Cisco EPC3925 - Czy da się tak zrobić ?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qw85qw
Początkujący użytkownik forum

Cisco EPC3925 - Czy da się tak zrobić ?

Post autor: qw85qw »

Witam,

Moj CISCO EPC3925 przyjmuje maxymalnie 5 polaczen (tzn 5 komputerow) w danym momencie (taka usluga operatora z internetem, Multimedia)

Czy po zalogowaniu sie do tego routera, moge dodac jeden mac adres mojego komputera i ze dzialac to bedzie na zasadzie, ze np w danym momencie pracuje 5 innych komputerow, ale kiedy ja wlacze ten moj z dopisanym mac adresem to jeden zerwie z innych polaczonych komputerow ? Chodzi mi o tzw pierwszenstwo po wlaczeniu mojego komputera.
Sprawa tyczy sie w firmie, pracownicy siedza na swoich komputerach, a szefostwo musi wiecznie resetowac router i czekac az sie polaczy komputer

Jezeli da sie tak zrobic, w jakiej opcji to bedzie po zalogowaniu sie do routera ? Tylko tak jak pisze wyzej, nie chce aby WIFI widzialo tylko dopisane mac adresy, tylko chce dopisac jeden mac adres najwazniejszego komputera ze tak powiem A reszta zwyczajnie poprzez WIFI tez sie polaczy, jednak moj dopisany MAC ma miec pierwszenstwo.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Cisco EPC3925 - Czy da się tak zrobić ?

Post autor: wojteks »

qw85qw pisze: a szefostwo musi wiecznie resetowac router
Nie lepiej dołożyć router z WiFi dla pracowników a szefostwu zostawić połączenie z EPC?
Nie pomagam na PW!
qw85qw

Ale podobno router nie rozbije wiecej polaczen niż max 5 ! Jakas blokada w Multimedii...
Ostatnio zmieniony 2013-04-09, 17:10 przez qw85qw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

qw85qw pisze:Ale podobno router nie rozbije wiecej polaczen jak max 5
Router to będzie 1 połączenie, oprócz niego jeszcze 4 komputery chyba że czegoś nie wiem.
Do routera może być podłączonych kilka komputerów a EPC będzie je widział jako jeden.
Pożycz od kogoś router z WiFi i sprawdź.
Nie pomagam na PW!
qw85qw

No wlasnie ! Ale czytalem gdzies na google, ze trzeba klonowac MAC adres, czy tez podbijac TLL na routerze, niby sprawa prosta sie wydaje. OK zalatwiam router i kombinuje <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> najprosciej, jezeli kogos temat interesuje dalej, to zdam relacje dzisiaj w nocy czy jutro.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

qw85qw pisze:czy tez podbijac TLL na routerze
To nie każdy router potrafi.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

qw85qw pisze:czy tez podbijac TLL na routerze
Tutaj masz opis jak można w przybliżeniu sprawdzić czy ograniczenie jest <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
qw85qw

Super, dzieki za sledzenie tematu i odpisywanie. Wiec router ktory bedzie podpinany to LINKSYS WRT54GL - wpialem go doslownie na 5 minut (bo musialem wyjsc z mieszkania) mi net dzialal innym nie.... :( Oczywiscie po WIFI dzialal, mozliwe wlasnie ze byla opcja jak w standardzie bez routera, ze bylo polaczonych obecnie 5 polaczen (jakies telelfony komorkowe z WIFI) i zablokowaly wejscia powyzej 5 polaczen dla laptopow.

Hmmm....
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Ale co "hmmmmm"?

Podlacz Linksysa portem WAN do Cisco, wszystkie inne kable do portow LAN linksysa. Wylacz WiFi na Cisco, zalacz na Linksysie - gotowe.
Nie pomagam na PW.
qw85qw

Dobra czyli wyjsciem WAN w Linksys wychodze kablem RJ45 do jednego ze 4 wejść CISCO - wpinam się. Zapali się dioda INTERNET na zielono w Linksysie, bo tak już było.

Wylaczam WIFI w CISCO mam rozumiec poprzez zalogowanie sie na 192.168.0.1 ? Czy mechanicznie je wylaczyc w routerze CISCO ? Bo jest tam chyba taki guzik.

I co masz na myśli " wszystkie inne kable do portow LAN linksysa" ? Jakie inne kable ?
CISCO wychodzę jednym kabelkiem z dowolnego portu (4 do wyboru) w port WAN w Linksysie, wylaczam WIFI w CISCO wlaczam w Linksysie, tyle filozofii ? Kabel jest jeden, CISCO <-> LINKSYS
key
*Mistrz bezprzewodowy*

qw85qw pisze:Bo jest tam chyba taki guzik.
Jak masz guzik, zrob guzikiem.
qw85qw pisze:Jakie inne kable ?
Nie masz nic podpietego kablami do Cisko?
qw85qw pisze:tyle filozofii ?
Tak.

Ps. Miedzy ostatnia litera slowa a (.|!|,|?|....) nie ma spacji.
Nie pomagam na PW.
qw85qw

key pisze:Nie masz nic podpietego kablami do Cisko?
Mam ale to są kable od multimedii, kable których nie tykam nawet bo ich nie trzeba. łącze tylko CISCO z LINKSYSEM jednym kablem RJ45, i tyle...
key pisze: Ps. Miedzy ostatnia litera slowa a (.|!|,|?|....) nie ma spacji.
Ze co ? :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

qw85qw pisze:Ze co ? :D
Przed interpunkcją nie stawia się spacji.
qw85qw

Sorrki zaspany jestem, lece jak popadnie. No kurcze wracam rano do domu i az nie moge sie doczekac czy to bedzie hulac.

Panowie czyli krotko, ten router Linksys za routerem CISCO powininen zwiekszyc mozliwosc podlaczenia wiecej niż 5 komputerow? Bo fizycznie teraz Multimedia dostanie znak o jednym jedynym polaczeniu z nimi, czyli Linksysem, a dalej ich to juz za pewne nie ineteresuje czy moga miec tez blokade ?
Ostatnio zmieniony 2013-04-09, 20:35 przez qw85qw, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak
Nie pomagam na PW.
qw85qw

Wszystko smiga jak nalezy ! :) Dzieki wielkie za pomoc :)

Moje ostatnie pytanie, z racji ze router jest pożyczony LINKSYS WRT54G - bede musial zakupic swoj, ten model jak patrze kosztuje ponad 200 zl, czy jest tansza opcja dosc dobrego routera do podlaczenia sie w ten sposob o ktorym rozmawialismy ?

Chodzi mi aby nadawal sie wlasnie do tej operacji, zalezy mi tez na jakis dodatkowych antenach z racji ze lokal jest spory, chcialbym aby laptopy oddalone daleko od routera lepiej widzialy sygnal.

Jaki router mozecie polecic do tej operacji w koszcie do 100 zl ? Znajde cos w tej cenie ?

[ Dodano: 2013-04-11, 08:40 ]
yyy

Przyjezdzam do pracy, a wszystko sie wysypalo :szok:

Ale o dziwo po wylaczeniu z pradu LINKSYSA, wraca do ustawien fabrycznych - jak to ? To nie dzieje sie tak tylko po twardym resecie ? Czy wylaczenie go z pradu na chwilke wysypuje ustawienia ? Nie wierze :szok:

Czy Multimedia (operator) mog zresetowac swoj modem/router ?
ODPOWIEDZ