Poszukuje internetu. PORADŹCIE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Poszukuje internetu. PORADŹCIE
Witam. Mieszkając na wsi od 3 lat męczyłem się z internetem Orange Freedom Pro. Przeciętne ściąganie było ok. 70-120Kb/s, ale było ograniczone limitem. Ping wahał się w granicach 90-110. Załatwiłem sobie ostatnio internet z firmy TooWay i powiem wam, że jestem oburzony. Internet ściąga z prędkością 8Mb/s, ma limit 8Gb. Podczas podpisywania umowy gościu zapewniał mnie, że to najlepszy wybór i w czasie, gdy wytracę limit będę miał prędkość pobierania ok. 125Kb/s. Po podpisaniu umowy okazuje się, że prędkość po limicie ma prędkość 5Kb/s, a pingi są KOSMICZNE!!! (1300-1000). Internet służył mi głownie do treningów z moją drużyną w grze League of Legends.... Jestem oburzony i szukam zamiennego internetu. Mieszkam w okolicach Szczecina, dokładnie między Chociwlem a Łobzem. Podłączyłbym internet po kablu, ale żadna firma nie podciągnie mi łącza, bo mieszkam 2KM od wsi. Podajcie mi proszę oferty dobrych internetów, albo inne opcje dotyczące podciągnięcia kabla. Kwota powiedzmy tak do 80zł. Nie potrzebuje nie wiadomo jakiej prędkości łącza (70-100Kb mi starczy). Najważniejsze, żeby nie było limitu a ping wahał się w granicach 50-100. Polecacie internet z Netii? Ostatnio znalazłem coś takiego ( http://www.netia.pl/oferta_dla_domu,szczegoly,313.html ) Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
-
A może Aero2
W tych dwóch sąsiednich miejscowościach są bts-y aero2, więc powinien być zasięg BDI. Nie jest to rewelacja, 0,5 Mb/s i rozłączanie co godzina ale bez limitu...i bezpłatne do 2016 r.
Więcej na: http://jdtech.pl/aero2
pozdrawiam
jaglas
Więcej na: http://jdtech.pl/aero2
pozdrawiam
jaglas
jag
-
Re: Poszukuje internetu. PORADŹCIE
A ile trwają takie resety? Jakiej wielkości są pingi? Czy jest jakiś "poradnik" czy coś jak to zamontować?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dobry jest jak każdy, tylko czy mieszkasz w zasięgu działalności Netii?Kukurykuu pisze:Polecacie internet z Netii?
Sprawdź w Netii dostępność usługi.
no to faktycznie nie wygórowane wymagania, tylko czy aby nie mylą Ci się kb/s z kB/sKukurykuu pisze:prędkości łącza (70-100Kb mi starczy)
prędkość w kb/s musisz podzielić przez 8 aby mieć w kB/s (duża lub mała literka b lub B robi to wielka różnicę)
to zależy od sprzętu od kilkunastu sekund do kilku minut, wszytko zależy jak szybko modem i router są wstanie odnowić połączenieKukurykuu pisze:A ile trwają takie resety?
.Kukurykuu pisze:Czy jest jakiś "poradnik"
masz wyżej podaną stronę, tylko trzeba poczytać
-
"no to faktycznie nie wygórowane wymagania, tylko czy aby nie mylą Ci się kb/s z kB/s
prędkość w kb/s musisz podzielić przez 8 aby mieć w kB/s (duża lub mała literka b lub B robi to wielka różnicę)"
Nawet się czegoś nieco dowiedziałem. Nigdy nie zwracałem na to uwagi.
prędkość w kb/s musisz podzielić przez 8 aby mieć w kB/s (duża lub mała literka b lub B robi to wielka różnicę)"
Nawet się czegoś nieco dowiedziałem. Nigdy nie zwracałem na to uwagi.
-
- Mistrz bezprzewodowy
wszelkie speed testy pokazują w kb/s lub Mb/s
natomiast jak pobierasz plik to prędkość pobierania jest pokazywana w kB/s
i tak na przykładzie Aero2 max transfer to 512 kb/s co daje max prędkość poboru pliku 64kB/s, czyli np film 350 MB, będzie się pobierał 350X1024=358400kB/64=5600s/60=93 minuty, w teorii, jeśli transfer będzie sztywny, jeśli będzie się zmieniał odpowiednio dłużej
małe b to bit
duże B to Bajt
kb to kilo bit
kB to kiloBajt
jeden kB to 1024 bajty
natomiast jak pobierasz plik to prędkość pobierania jest pokazywana w kB/s
i tak na przykładzie Aero2 max transfer to 512 kb/s co daje max prędkość poboru pliku 64kB/s, czyli np film 350 MB, będzie się pobierał 350X1024=358400kB/64=5600s/60=93 minuty, w teorii, jeśli transfer będzie sztywny, jeśli będzie się zmieniał odpowiednio dłużej
małe b to bit
duże B to Bajt
kb to kilo bit
kB to kiloBajt
jeden kB to 1024 bajty