Zasięg internetu od Plus

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
romano12
Początkujący użytkownik forum

Zasięg internetu od Plus

Post autor: romano12 »

Witam wszystkich!
Mam mały problem z prędkościami/zasięgiem internetu od Plusa. Ostatnio przeniosłem się na internet mobilny na kartę. Zakupiłem modem w salonie Play ze starterem oraz dodatkowo starter Plus.

I tutaj zaczyna się dla mnie taka mała zagwostka. Mieszkam na osiedlu pełnym blokowisk. Sprawdzając na stronie mapa.btsearch.pl i w terenie potwierdziłem obecność dwóch nadajników: odpowiednio Play i Plusa. Do nadajnika Play mam w linii prostej nieco mniej niż 1km, zasłania go kilka bloków. Do nadajnika Plus mam mniej więcej 200m, zasłania go tylko jeden blok (gdyby nie budynek, miałbym pełny widok z okna na nadajnik).

Prędkości uzyskiwane przez internet od Play są pewne i stabilne (czyli, takie jakie gwarantuje operator): Download: 1.00-1.01 Mb/s oraz Upload: 0.36-0.41 Mb/s. Pingi na poziomie 60-80. Zasięg w aplikacji Play Online zawsze 3 kreski na 5.
I tu właśnie pojawia się problem z Plusem. Siedząc u siebie w pokoju (po drugiej stronie od nadajnika), osiągałem wyniki mocno rozbieżne: Download: 0.68-1.97 Mb/s oraz Upload: 0.68-1.54 Mb/s. Pingi wyższe: 80-120/130. Przechodząc do kuchni, gdzie jest odległościowo najbliżej do nadajnika, miałem nieco niższe wyniki, również mocno wahające się, jednak pingi zawsze powyżej 110. Zasięg wahający się od 2 do 4 (rzadko) kresek na 5. Ogólne działanie internetu oraz zasięg było słabsze niż w moim pokoju, co bardzo mnie zaskoczyło.

Z początku myślałem, że to może być spowodowane jakimś obciążeniem nadajnika, jednak taka sytuacja jest o każdej porze dnia i nocy. Co może powodować taką sytuację? Zastanawiam się nad przejściem w przyszłości na abonament. Byłem bardziej zdecydowany na abonament Plusa, jednak niepokoi mnie ta niestabilność łącza, inaczej niż w Play.
ODPOWIEDZ