Problem z S55 -> jak skonfigurować jako modem?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawel159
Początkujący użytkownik forum

Problem z S55 -> jak skonfigurować jako modem?

Post autor: pawel159 »

Witam

Posiadam Siemensa S55 do którego wlożyłem simdate. Przez irdę wszystko działa ładnie, ale przez taki kabel nie potrafie się połączyć.

Dzięki temu kablowi sciągnałem z niego simlocka, moge poprzez Siemens Data Suite grzebać w telefonie - zmieniać numery etc., ale gdy próbuje się połaczyć nic z tego nie wychodzi.

Najpierw próbowałem instalujac program Siemens - GPRS, dałem podczas instalacji, że chce przez kabel. Wykrywanie mi go nie wykryło. Gdy odpaliłem program to samo. Łączac się nic się nie dzieje.

Poźniej spróbowałem odpalić telefon jako standardowy modem 33 600 podłaczony do COM1. Dodatkowe polecenie inicjacyjne jest wpisane. Gdy wybieram go jako modem w połączeniu, które działa mi przez irde niby się łączy coś tam, ale wywala błąd 692 "wystąpiła awaria sprzętowa w modemie lub innym urządzeniu łączącym"....

Probówalem juz reinstalować te sterowniki, zmieniać szybkosci portu... Ktos ma jakis pomysł?

Zależy mi na tym bo w komputerze, gdzie to będzie docelowo nie ma irdy, a jak już mam kabel to mogę go wykorzystać.

Modyfikacja tematu (uzupelnienie po ->)
(BliSki)
Awatar użytkownika
SoNiC
Użytkownik forum

Re: Problem z S55 -> jak skonfigurować jako modem?

Post autor: SoNiC »

Ja sie az tak dobrze nieznam ale wydaje mi sie ze chyba do laczenia z internetem przez GPRS/EDGE/UMTS uzywa sie zwyklego kabla USB a nie kabla serwisowego a ty jak piszesz masz kabel serwisowy ;)

EDIT: Masz zainstalowany Telefon jako modem ?? Musisz miec do niego specjalne sterowniki i zainstalowac go jako modem ;) (jezeli dasz sterowniki z innego modemu to prawdopodobnie niebedzie ci dzialal)

EDIT2: prawdopodobnie na 100% niemasz sterownikow do swojego telefonu ktore instaluja go jako modem ;) Musisz takie posiadac zaintalowac a dopiero potem inne menagery i programy bede wykrywac twoj telefon ;) Umnie bylo tak ze musialm miec sterownik instalujacy moj telefon Sony Ericsson k300i jako modem nastepnie Menagerem od sony Skonfigurowalem polaczenie poniewaz dopiero wtedy ten menager wykrywa mi ten telefon jako modem :)
pawel159
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pawel159 »

Sterowniki mam chyba dobre :>

KLIK do sterowników
Programy i Sterowniki >> S55_SL55_M55_SDS_V10053_full

Kabel mam nadzieje tez jest dobry... W aukcji pisze CAB PC SIEMENS C55/S55/MC60 GPRS pc com rs232.

Ale dla pewnosci przed kupnem spytalem sprzedawce:
Witam
Chciałbym spytać czy używająć tego kabla mogę usunąć simlocka w siemensie s55 według tego schematu:

http://www.gsm-support.net/siemens_s55_ ... nc.pl.html

a także wykorzystać ten kabel pózniej do łączenia sie z komputerem w celu posiadania internetu z komórki.
na co uzyskalem odpowiedz:
2 x tak

Telefon mam zainstalowany jako modem, pisalem przeciez. Na 2 sposoby mialem go jako modem. Pierwszy to jako GPRS via COM, tak jak go program od Siemensa zainstalowal, a drugi to jak go recznie zainstalowalem jako Standardowy modem 33 600 bps na COM1. Gdzie bym wpisal te polecenie inicjacyjne, o ktorycj pisalem jak nie w ustawieniach modemu :>

No, ale ok, dzieki, ze ktos odpisal :)

--
EDIT:
Modyfikacja linka
BliSki
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja proponuję kup sobie Bluetooth i problem z kablem czy non stop widzącą się irdą będziesz miał z głowy.
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

Post autor: hubikas »

Ja tez uzywalem tego telefonu jako modemu, rowniez przez kabel ktory dzialal na zlaczu RS 232, takze potwierdzam ze dziala. Jesli twierdzisz ze mozesz "grzebac" w telefonie oraz ze zdjales nim sim-lock'a, to podejrzewam ze masz problem ze sterownikami do tego telefonu.
Ja korzystalem z oprogramowania dolaczonego na CD wraz telefonen, zainstalowalem tylko GPRS Managera i moglem laczyc sie poprzez zakladke ktora dodal w/w program oraz moglem skonfigurowac polaczenie poprzez Dial-Up, gdzie na liscie modemow wystepowal jako "standardowy modem S55".
Proponuje odinstalowac ci wszystkie programy zwiazane z S55 oraz sterowniki od telefonu i ponownie zainstalowac tylko GPRS Managera z w/w plyty.
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
Awatar użytkownika
tomasat
Użytkownik forum

Post autor: tomasat »

Ja miałem podobny proble z siemensem c 60. Przede wszystkim nie może być uruchomiony żaden inny program od simensa poza GPRS Asystent. Gdy uruchomisz GPRS Asystent zaznacz "ustawienia zawansoeane" odznacz inteligentne wykrywanie portów, zaznacz port com i do którego portu masz podpięty kabelek, a następnie klikaj w wykrywanie urządzenia do skutku- u mnie nie za pierwszym ale dopiero za którymś razem wykrywało telefon. Jak i to nie pomoże to Proponuje zrobić tak jak napisał Hubikas czyli sprubój odistalować wszystkie programy związane z siemensem a następnie zainstaluj samego gprs Asystenta
Motorolka v235 + Superkarta10 i iPlus
Awatar użytkownika
etranger
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: etranger »

Wszystkie gotowe aplikacje i spolka mozna sobie w kieszen schowac.
Na fks.pl w downloadzie znajdziesz drivery pod modem gprs, zainstaluj sobie "S45 GPRS" czy jakos tak to sie nazywalo. Odpowiednie ustawienia w zaawansowanych i musi dzialac!
Regards - etranger®
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

Witam...ja uzywam siemensa c60 i zwykly kabel szeregowy...nigdy nie mialem problemow z konfiguracja.do polaczenia uzywam Mobile Phone Manager.
Mam pytanie odnosnie Siemensow..denerwuje mnie bardzo to ze telefon sie nie laduje podczas polaczenia z netem..baterie mam nowa..ale i tak telefon wytrzymuje max 1 dzien kiedy jest podlaczony do internetu..d

Da sie cos zrobic aby telefon sie ladowal poprzez kabel COM??
Awatar użytkownika
tomasat
Użytkownik forum

Post autor: tomasat »

Da sie cos zrobic aby telefon sie ladowal poprzez kabel COM??
Da sie tak zrobić tylko nie zupełnie tak jak byś chciał tzn w porcie com niema wystarczającego napięcia żeby ładować tel. Ja zrobiłem w ten sposób że rozebralem wtyczke od kabelka i od ladowarki i przelutowalem kabelki od ładowarki do wtyczki kabelka. Mój kabelek od siemensa mial w srodku 3 żyły jak masz taki sam to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> ci sie uda. Na dodatek dzięki takiemu połączeniu uzyskuje się kabelek serwisowy, czyli będziesz mógł ściągać simlocka itp
Motorolka v235 + Superkarta10 i iPlus
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

wtyczke przy ladowarce mam rozbieralna...ale przy kablu COM niestety jest zalana;/
ODPOWIEDZ