Internet w telefonie z aero2
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet w telefonie z aero2
Witam.
Czy w telefonie HTC WILDFIRE S (patrzyłem trochę i ten telfon chyba się nadaje) będę mógł korzystać z internetu tak normalnie jakbym wykupił pakiet ? Słabo ograniam ten temat i dlatego się pytam. Czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zasięg będzie w mojej miejscowości -Iława, mazurskie . Patrzylem opinie inni mowia ze jest zasieg i śmiga inni że nie ma. Na BTS byly nadajniki a na stronie firmy na mapie zasiegu mialem trudnosci z odszukaniem miejscowości, wysłałem do nich maila w tej sprawie. Bo co jak wydam 30zł na internet a tu lipa ;p HELP!!
Czy w telefonie HTC WILDFIRE S (patrzyłem trochę i ten telfon chyba się nadaje) będę mógł korzystać z internetu tak normalnie jakbym wykupił pakiet ? Słabo ograniam ten temat i dlatego się pytam. Czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zasięg będzie w mojej miejscowości -Iława, mazurskie . Patrzylem opinie inni mowia ze jest zasieg i śmiga inni że nie ma. Na BTS byly nadajniki a na stronie firmy na mapie zasiegu mialem trudnosci z odszukaniem miejscowości, wysłałem do nich maila w tej sprawie. Bo co jak wydam 30zł na internet a tu lipa ;p HELP!!
- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Internet w telefonie z aero2
Jeżeli twój telefon obsługuje częstotliwość UMTS 900Mhz i miałbyś zasięg to podejrzewam że tak, ale wolałbym poczekać na odpowiedź kogoś kto posiada takowy internet ( Aero2 ).
-
- Stały użytkownik forum
Mój telefon posiada taką częstotliwość. Ale chcę się upewnic czy zasięg jest. Czyli normalnie internet w telefonie będzie działał bez żądnego podłaczania do kompa?
- clamaranop
Może ktoś kogo znasz posiada Aero2 i mógłby ci pożyczyć kartę na testy, bo mapki zasięgu są za przeproszeniem do niczego.
Ostatnio zmieniony 2013-03-09, 14:46 przez clamaranop, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
W Iławie jest kilka BTS AERO2, wprawdzie niepotwierdzone ale któryś powinien działać. Twój telefon obsługuje UMTS900 więc odżałuj te 27,50
i zamawiaj kartę BDI z AERO2. Za taką kasę jeszcze trzy lata to naprawdę warto.

- wojteks
- *** Administrator ***
Czy nazwy operatora nie potrafisz poprawnie napisać?clamaranop pisze:a r e o 2
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Aha.
Ale nadal nikt mi nie odpowiedzial (albo przynajmniej aj nie zauwazylem
czy to normalnie w telefonie bedzie dzialalac bo co sie naczytalem na stronie pisali o jakims kablu do peceta z telefonem a mi chodzi zeby to bezprzeowdowe bylo ;p (pytam tych którzy mają aero w telefonie lub dużo w tym temacie więdzą)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ale nadal nikt mi nie odpowiedzial (albo przynajmniej aj nie zauwazylem

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Żadnego kabla nie potrzeba. Wkładasz kartę, konfigurujesz APN i już. Warto też włączyć roaming.
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki
A tak w skróconej wersji co daje roaming w telefonie?

-
W tym przypadku jeśli nie masz zasięgu aero2 będzie łączyło się z Plusem - czyli łączy się z BTS'ami obcej sieci w przypadku braku zasięgu tej macierzystej.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Roaming -> możliwość łączenia z inną siecią niż macierzysta (np. za granicą).
W przypadku Aero2 tak jak kolega wyżej napisał: możliwość korzystania również ze stacji Plusa.
W przypadku Aero2 tak jak kolega wyżej napisał: możliwość korzystania również ze stacji Plusa.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale tylko UMTS900 jeżeli chodzi o BDI.Jo_gurt pisze:W przypadku Aero2 tak jak kolega wyżej napisał: możliwość korzystania również ze stacji Plusa
Nie pomagam na PW!
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Pliz, proszę o ścisłość w kwestii Aero2 - to zdanie bardzo wprowadza w błąd.
NIE MA sieci Aero2 jako takiej. Wszystkie nadajniki Aero2 wysyłają sygnał, że są nadajnikami PLUS. Użytkowników BDI wpuszczają TYLKO nadajniki Aero2 i ZAWSZE robią to w trybie roamingu krajowego z siecią Plus.
Żadne inne nadajniki (2G, 3G 2100 MHz, LTE) Plusa nie wpuszczają użytkowników BDI.
NIE MA sieci Aero2 jako takiej. Wszystkie nadajniki Aero2 wysyłają sygnał, że są nadajnikami PLUS. Użytkowników BDI wpuszczają TYLKO nadajniki Aero2 i ZAWSZE robią to w trybie roamingu krajowego z siecią Plus.
Żadne inne nadajniki (2G, 3G 2100 MHz, LTE) Plusa nie wpuszczają użytkowników BDI.
Ostatnio zmieniony 2013-03-09, 18:41 przez jakubd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli chodzi o korzystanie z AERO2 w smartfonie,to wtedy ma sens jeśli jest to smartfon z dual sim,gdyż takie ciągłe przekładanie kart sim to lekka przesada
.Ale to tylko moje zdanie.
Ceny telefonów z dual sim i obsługą AERO2 zaczynają się już od około 600 zł na alledrogo

Ceny telefonów z dual sim i obsługą AERO2 zaczynają się już od około 600 zł na alledrogo

Pozdrawiam.
-
- Stały użytkownik forum
Mnie nie zmęczy przekładanie własciwie codziennie to robię 
Aha i jak np będe mogl zrobić hotspot z tego telefonu za pomocą sieci aero?
Jak tak to ile trzyma bo cos slyszalem ze mozna tylko 60minut bez przerwy to po tych 60 minutach urywa się polaczenie ale mozna je wznowic czy jest latwo to zrobic albo czy mozna ustawic to automtycznie?

Aha i jak np będe mogl zrobić hotspot z tego telefonu za pomocą sieci aero?
Jak tak to ile trzyma bo cos slyszalem ze mozna tylko 60minut bez przerwy to po tych 60 minutach urywa się polaczenie ale mozna je wznowic czy jest latwo to zrobic albo czy mozna ustawic to automtycznie?
Ostatnio zmieniony 2013-03-09, 19:22 przez assassins x, łącznie zmieniany 2 razy.
- jakubd
Nie męczy przekładanie, póki karty i styki wytrzymują
Jak padnie ci pierwsza karta z powodu wytarcia styków to pogadamy 
Dual SIM to niezłe rozwiązanie, ale jest sporo walki ze znalezieniem (choć się da: http://jdtech.pl/2013/03/aero2-i-telefony-dualsim.html - tu jest spis, nad którym walczę od jakiegoś czasu).

Dual SIM to niezłe rozwiązanie, ale jest sporo walki ze znalezieniem (choć się da: http://jdtech.pl/2013/03/aero2-i-telefony-dualsim.html - tu jest spis, nad którym walczę od jakiegoś czasu).
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Połączyć się ponownie na następne 60 minut, telefon zwykle zrobi to sam nawet o tym nie informując.assassins x pisze:Jak tak to ile trzyma bo cos slyszalem ze mozna tylko 60minut bez przerwy to po tych 60 minutach da sie cos zrobic?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Gwoli ścisłości - to nie są nadajniki. To jest określenie błędne!jakubd pisze:Wszystkie nadajniki Aero2 wysyłają sygnał, że są nadajnikami PLUS.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To samo miałem napisać. Nadajnik z definicji działa w jedną stronę.Jo_gurt pisze:Gwoli ścisłości - to nie są nadajniki. To jest określenie błędne!
- jakubd
Ja używam nazewnictwa, którego używają w tej sytuacji normalni ludzie - tak się łatwiej dogadać.
Oczywiście poprawna nazwa to eNodeB, ale tego prawie nikt nie zna. Powszechniej znany jest skrót BTS, ale ten też nie jest prawidłowy, bo to nazwa z czasów 2G, praktycznie nie ma nadajników 3G działających wg specyfikacji BTS. Znowu stacja nadawczo-odbiorcza telefonii ruchomej jest zbyt długa, więc w skrócie wszyscy nazywają to "nadajnikiem" lub "nadajnikiem komórkowym" - i tej nazwy będącej skrótem myślowym użyłem w pełni świadomie.
PS: przejrzyjcie choćby sąsiednie wątki, np. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=442153
Oczywiście poprawna nazwa to eNodeB, ale tego prawie nikt nie zna. Powszechniej znany jest skrót BTS, ale ten też nie jest prawidłowy, bo to nazwa z czasów 2G, praktycznie nie ma nadajników 3G działających wg specyfikacji BTS. Znowu stacja nadawczo-odbiorcza telefonii ruchomej jest zbyt długa, więc w skrócie wszyscy nazywają to "nadajnikiem" lub "nadajnikiem komórkowym" - i tej nazwy będącej skrótem myślowym użyłem w pełni świadomie.
PS: przejrzyjcie choćby sąsiednie wątki, np. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=442153
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jakubd, stacja bazowa. Krótko i bliższe z prawdą.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale po co się uwsteczniać?jakubd pisze:którego używają w tej sytuacji normalni ludzie - tak się łatwiej dogadać.
BTS jest jak najbardziej poprawną nazwą, nie wiem czemu u nas usilnie łączoną z 2G. BTS w żaden sposób nie wiąże się z technologią.
- wojteks
- *** Administrator ***
Też mam podobne zdanie, BTS=stacja bazowa a czy to będzie 2G/3G/4G/LTE/CDMA czy coś jeszcze innego to bez znaczenia, przeważnie są wielosystemowe więc BTS jest sensownym określeniem.Jo_gurt pisze:BTS jest jak najbardziej poprawną nazwą
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A dosłownie - bazowa stacja przekaźnikowa. Wszystko się zgadza.wojteks pisze:BTS=stacja bazowa
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
"Nadajnik" to albo durne małpowanie Niemców - oni też na stacje bazowe telefonii komórkowej (ale nie tylko - także na urządzenia wifi czy BT) wołają "sender", albo ciemnogród polski - skojarzania z nadajnikami RTV. Potem ludzie myślą, że i moce podobne, i stopień oddziaływania na środowisko podobny
[ Dodano: 2013-03-10, 18:21 ]
BTSem jest zarówno stacja bazowa sieci trunkingowej, NMT, GSM, nodeB UMTS, eNodeB LTE czy też stacja wimax lub dowolnej innego systemu działającego w modelu point-to-multipoint.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2013-03-10, 18:21 ]
Może oświecisz nas, co to za "specyfikacja BTS" ?jakubd pisze: bo to nazwa z czasów 2G, praktycznie nie ma nadajników 3G działających wg specyfikacji BTS.

BTSem jest zarówno stacja bazowa sieci trunkingowej, NMT, GSM, nodeB UMTS, eNodeB LTE czy też stacja wimax lub dowolnej innego systemu działającego w modelu point-to-multipoint.
-
Na androidzie bez-problemu zrobisz hot-spota, kolega używa samsunga galaxy gio i bez problemu działa taka konfiguracja. Co do rozłączania to będzie prawie niezauważalne.
Ostatnio zmieniony 2013-03-10, 20:35 przez fulo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Ech... ;/
Już 4 dzień nie odpisują na mojego maila w sprawie zasięgu w mojej miejscowości. Wie ktoś ile się na taką odpowiedź czeka? Czy może lepiej zadzownić?
PS: Żeby uzyskac taką karte sim można ją tylko zakupic za pomoca konta w banku, przelewu? Bo nie mam konta w banku....
Już 4 dzień nie odpisują na mojego maila w sprawie zasięgu w mojej miejscowości. Wie ktoś ile się na taką odpowiedź czeka? Czy może lepiej zadzownić?
PS: Żeby uzyskac taką karte sim można ją tylko zakupic za pomoca konta w banku, przelewu? Bo nie mam konta w banku....
-
- Guru bezprzewodowy
Zamówienie składasz przez stronę internetową. Na maila dostajesz formularz, który wypełniasz i drukujesz. W międzyczasie płacisz kaucję 20 zł za kartę i 7,50 za przesyłkę karty do Ciebie. Możesz to dokonać na poczcie na wskazane przez Aero2 konta. Wypełniony formularz z dowodami wpłaty wysyłasz do nich. Kaucja będzie zwrócona po zwrocie karty. Nie czekaj na odpowiedź o zasięgu tylko wysyłaj zamówienie karty, koszty śmieszne w porównaniu do korzyści . Zasięg według mnie jest w twojej miejscowości.
-
- Stały użytkownik forum
Zadzwonie się o zasięgu upewnić. A cos mnie w czytaniu oferty zaniepokoiło, że standard umt 900 bedzie działał do 2014 roku a do 2016 LTE a moj telefon chyba nie ubsługuje ;/
-
- Guru bezprzewodowy
Termin zakończenia nadawania BDI przez Aero2 w paśmie UMTS to 21.12.2016, czyli jeszcze 33 miesiące. Co do LTE to jeszcze dokładnie nie wiadomo. Aero2 ma dopiero budować sieć LTE na częstotliwości 2600MHz. Jeśli chodzi o zasięg to w Iławie i okolicy jest zasięg CP i Plusa i powinien działać któryś z nadajników AERO2, nie udałoby się uzyskać zasięgu z trzech BTS-ów UMTS2100( zresztą niepotwierdzonych).