Router Edimax LT- 6408n blokuje prędkość?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router Edimax LT- 6408n blokuje prędkość?
Witam, jestem tutaj nowy i jeżeli założyłem ten temat w złym miejscu to proszę o przeniesienie. Mam internet z Cyfrowego Polsatu z modemem zte mf 821 i routerem podanym w temacie. Mam dość dobry zasięg ( 80 - 90 % LTE), prędkość na moim modemie jest zadowalająca (30mb/s, czasami nieco ponad 50 mb/s) ale niestety na moim routerze prędkość nie przekracza (albo rzadko to robi) 20 mb/s. Czemu prędkość na routerze jest taka słaba? Mam ustawione dobre hasło i blokowanie obcych adresów mac więc nikt mi nie kradnie neta. Proszę o pomoc.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Router Edimax LT- 6408n blokuje prędkość?
Jak łączysz się z routerem (LAN/WiFi)? Spróbuj użyć LAN.
Sprawdź, czy używasz najnowszego oprogramowania (firmware dostępny na stronach CP).
Sprawdź, czy używasz najnowszego oprogramowania (firmware dostępny na stronach CP).
-
Łącze się przez Wifi, przez LAN spróbuję, ale z LAN mógłbym korzystać tylko na laptopie i kompie a z tabletu niestety nie skorzystam z LAN a kupiłem kilka gier które wymagają pobrania dużo plików i mnie to wkurza, że przez pc'ta te pliki ściągnęły by się 2x szybciej.
Wersję oprogramowania routera mam taką:
Wersja oprogramowania startowego : 1.0
Wersja oprogramowania sprzętowego : 1.04l.
Edit.: Sprawdziłem połączenie przy sieci LAN i działa normalnie, nie staje przy 20mb/s jak przy wifi a dopiero przy 40mb/s (przy tak dobrym zasięgu to i tak mało, ale nadajniki pewnie są bardzo obciążone). Co zrobić z tym wifi żeby działało tak jak z samym modemem albo przez kabel?
2.Edit.: Problem rozwiązany, musiałem zmienić zabezpieczenia wifi z TKIP na AES.
Wersję oprogramowania routera mam taką:
Wersja oprogramowania startowego : 1.0
Wersja oprogramowania sprzętowego : 1.04l.
Edit.: Sprawdziłem połączenie przy sieci LAN i działa normalnie, nie staje przy 20mb/s jak przy wifi a dopiero przy 40mb/s (przy tak dobrym zasięgu to i tak mało, ale nadajniki pewnie są bardzo obciążone). Co zrobić z tym wifi żeby działało tak jak z samym modemem albo przez kabel?
2.Edit.: Problem rozwiązany, musiałem zmienić zabezpieczenia wifi z TKIP na AES.
-
- Stały użytkownik forum
To potwierdza, że ten router jest bardziej wydajny niż TP-Link, chociaż niektórzy nie wierzyli:-) Podobnie z szyfrowaniem WiFi - AES daje najlepsze rezultaty. Wg mnie w tej cenie jest to najlepszy router, pod warunkiem, że łącze do Internetu nie jest za bardzo rozchwiane (nie chodzi tylko o połączenie ze stacją bazową), bo wtedy algorytm restartu połączenia jest chyba trochę zbyt agresywny.
-
Znowu mam problem z blokowaniem prędkości, ale teraz to jest jeszcze gorzej. Wcześniej blokował prędkość przy 20 mb/s, teraz nie wyciska więcej niż 2,5 mb/s. W ustawieniach routera nic nie zmieniałem. Jest to tym bardziej dziwne, że nawet przy hspa+ nie mam słabszego download niż 5 mb/s a i tak nigdy samo z siebie na hspa+ nie przełącza się, zawsze na lte jest ustawione, dioda świeci się na zielono, więc połączony jest z lte.