Prośba o pomoc w doborze sprzętu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
phpmaster1234
Początkujący użytkownik forum

Prośba o pomoc w doborze sprzętu

Post autor: phpmaster1234 »

Witam,

Rozmawiałem z operatorem kablowym, który świadczy dostęp do internetu dla mojego brata. Spytałem czy jest możliwość podpięcia od nich internetu, lecz w odpowiedzi dostałem, że "infrastruktura sieciowa nie obejmuje zasięgiem mojego domu", lecz jak sami mi powiedzieli, że umowa nie zabrania "nieodpłatnego" rozprowadzania internetu.

Plan domów wygląda tak i są to budynki ułożone szeregowo, jeden za drugim:

Budynek 1 --> Budynek 2 --> Budynek 3

Między Budynkiem 1, a Budynkiem 3 jest jakieś 200 metrów. Budynek 1 to jest mój brat, który korzysta właśnie z tej kablówki. Natomiast ja mieszkam w Budynku 3. Między nami jest Budynek 2, który nas zasłania i nie widzimy się ( ale mamy pozwolenie na zamontowanie w/na nim swoich urządzeń). Budynek 2 posiada blaszany dach.

W jaki sposób bezprzewodowo najlepiej przesłać internet między Budynkiem 1, a Budynkiem 3 ? Jakie urządzenia kupić itp?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Prośba o pomoc w doborze sprzętu

Post autor: wojteks »

phpmaster1234 pisze:W jaki sposób bezprzewodowo najlepiej przesłać internet między Budynkiem 1, a Budynkiem 3 ? Jakie urządzenia kupić itp?
Nanostation na 5GHz 4 szt. tylko na budynku 2 musi być zasilanie a z budynku 1 i 3 trzeba zasilić też nanostation.
Nie pomagam na PW!
phpmaster1234

A co sądzicie o TP-LINK TL-WA5210G ?

Z tego co liczyłem to powyższe rozwiązanie kosztowałoby grubo ponad 1 000 zł. Jest szansa zamknąć się w 600 zł ? Ewentualnie jaki inny sprzęt mogę kupić ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

phpmaster1234 pisze:A co sądzicie o TP-LINK TL-WA5210G
W 2.4GHz nic nie polecam, jeżeli nie ma wielu sieci WiFi w okolicy to w ostateczności by mógł być.
phpmaster1234 pisze:Jest szansa zamknąć się w 600 zł ?
Raczej nie jeżeli to ma działać.
Nie pomagam na PW!
phpmaster1234

To jest ubocze miasta i jest tu kilka domków jednorodzinnych. Sprawdziłem ile telefon wyszukuje mi sieci i okazuje się, że nie znalazło mi innych po za routerem brata.

Sprzęt który, więc zamierzam kupić:
TP-LINK TL-WA5210G
4x 160zł = 640 zł

"Urządzenie TL-WA5210G wykorzystuje jeden kabel sieciowy do jednoczesnej transmisji danych i zasilania urządzenia."

Z tego wniosek, że sama skrętka wpięta do gniazda LAN zwykłego routera wystarczy by zasilić tego TP-LINKA ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

phpmaster1234 pisze:Z tego wniosek, że sama skrętka wpięta do gniazda LAN zwykłego routera wystarczy by zasilić tego TP-LINKA ?
Nie, do każdego urządzenia dostajesz separator zasilania który należy wpiąć pomiędzy AP a docelowy port lan. Oczywiście w ww. miejscu trzeba podłączyć dostarczony zasilacz, bądź może on być zintegrowany z separatorem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
phpmaster1234

Obrazek

Mam jeszcze kilka pytań:
1. W moim przypadku nie ma szans na dobrą jakość połączenia z punktu "a" do punktu "d" ?
2. Zakładam że chyba nie będzie możliwości, więc punkt "a" i "d" będzie ustawiony jako AP. Natomiast co z punktem "b" i "c" najlepiej w moim przypadku zrobić?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ad1 - jest. Most a/b i c/d (n.p. na NanoStation) + kabel b/c.
Nie pomagam na PW.
phpmaster1234

Czyli jakich urządzeń użyć by móc mieć dobre połączenie między punktem "a"--"d" ? @wojteks proponował inne rozwiązanie oparte na 4 elemetach.

key mógłbyś dać propozycje sprzętu tak żebym mógł mieć połaczenie między punktem "a"---"d" Dodam, że punkty się nie widzą bezpośrednio, jedynie odbicie fali wchodzi w grę. W zasadzie dachy na budynku 2 jest blaszany i kształty też się zgadzają (te same co na rysunku)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Przeciez napisalem, 4x NanoStation (lub tanszy odpowiednik, n.p.: http://allegro.pl/tp-link-tl-wa5210g-ja ... 96071.html )
phpmaster1234 pisze:jedynie odbicie fali wchodzi w grę
Zapomnij
Nie pomagam na PW.
phpmaster1234

Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem masztów. W takim przypadku koszty zredukowałbym o połowę. Z tego co czytałem to ten TP-LINK bez problemu da radę na taką odległość, pod warunkiem, że nie będzie przeszkód. Gdybym miał dwa urządzenie to uruchamiam je w trybie AP i robię tylko między nimi most tak ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

phpmaster1234 pisze:W takim przypadku koszty zredukowałbym o połowę
Oczywiście zakładając że maszty będą za darmo, powyżej 3m wysokości obowiązuje zgłoszenie budowlane.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze: powyżej 3m wysokości obowiązuje zgłoszenie budowlane.
Dla 200 m potrzebujesz 275 cm przestrzalu, wiec niby by sie zmiescil, ale pozostaje n.p. problem zabezpieczenia calosci przed piorunami.
Nie pomagam na PW.
phpmaster1234

W sumie racja, przed piorunami też nie będzie tak łatwo go zabezpieczyć.

Gdybym miał dwa urządzenie to uruchamiam je w trybie AP i robię tylko między nimi most tak ?

Proszę o odpowiedź
key
*Mistrz bezprzewodowy*

phpmaster1234 pisze:to uruchamiam je w trybie AP i robię tylko między nimi most
Tryb most nazywa sie po angielsku "bridge". I w tym trybie to laczysz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

phpmaster1234 pisze:to uruchamiam je w trybie AP i robię tylko między nimi most tak ?
Mniej więcej, nie zawsze jest to tryb AP, czasami inaczej się nazywa w zależności od producenta.
Nie pomagam na PW!
phpmaster1234

Mam jeszcze pytanie odnośnie możliwości nanostatnion:

1. UBIQUITI NANOSTATION M5 NSM5 AP WDS 5GHz WiFi 1368 - 2 X 10/100 BASE-TX (Cat. 5, RJ-45)

2. Ubiquiti Nanostation Loco M5 LocoM5 5GHz MIMO Ubnt - Ethernet 10/100 BASE-TX (Cat. 5, RJ-45)

Ten drugi ma tylko jeden port. Czyli w obu przypadkach kiedy użyjemy RJ-45 maksymalna prędkość może wynieść tylko 100 Mbit/ ? Mimo że możliwości radia są większe to i port Ethernet będzie nas ograniczał ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

phpmaster1234 pisze:Mimo że możliwości radia są większe to i port Ethernet będzie nas ograniczał ?
Kabel ma 100 Mbit w jednym kierunku. WiFi ma dwa kanaly (brutto 300 Mbit, netto 120 Mbit) z czego po polowie masz w kazdym kierunku. 60 Mb < 100 Mb - ethernet nie jest waskim gardlem.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze:WiFi ma dwa kanaly (brutto 300 Mbit, netto 120 Mbit) z czego po polowie masz w kazdym kierunku.
Netto to już raczej jest w każdym kierunku. Według twoich obliczeń na G można by uzyskać ~12Mbps.
Ale fakt faktem, że te 120Mbps to teoria.
phpmaster1234

Obrazek

Taki test znalazłem. Czyli w końcu jaka będzie realna prędkość do osiągnięcia na odległości powiedzmy na 4 km ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Netto to już raczej jest w każdym kierunku.
http://de.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n, tabelka na dole. 600 Mbit/s (240 Mbit/s netto) to po dwa 40 MHz kanaly razy dwie czestotliwosci (2.4GHz + 5GHz). Powyzsza implementacja (mowim o NS Loco) ma tylko jedna czestotliwosc, co daje po 60 Mbit/s netto per kanal.

W praktyce nie mialem jeszcze w lapach laptopow dzialajacych jednoczesnie na 2.4MHz i 5 MHz.
Jo_gurt pisze:Według twoich obliczeń na G można by uzyskać ~12Mbps.
heeeeee? G ma inna implementacje (szerokosc kanalu 20 MHz, inne kodowanie), tutaj "wyciagasz" okolo 19 Mbps. Nie mozesz porownywac gruszek z trampkami.

kanalu
phpmaster1234 pisze:Czyli w końcu jaka będzie realna prędkość do osiągnięcia na odległości powiedzmy na 4 km ?
A jakie jest realne zuzycie niebieskiego samochodu na 100 km?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze:tabelka na dole. 600 Mbit/s (240 Mbit/s netto) to po dwa 40 MHz kanaly razy dwie czestotliwosci (2.4GHz + 5GHz). Powyzsza implementacja (mowim o NS Loco) ma tylko jedna czestotliwosc, co daje po 60 Mbit/s netto per kanal.

W praktyce nie mialem jeszcze w lapach laptopow dzialajacych jednoczesnie na 2.4MHz i 5 MHz.
Chyba coś przekombinowałeś. Mówimy o 300Mbps, jednej częstotliwości.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Chyba coś przekombinowałeś.
Spojrz w specyfikcje. Jedna czestotliwosc to maks. 300 Mbps brutto -> 120 Mbps netto. Reszta jak powyzej.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ