Kłopot z DGT VDSL2 FG4B + AIR LIVE N.POWER - BRAK INTERNETU

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karl4
Początkujący użytkownik forum

Kłopot z DGT VDSL2 FG4B + AIR LIVE N.POWER - BRAK INTERNETU

Post autor: karl4 »

Witam, dotychczas miałem internet na takiej konfiguracji

Modem DGT siał sygnał po wifi, ale z uwagi na kiepski zasięg podciągnełem do drugiego pokoju kable lan, który został w wpięty w modemie dgt port lan 1, drugi koniec kabla został wpięty pod wan w routerze Dlink dir 635, ustawiłem w ustawieniach dlinka aby automatycznie pobierał adres ip do DGT i miałem dzięki temu 2 sieci wifi w domu, i w obu dostęp do internetu był, postanowiłem zmienić dlinka na air live n.power i zaczeły się problemy, przy probie identycznej konfiguracji modem air liva nie łączy się z modemem dgt, a przez to nie udostępnia internetu, samo wifi jest widoczne, ale internetu brak, zastanawiałem się nawet czy Air Live nie jest zepsuty, ale po podłączeniu N,powera do routera dlinka internet odiberał znakomicie, nie wiem w czym jest problem :/ proszę o pomoc przy konfiguracji bo niestety pomysłu nie mam :/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Kłopot z DGT VDSL2 FG4B + AIR LIVE N.POWER - BRAK INTERNETU

Post autor: Jo_gurt »

Jaki ma adres LAN DGT a jaki Airlive?
karl4

DGT ma 192.168.1.1
natomiast Air Live 192.168.1.254

próbowałem już utworzyć stałe ip dla N,powera ustawiając mu adres kolejnego wolnego pola od dgt, w tym wypadku było to 192.168.1.5

po takim ustawieniu w ustawieniach dgt widziałem kolejno podłączone urządzenie po kablu jakim jest air live, jednakże w samym routerze nic się nie zmieniło :/ tzn. internetu w dalszym ciągu brak :/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ta sama podsieć, mień na AirLive na np. 10.0.0.1.
karl4

witam, dziś ponownie się męczyłem i Air Live wkońcu zaskoczył, twardy reset dziś pomógł po odłączeniu wszystkich kabli oprócz zasilającego, router podłączyłem DGT LAN 1, AIR LIVE LAN 2, połączenie na WANie powodowało zawieszanie się routera, a po LAN śmiga aż miło, także sprawa internetu w air live mam nadzieje jest rozwiązana :) działa i po kablu i po wifi, ale mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie, zarówno dgt jak i Air Live mieszczą się w domu na parterze, z dgt idzie kabel do 2 pokoju w którym jest stacjonarny komp, obecnie ten kabel jest podpięty do Air Liva, i od niego odchodzi Lan do stacjonarnego, chciałbym rozdzielić sygnał z z kabla wchodzącego do Air Liva, po to aby przenieść go na piętro trochę to zagmatwane ale postaram się to opisać po kroku jak najprościej się da ( DGT - INNE URZĄDZENIE - KOMP + AIR LIVE) objaśniam dgt po kablu do innego urządzenia (nie wiem czy musi być to kolejny router, czy może być to coś innego i od tego urządzenia będzie wychodził kabel do kompa i drugi kabel, który powędruje na piętro do Air Liva, próbowałem taki manewr zrobić ze swoim starym switchem ale nie dało rezultatu )
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

karl4 pisze:kablu do innego urządzenia
Jeżeli dodatkowe urządzenie to musi być switch czyli coś takiego mniej więcej http://allegro.pl/switch-intellinet-5x1 ... 21246.html
albo można zbudować (może kupić) rozdzielacz kabla ethernet na 2 wtyki LAN po każdej stronie (2x 2 pary) i przedłużyć jeden z nich na piętro.
Nie pomagam na PW!
karl4

mam w domu dobry switch działający, jednak po podłaczeniu dgt lan switch lan air live, to w air live nie ma dostępu do internetu
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

karl4 pisze:jednak po podłaczeniu dgt lan switch lan air live, to w air live nie ma dostępu do internetu
Kolejny switch w tym układzie powinien być bez znaczenia. Sprawdź kable. Zakładam że podłączasz istniejący kabel od DGT do LAN switcha, z kolejnego portu LAN switcha podłączasz dobrym kablem Airlive do portu LAN. zamiast poprzedniego kabla idącego bezpośrednio z DGT.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ