystko OK, sprawdzałem. ;) Antena w Orange Free działała bardzo dobrze- w pomieszczeniu nie było w ogóle zasięgu, chyba, że przy oknie a z tą anteną ful. :)
Proszę, żeby jeszcze ktoś odpowiedział na moje pytanie odnośnie wersji HiLink modemu.
ODPOWIEDZ