iPlus i wolne pobieranie :/

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
daroslaw99
Początkujący użytkownik forum

iPlus i wolne pobieranie :/

Post autor: daroslaw99 »

Witajcie! Od prawie zawsze mam problemy z moim iPlusem. A mianowicie... W sumie, sami zobaczcie:

Obrazek
(czasami jest jeszcze gorzej :cry: )

Porażka! Być może to dlatego, że mieszkam na totalnym wygwizdowie, chociaż czasami (ok. jeden tydzień co 3 mies.) jest dość dobrze (100kb/s), ale to tylko raz na trzy miesiące... Już zapominam co to YouTube! Jeden, cztero-minutowy filmik (of kors w 240p) wczytuje się z pół godziny? godzinę? (sic!). Posiadam modem Huawei E156g, jakąś chinską antenkę Multiband2 do modemów LTE/UMTS (a ja mam EDGE/HSDPA). Korzystam z iPlus Managera (i czasami mam przez niego ochotę wyrzucić kompa przez okno, a uwierzcie... Mam blisko :D ). Proszę o jakieś sprawdzone porady by przyśpieszyć to coś zwane "internetem" ;)

Pzdr., daroslaw99 :cfaniak:
Ostatnio zmieniony 2013-02-26, 19:49 przez daroslaw99, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus i wolne pobieranie :/

Post autor: matek451 »

Podaj dokładnie swoją lokalizację, te prędkości to chyba EDGE. Czy wymuszałeś połączenie 3G? Ta antenka to złom. Ten modem cokolwiek wolny no i nie ma UMTS900. Ale zacznij od lokalizacji zobaczymy na co możesz liczyć w Plusie.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Na początek zmień modem na Huawei E3131 bez Hi Link i poda swoją dokładną lokalizację.

Co do iplus menagera to potwierdzam warto go wyrzucić (ale tylko modem), bo to oprogramowanie jest do bani.

Twój modem nie ma HSPA+ i tak jak kolega wyżej napisał UMTS 900 więc jest marne pole do popisu.

Podasz nam swoją lokalizację, to później się będzie kombinować z antenami na odpowiednie pasmo.
sebekMB

Post autor: sebekMB »

Autor tematu w pierwszym zdaniu napisał "od prawie zawsze mam problemy z moim iPlusem" i niestety, również w moim przypadku jest taki sam problem, trwający od lat.
Czy ja również powinienem zacząć od zmiany modemu, bo korzystam od kilku dobrych lat z: Huawei E800 HSDPA 7,2.
Od samego początku mam ten modem, ale kiedyś jak mieszkałem w Gdańsku to odbiór netu był w miarę przyzwoity, bez rewelacji ale i bez tragedi. Niestety korzystam od 3 lat z netu w Radzionkowie k/Bytomia, ten sam sprzęt, ale działanie jest bliskie katastrofy.
Wolniej chyba już się nie da, a nawet korzystanie czasem tylko z poczty, sprawia dużo problemów i logowanie się na fora internetowe, przeglądanie wiadomości, wszystko wolno.
Niby w Plusie mówią, że powinienem odbierać 3G, ale ja mam tylko EDGE i nic więcej.
Interesuje się sprawami techniki kolejowej, czasem chce ściągnąć jakiś krótki film, powiedzmy 2-3 minutowy, to zabiera to nawet kilkanaście minut.
Mam umowę z Plusem do sierpnia, już dostaje reklamy z zachętą do dalszego przedłużenia umowy, ale czy to wszystko ma sens, bo czuje się totalnie wypalony korzystaniem z iPlusa.
Wymienić modem, dalej to ciągnąć?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Wymień modem na Huawei E3131 bez Hi Link i użyj programu top net info i zakombinuj z pasmem UMTS 2100, a jak to będzie słabo działać to wymuś mu tylko UMTS 900 i wtedy będzie cokolwiek wiadomo czy to dalej ciągnąć.

Modem Ci zostanie do innych sieci jak pożegnasz się z Plusem jakby co.

Lepszym rozwiązaniem było by sobie kupić Huawei E372 z HSPA+DC lub Huawei E398 co też obsługuje HSPA+DC oraz LTE gdzie prędkośc jest podwojona w Orange/T-mobile.

Program ściągniesz tu z forum i jest do niego graficzna instrukcja uruchomienia.
Jedyna ważna rzecz program mobile partner albo iplus musi być całkowicie zamknięty-zainstaluj sobie tylko same sterowniki modemu.

Huawei E3131 z Play bez simlocka samo HSPA+ 129 zł

Huawei E372 najlepiej z T-mobile bo może być bez simlocka i z HSPA+DC Orange posiadają zwykle simlocki

Huawei E398u-1 najlepiej z Cyfrowego Polsatu Obsługuje HSPA+DC/LTE

Wszystkie 3 modemy powinny działać pod UMTS 900

Najlepiej podaj swoją lokalizację to się zobaczy na mapie BTS zweryfikowane nadajniki.

Huawei E372 ma UMTS 900

http://www.huaweidevice.com/worldwide/p ... =582&tab=0
Ostatnio zmieniony 2013-02-27, 06:31 przez pogodabartek, łącznie zmieniany 1 raz.
sebekMB

Zapoznam się z cenami modemów i przestudiuję oferty innych operatorów.
5 lat z Plusem to chyba kres mojej wytrzymałości(nerwowej).
Do sierpnia mam związane ręce umową, ale powoli trzeba myśleć nad zmianami. Jakoś nie wierze, że oferta typu LTE mogłaby dokonać rewolucji, ale też na spokojnie przemyśle temat. Dzięki forum liczę, że zaczne normalne korzystanie z mobilnego internetu, bo do tej pory - koszmar.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Do sierpnia jest jeszcze kawał czasu. Możliwe, że do tej pory poprawią sieć na tyle, że LTE będzie faktycznie jak LTE.
sebekMB

Byłem zadowolony z IPlusa ale tylko w Trójmieście i okolicach. Wystarczał do podstawowego korzystania z internetu, wygoda, częste podróże, zawsze pod ręką. Doceniłem jak każdy przydatność mobilnego korzystania, ale może po prostu zrobiłem błąd, że tak długo korzystam z tego samego modemu. Nie jestem i nie byłem fachowcem w sprawach komputerowych, internetowych, stąd być może cały problem z korzystaniem z iPlusa. Modem był dobry, korzystanie z iPlusa bez większych problemów, ale to wszystko zmieniło się wraz ze zmianą zamieszkania.
iPlus od 2008 - 2013,wkrótce koniec umowy
testuje inne sieci
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

sebekMB pisze:to wszystko zmieniło się wraz ze zmianą zamieszkania.
Urok sieci komórkowych. Jak ma być to podstawowe łącze to musi być sprawdzone w danej lokalizacji. Jak ma być mobilne to jest dodatkiem do kabla.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W twojej miejscowości Plus korzysta z UMTS2100 oraz Aero2 UMTS900 , BTS-y przy ul. Szymały 77 więc z zasięgiem nie powinno być problemu. Proponuje wymianę modemu. Powinien być tez zasięg LTE , nadajnik w tej samej lokalizacji. W zależności od czasu trwania umowy złóż wymówienie i negocjuj nowe warunki z modemem LTE. Możesz też wziąć internet na próbę z CP i przetestować z E3276. Będziesz wtedy miał jasny obraz działania Plusa u siebie.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

Dlatego ja powiedzialem iPlusowi do widzenia - trzymalem sie ich tylko dlatego ze dawali Kaspersky Internet Security na 2 lata - ale w czerwcu mi sie konczy umowa i juz mam przygotowane pismo rezygnacyjne.
Za to wzialem LTE : Huawei E3276 jeden z najnowszych modemow.
Jako stary klijent mam 20 % znizki - wczoraj bylem w szoku - predkosc 80 mbit/s - film sciaglem w minute. Po 24 gdzie mam 50 gb
Co prawda sa limity - w dzien 17 Gb , w Nocy 50 GB ale to lacze traktuje jako zastepcze - jak mi sie nie spieszy to sciagam laczem 10/1 mbit/s - a jak jest jakas nowosc albo lacze padnie - raz koparka przeciela swiatlowód - dwa dni nie bylo internetu - dzieki iPlusowi bylem jednym z nielicznych co mieli internet nie najszybszy ale zawsze.
No i jeszcze w ostatecznosci mam Aero 2 - dwie karty jakby jedna siadla i 2 modemy Huawei E 173 u-2 oraz E 3131.
ODPOWIEDZ