Problem z łączem Aero2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z łączem Aero2
Siema mam taki problem, otóż ostatnio nie mogę połączyć się z internetem aero2 poprzez play online, w top net info wyskakuje mi błąd 628, coś czytałem że to wina sprzężenia. Udało mi się połączyć w top net info, i działa, a w play online wgl nie moge zlapac zasięgu. mam pytanie
Czy można korzystać z Darmowego internetu Aero2 tylko i wyłącznie poprzez połączenie w TOP NET INFO a nie jak to zawsze robiłem w PLAY ONLINE ? Internet o dziwo działa normalnie, ale nie może złapać zasięgu w programie play online ;/ prosze o wskazówki, pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2013-02-27, 13:17 ]
Poprawa literówki w temacie.
Czy można korzystać z Darmowego internetu Aero2 tylko i wyłącznie poprzez połączenie w TOP NET INFO a nie jak to zawsze robiłem w PLAY ONLINE ? Internet o dziwo działa normalnie, ale nie może złapać zasięgu w programie play online ;/ prosze o wskazówki, pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2013-02-27, 13:17 ]
Poprawa literówki w temacie.
Ostatnio zmieniony 2013-02-27, 13:17 przez VictorPL, łącznie zmieniany 1 raz.
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Problem z łączem Aero2
Jest to obojętne poprzez jaki program łączysz się z Internetem. Warunkiem dostępu jest dobre ustawienie punktu dostępowego APN: darmowy. Z jakiego modemu korzystasz?
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
-
- Stały użytkownik forum
Witam.
Podepnę się pod temat, bo podobnie jak kolega mam problem z błędem 628. Normalnie modem E3131 mam podłączony pod router MR-3220. Wszystko działało poprawnie, ale od jakiegoś czasu w godzinach 19-21 router ma problemy ze wznowieniem połączenia. Próbuje po kilka razy, czasem trwa to 30-40 minut zanim się połączy. Podłączyłem modem pod laptopa i łącząc się przy pomocy TNI wyświetla mi właśnie błąd 628. Co ciekawe jeżeli będę się łączył raz za razem w końcu się udaje. Na 20 prób średnio 5 jest udanych. Z poziomu TNI połączenia można wznawiać bardzo szybko, jednak pełen cykl wznawiania połączenia przez router trwa blisko 2 minuty, przez co nieraz dość długo internet nie działa. Siła sygnału to 63% i ogólnie przez resztę dnia nie ma problemów ze wznawianiem połączenia. Z czego to może wynikać? Czy to dlatego, że nadajnik Aero2 ma ograniczoną liczbę użytkowników, których może jednocześnie obsłużyć?
Podepnę się pod temat, bo podobnie jak kolega mam problem z błędem 628. Normalnie modem E3131 mam podłączony pod router MR-3220. Wszystko działało poprawnie, ale od jakiegoś czasu w godzinach 19-21 router ma problemy ze wznowieniem połączenia. Próbuje po kilka razy, czasem trwa to 30-40 minut zanim się połączy. Podłączyłem modem pod laptopa i łącząc się przy pomocy TNI wyświetla mi właśnie błąd 628. Co ciekawe jeżeli będę się łączył raz za razem w końcu się udaje. Na 20 prób średnio 5 jest udanych. Z poziomu TNI połączenia można wznawiać bardzo szybko, jednak pełen cykl wznawiania połączenia przez router trwa blisko 2 minuty, przez co nieraz dość długo internet nie działa. Siła sygnału to 63% i ogólnie przez resztę dnia nie ma problemów ze wznawianiem połączenia. Z czego to może wynikać? Czy to dlatego, że nadajnik Aero2 ma ograniczoną liczbę użytkowników, których może jednocześnie obsłużyć?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Prawdopodobnie w tych godzinach sieć jest przeciążona i występują problemy ze wznawianiem połączeniapawelj5 pisze:w godzinach 19-21
-
- Stały użytkownik forum
Ciekawe czy to tak nagle przybyło użytkowników Aero2, czy też wina po stronie lawinowo rosnącej liczby użytkowników Plusa?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A jak Ci się uda połączyć w tych godzinach to jak chodzi net?pawelj5 pisze:w końcu się udaje
To chyba jakaś lokalna przypadłość bo ja obecnie korzystam z z pasma W900 i nie mam żadnego problemu nawet w szczyciepawelj5 pisze:Ciekawe czy to tak nagle przybyło użytkowników Aero2, czy też wina po stronie lawinowo rosnącej liczby użytkowników Plusa?
-
- Stały użytkownik forum
Jak już się połączy, to działa normalnie. Prędkości są w porządku i działa przez kolejne 60 minut bez problemu. Dlatego zastanawiam się czy jest w jakiś sposób limitowana ilość użytkowników. Wygląda tak jakbym musiał czekać na swoją kolejkę żeby się połączyć.
-
- Stały użytkownik forum
Co rozumiesz pod pojęciem "limitowana liczba użytkowników"... Każde urządzenie ma jakieś granice wytrzymałości, pojemności, itp. Jak to jest jakiś bardzo obciążony nadajnik to pewnie, że mogą występować problemy w godzinach szczytu. Na pewno nikt cię nie limituje specjalnie 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Ograniczenie to jest opisane w regulaminie BDI.pawelj5 pisze:Czy to dlatego, że nadajnik Aero2 ma ograniczoną liczbę użytkowników, których może jednocześnie obsłużyć?
Sprawdź odpowiedź na polecenie AT+CEER tuż po wystąpieniu błędu 628.10.2 Operator nie ponosi odpowiedzialności za:
(...)
10.2.5 za brak dostępu do Sieci Telekomunikacyjnej Operatora wynikający z wyczerpania zakresu
pojemności Sieci Telekomunikacyjnej Operatora przeznaczonej na Bezpłatny Dostęp do
Internetu.
-
- Stały użytkownik forum
Tuż po wystąpieniu błędu wpisałem powyższą komendę w TNI i dostałem taką odpowiedź:
Polecenie:
AT+CEER
Odpowiedź:
AT+CEER
+CEER: 0
OK
-----------------------------
Polecenie:
AT+CEER
Odpowiedź:
AT+CEER
OK
-----------------------------
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Możliwe że kod błędu został wykasowany poleceniem ATZ które jest wysyłane jako polecenie resetujące modem.pawelj5 pisze:AT+CEER
OK
Polecenia resetujące można usunąć z rejestru windows (na czas testów), samemu albo uruchamiając skrypt DeleteReset.js z archiwum StopResetCEER.zip (w załączniku).
-
- Stały użytkownik forum
Tak z ciekawości, jakie mogą być przykładowe kody błędów w tym wypadku?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli w logu modemu widać odpowiedź "CONNECT" to kody zwrócone z komendy +CEER należą do grupy kodów opisanych w Annex I.1 3GPP TS 24.008 a jeśli widać "NO CARRIER" to kody są opisane w Annex G.1 - G.6.lukkki pisze:Tak z ciekawości, jakie mogą być przykładowe kody błędów w tym wypadku?
W tym drugim przypadku można otworzyć terminal (PuTTY a nie TNI) i wydać polecenie:
AT+CMEE=2;+CGACT=1,1
a wtedy błąd będzie od razu zwrócony w postaci opisowej.
W przypadku Aero2 częsty jest kod rozłączenia sesji GPRS nr 26 "Insufficient resources".
- LuKaSh
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Podepnę się pod temat i postaram się opisać jak najbardziej zwięźle.
Niedawno przyszła mi karta Aero2, włożyłem ją do swojego Samsunga Galaxy S i o dziwo na oknie złapałem 2 kreski zasięgu. Włączyłem punkt dostępu, połączyłem się z komputera i hulało ładnie jakieś 5 minut. DL ok 512 czyli tak jak powinno być a UL do 100kbps(?!)
Po 5 minutach przestało działać, później po prostu raz na jakiś czas na chwile załapało i tyle. Nie dało się normalnie używać.
Pomyślałem OK, może to problem androida. Kupiłem więc modem e3131 z Play i mam dokładnie tą samą sytuację! Raz na jakiś czas uda się połączyć, ale to raz na 50 prób-internet wtedy praktycznie nie działa. Próbowałem już chyba wszystkiego, łącznie z wgraniem dashboardu od lesiolo-nie pomogło. Oczywiście modem mruga cały czas na niebiesko-zasięg jest w okolicach -85dBm w TNI.
Co może być przyczyną? Odległość do BTSa dość spora, w linii prostej około 15km. Kilka km dalej znajduje się kolejny BTS Plus 900Mhz.
Jutro będę miał najprawdopodobniej już antenę kierunkową, ale powoli tracę nadzieję, że i to pomoże.
Niedawno przyszła mi karta Aero2, włożyłem ją do swojego Samsunga Galaxy S i o dziwo na oknie złapałem 2 kreski zasięgu. Włączyłem punkt dostępu, połączyłem się z komputera i hulało ładnie jakieś 5 minut. DL ok 512 czyli tak jak powinno być a UL do 100kbps(?!)
Po 5 minutach przestało działać, później po prostu raz na jakiś czas na chwile załapało i tyle. Nie dało się normalnie używać.
Pomyślałem OK, może to problem androida. Kupiłem więc modem e3131 z Play i mam dokładnie tą samą sytuację! Raz na jakiś czas uda się połączyć, ale to raz na 50 prób-internet wtedy praktycznie nie działa. Próbowałem już chyba wszystkiego, łącznie z wgraniem dashboardu od lesiolo-nie pomogło. Oczywiście modem mruga cały czas na niebiesko-zasięg jest w okolicach -85dBm w TNI.
Co może być przyczyną? Odległość do BTSa dość spora, w linii prostej około 15km. Kilka km dalej znajduje się kolejny BTS Plus 900Mhz.
Jutro będę miał najprawdopodobniej już antenę kierunkową, ale powoli tracę nadzieję, że i to pomoże.

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Trochę przy daleko jak na sam modem Z tego co się dowiedziałem na forum do Aero2 potrzebny jest dość dobry sygnałLuKaSh pisze:Odległość do BTSa dość spora, w linii prostej około 15km
ATK20 powinna znacząco poprawić sygnał
Osobiście na taką odległość nie korzystam z U900 tylko z U2100 i na samym modemie mam czasami kilka % poziom sygnału ale połączenie można nawiązać bez problemu
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Niekoniecznie. Ja przy 4 km od nadajnika otrzymywałem -105 dBm i chodziło to wyśmienicie 

Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
- LuKaSh
Dziwne. Dzisiaj i pogoda gorsza (cały dzień śnieg) i zasięg w MP słabszy a internet działa. Nie wiem już co jest grane.
Myślicie, że obciążony nadajnik? Małe miasto, raczej użytkowników nie ma zbyt wielu. Nie wiem.
EDIT:
Jednak za szybko się ucieszyłem. Dalej nie działa. Według MP dane są wysyłane a nie są odbierane z tym, że up speed jest bardzo niski.
Myślicie, że obciążony nadajnik? Małe miasto, raczej użytkowników nie ma zbyt wielu. Nie wiem.

EDIT:
Jednak za szybko się ucieszyłem. Dalej nie działa. Według MP dane są wysyłane a nie są odbierane z tym, że up speed jest bardzo niski.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Oddychanie komórek.LuKaSh pisze:Według MP dane są wysyłane a nie są odbierane z tym, że up speed jest bardzo niski.
- LuKaSh
Teraz jestem pod nadajnikiem z moim sgsem i predkosci sa ok. Up 256 dl 512. Czyli to raczej wina odleglosci i Zasiegu. Powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz. 2 nadajniki sa w bliskiej odleglosci od siebie. Jest mozliwe, ze na jednym z nadajnikow prowadzone sa jakies prace a modem przelacza sie ciagle miedzy nimi?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jest możliwe, nawet jak nie ma prowadzonych prac.LuKaSh pisze:Jest mozliwe,
Nie pomagam na PW!
- MrSinister
Witam,
Ja również podłączę się do tematu ponieważ mam popdobny problem co VictorPL. Otóż od jakichś 2-3 tygodni mam ogromne problemy z połączeniem się z Aero. Modem łączy się raz na kilka-kilkanaście prób. Jak już się połączy to trzyma 60 minut z prawidłowymi prędkościami ale ze wznowieniem połączenia też w większości jest problem. Wcześniej wszystko działało jak złoto. Używam głównie Linuxa i pod WVdial nie było żadnych problemów. Wcześniej wrzuciłem sobie wpis do rc.local i miałem sieć z automatu a teraz to loteria, np. Networkmanager pokazuje, że zarejestrowano się w sieci roamingowej a za chwilę dostaję wiadomość, że modem jest offline. Zaznaczam, że nie zmieniałem konfiguracji, zresztą - pod windowsem jest to samo: zarówno Mobile partner jak i TNI zachowują się tak samo. Mobile Partner pokazuje najczęściej, że połączenie zostało zakończone zaś TNI wyrzuca taki oto błąd:

Jeszcze raz podkreślam, że nie zmieniałem konfiguracji i to co wcześniej działało bezproblemowo teraz sprawia problemy konkretne. Dodatkowo, z racji tego, że mam taką możliwość sprawdziłem jak karta zachowuje się w innym E3131 i zmian nie było. Dodatkowo sprawdziłem działanie karty PlayOnline w moim modemie i działał dobrze. Poza tym podłączałem modem jeszcze do innego komputera z Win7 64bit i również lipa.
Co ważne: w tej chwili mieszkam w trójkącie pomiędzy 3 nadajnikami aero i do żadnego nie mam dalej niż kilkaset metrów. W tej chwili moc sygnału w TNI to -59dBm, 87%, CSQ 27
Proszę o pomoc bo mnie szlag jasny trafi(Aero to obecnie mój "główny" internet
)
P.S. Akurat teraz piszę z Aero, bo się udało....
Ja również podłączę się do tematu ponieważ mam popdobny problem co VictorPL. Otóż od jakichś 2-3 tygodni mam ogromne problemy z połączeniem się z Aero. Modem łączy się raz na kilka-kilkanaście prób. Jak już się połączy to trzyma 60 minut z prawidłowymi prędkościami ale ze wznowieniem połączenia też w większości jest problem. Wcześniej wszystko działało jak złoto. Używam głównie Linuxa i pod WVdial nie było żadnych problemów. Wcześniej wrzuciłem sobie wpis do rc.local i miałem sieć z automatu a teraz to loteria, np. Networkmanager pokazuje, że zarejestrowano się w sieci roamingowej a za chwilę dostaję wiadomość, że modem jest offline. Zaznaczam, że nie zmieniałem konfiguracji, zresztą - pod windowsem jest to samo: zarówno Mobile partner jak i TNI zachowują się tak samo. Mobile Partner pokazuje najczęściej, że połączenie zostało zakończone zaś TNI wyrzuca taki oto błąd:

Jeszcze raz podkreślam, że nie zmieniałem konfiguracji i to co wcześniej działało bezproblemowo teraz sprawia problemy konkretne. Dodatkowo, z racji tego, że mam taką możliwość sprawdziłem jak karta zachowuje się w innym E3131 i zmian nie było. Dodatkowo sprawdziłem działanie karty PlayOnline w moim modemie i działał dobrze. Poza tym podłączałem modem jeszcze do innego komputera z Win7 64bit i również lipa.
Co ważne: w tej chwili mieszkam w trójkącie pomiędzy 3 nadajnikami aero i do żadnego nie mam dalej niż kilkaset metrów. W tej chwili moc sygnału w TNI to -59dBm, 87%, CSQ 27
Proszę o pomoc bo mnie szlag jasny trafi(Aero to obecnie mój "główny" internet

P.S. Akurat teraz piszę z Aero, bo się udało....
- LuKaSh
Jako, że ja sobie poradziłem z tym problemem w pewnej części to napiszę. Miałem taki sam problem, nie mogłem się połączyć, zasięg był.
Masz jakąś antenę?
Jesteś pewien, że to zasięg UMTS 900 Mhz? Modem miga na niebiesko?MrSinister pisze:W tej chwili moc sygnału w TNI to -59dBm, 87%, CSQ 27
Masz jakąś antenę?
- MrSinister
Tak, jestem pewny. Dioda miga na niebiesko a nawet zapala się na stałe jeżeli akurat Aero ma ochotę się połączyć. Jak już pisałem siedzę w pewnego rodzaju "trójkącie" uformowanym z okolicznych nadajników i w linii prostej do każdego mam bardzo niedaleko (Na BTSearch wystarczy wpisać Elbląg i znaleźć okolice ulicy Rawskiej). Anteny zewnętrznej nie mam, bo nigdy nie była mi tutaj potrzebna, miałem stabilne i szybkie połączenia. Dopiero od niedawna coś się popsuło.
Tym razem piszę z pożyczonego Playa, bo Aero straciło dobry humor.
Niezmiennie: pomocy!
Tym razem piszę z pożyczonego Playa, bo Aero straciło dobry humor.
Niezmiennie: pomocy!
- siódmy
- Stały użytkownik forum
U mnie od ponad tygodnia łączenie się wyraźnie poprawiło (kujawsko-pomorskie)łączy w sumie po paru sekundach całą dobę 

- na-vi
Podepnę się do tematu.
U mnie modem [Sierra Wireless 309] co prawda bezproblemowo łączy się sam po włożeniu go do gniazda czy to przez oryginalnego managera czy nawet poprzez samego Windowsa 7. Jednak przez TNI jest uparty jak osioł i nie idzie się połączyć :-) Cały niemal czas wyświetlany jest tryb UMTS, z kolei HSPA tylko mrygnie od czasu do czasu. Z TNI chciałem skorzystać z powodu zacinania się internetu podczas korzystania z oryginalnego managera po około 20-30 minutach serfowania, tzn. obie diody świecą się wówczas na niebiesko, paski zasięgu są wyświetlane, oryginalny manager twierdzi, że połączenie trwa nadal, tylko, że strony "zamarzają" i trzeba ręcznie się łączyć ponownie w managerze. Z góry dzięki za jakieś info, czy da się połączyć w tym przypadku przez TNI. Do nadajnika mam 600 metrów. Screen poniżej.

U mnie modem [Sierra Wireless 309] co prawda bezproblemowo łączy się sam po włożeniu go do gniazda czy to przez oryginalnego managera czy nawet poprzez samego Windowsa 7. Jednak przez TNI jest uparty jak osioł i nie idzie się połączyć :-) Cały niemal czas wyświetlany jest tryb UMTS, z kolei HSPA tylko mrygnie od czasu do czasu. Z TNI chciałem skorzystać z powodu zacinania się internetu podczas korzystania z oryginalnego managera po około 20-30 minutach serfowania, tzn. obie diody świecą się wówczas na niebiesko, paski zasięgu są wyświetlane, oryginalny manager twierdzi, że połączenie trwa nadal, tylko, że strony "zamarzają" i trzeba ręcznie się łączyć ponownie w managerze. Z góry dzięki za jakieś info, czy da się połączyć w tym przypadku przez TNI. Do nadajnika mam 600 metrów. Screen poniżej.

- MrSinister
Ja natomiast muszę stwierdzić, że Aero2 olewa klientów przysłowiowym "ciepłym moczem". Po zapytaniu na forum i niezliczonych sztuczkach i próbach zarówno na linuksie jak i na windowsie zwróciłem się mailowo o pomoc do BOK Aero. Opisałem dokładnie całą sprawę i co? Ano nic.... Po upływie miesiąca nadal nie mam odpowiedzi i już na nią nawet nie liczę. Dodatkowo okazuje się, że wina leżała ewidentnie po ich stronie, gdyż bez żadnej ingerencji z mojej strony od jakiegoś czasu Aero znowu chodzi jak złoto.
Przy okazji: jeżeli posiadacie modem Huawei E3131 to zaktualizujcie firmware chociażby z chomika lesiolo - znacznie przyspiesza logowanie się do sieci. U mnie teraz dioda zmienia kolor na niebieski już przy szóstym mrugnięciu.
Przy okazji: jeżeli posiadacie modem Huawei E3131 to zaktualizujcie firmware chociażby z chomika lesiolo - znacznie przyspiesza logowanie się do sieci. U mnie teraz dioda zmienia kolor na niebieski już przy szóstym mrugnięciu.