Jak podzielić wifi na moim routerze?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
madmax_d
Początkujący użytkownik forum

Jak podzielić wifi na moim routerze?

Post autor: madmax_d »

Mój router to nieszczęsny tp link TD-W8901G odbieram nim internet z neostrady.
Do urządenia podłączony jest 1 komputer przez kabel. Poza tym bezprzewodowo łączą się 2 laptopy i 2-3 telefony z androidem.
Problem jest taki, że oba laptopy są mniej więcej w podobnej odległości od antent, jednak jeden z nich ma jakby więcej przeszkód do pokonania (drzwi, ściana) w związku z czym na moim laptopie sygnał jest o jakieś 2 kreski słabszy niż na drugim laptopie. Skutkuje to tym, że kiedy obydwa laptopy łączą się z internetem, to na tym moim lubi się od czasu do czasu połączenie zerwać, a na tym drugim oczywiście nie. I nie mam tu na myśli sytuacji że łącze jest jakoś obciążone na max. np przez ściaganie - to zwykłe przeglądanie stron www. Problem nasila się dużo bardziej kiedy osoba korzystająca z drugiego laptopa (będaca nieco bliżej routera) włączy wifi w swoim telefonie. Robie się kataklizm u mnie i praktycznie nie da się korzystać z internetu na moim laptopie. Mam wrażenie że android totalnie zawłaszcza sobie sygnał wifi i do mnie docierają jakieś strzepy. Co ja mogę z tym zrobić? Oczywiście próbowałem kombinować z funkcją qos w ustawieniach routera ale tam mogę chyba tylko decydować czy zwiększyć priorytet na kabel czy na wifi i nic poza tym. A tu jest problem właśnie z wifi, bo jego juz nie mogę podzielić. Oczywiście mógłbym zastosowac jakieś programy jak netlimiter ale to tylko na laptopach, a na telefonie już tego nie zrobię.
Ostatnio zmieniony 2013-04-13, 19:09 przez madmax_d, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak podzielić wifi na moim routerze?

Post autor: Jo_gurt »

QoSy, netlimitery tu nic nie pomogą, bo sam mówisz, że nie z pasmem jest problem.
Próbowałeś zrobić reset routera, ustawić tylko połączenie neostrady i wtedy sprawdzić?
ODPOWIEDZ