Jaka karta WIFI?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czubaka87
Użytkownik forum

Jaka karta WIFI?

Post autor: czubaka87 »

Witam.

Od kilku dni jestem posiadaczem internetu radiowego. Mój dostawca zostawił mi AP jakiejś bliżej nieznanej firmy o parametrach: IEEE 802.11g; 54 Mbps. Prędkość internetu "z umowy": 4Mbit. Ogólnie na laptopie nawet fajnie to chodzi, tylko że chcę jeszcze podłączyć komputer stacjonarny bezprzewodowo i tu moje pytania:

1. Którą kartę WiFi wybrać? Czy taką na USB czy PCI? Czy USB nie zmniejsza jakoś prędkości przesyłu danych?
2. W niedalekiej przyszłości chciałbym kupić sobie router, a AP oddać dostawcy. Na jakie parametry powinienem zwracać uwagę przy zakupie routera i jak taka zmiana wygląda?? Tzn. czy przepinam kabel z AP do routera, na komputerze znajduję nowy router i wszystko gra, czy trzeba robić coś więcej?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka karta WIFI?

Post autor: Jo_gurt »

Ad 1) Jak ci wygodniej.
Ad 2) Zależy jak konkretnie wygląda twoja infrastruktura. Poza tym jak chcesz kupować za jakiś czas to lepiej się rozejrzeć dopiero wtedy.
ODPOWIEDZ