Witam,
Posiadam modem ZTE MF 195, internet w sieci t-mobile. Denerwowało mnie ciągłe przenoszenie modemu ze stacjonarnego na laptopa więc dokonałem zakupu routera Asus DSL-N12U, do którego mogę podłączyć modem. Po zainstalowaniu najnowszego firmware'u (wersja 1.0.4.1) do routera przystąpiłem do konfiguracji połączenia z modemem. Po paru próbach udało mi się połączyć (tak jak przy bezpośrednim podłączeniu do komputera lampka modemu z czerwonego zmieniła kolor na zielony) jednak nie mogę ustanowić połączenia z internetem. Ustawione parametry w zakładce 3G WAN:
Włącz USB Modem?: WCDMA (UMTS)
ISP: ERA
Adapter USB 3G/3.5G: AUTO
Usługa APN: internet
PIN: podałem na pewno prawidłowy
Wybierany numer: *99#
Nazwa użytkownika oraz hasło, tutaj wygooglowałem 3 warianty, otóż:
1. Obydwa pola pozostają puste
2. Nazwa użytkownika zawiera to samo co APN (więc internet)
3. Nazwa użytkownika i hasło zawierają to samo co APN (internet)
Dwa razy po wyjęciu i ponownym włożeniu modemu w USB routera, w ustawieniach pojawił się napis połączono, ale znikał po paru sekundach i zmieniał status na "rozłączono".
Proces konfiguracji przebiegał na komputerze stacjonarnym. Wyczytałem, że najlepiej sprawdza się internet explorer (nie wiem ile w tym prawdy) więc konfigurowałem najpierw na Chromie a później na IE.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, mogę podesłać screeny jeżeli będzie konieczne. Z góry dziękuję.
Asus DSL-N12U, a ZTE MF 195
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum