i jak każdy przychodzę z problemem, którego na obecnym etapie mojej wiedzy sam niestety ogranąć nie potrafię.
Jak w temacie mam starego poczciwego linksysa WRT54 GL przez którego dzielę neta w domu.
Jakieś 300 km od domu chciałbym zainstalować kamerę internetową poprzez którą chciałbym monitorować co dzieje się w domku letniskowym.
Jest w tym tylko jeden problem, tam gdzie mamy domek nie mam internetu (Nowy Sącz)
Pomyślałem więc o wykupieniu internetu w Play-u, Orange, CP lub coś co będzie opłacalne i w czego zasięgu się znajdę i taki modem z kartą SIM wpiąć do poleconego routera.
Nie mam pojęcie czy moje myślenie jest prawidłowe, ponieważ pierwszy raz coś takiego będę robił.
Jak na razie mam jedną kamerę Foscam FI8918W z której obraz, nawet poklatkowy chciałbym oglądać u siebie w domu.
Doraźnie instalację chciałbym rozbudować (gdyby ta którą mam zamiar założyć działała w miarę przyzwoicie) o kolejne 2 max 3 kamery.
Chciałem zatem zapytać co powinienem mieć z drugiej strony, żeby móc podpiąć kamerę i mieć do niej dostęp??
Czy kamerę mogę wpiąć bezpośrednio do routera z modemem, czy muszę z drugiej strony też mieć w domu komputer. Czy ktoś z was mógłby mi przybliżyć proces połączenia się z monitorowanym domem, oraz ewentualne potrzebne elementy całej układanki??
Chciałem też zapytać, jakie łącze powinienem wykupić żeby cokolwiek móc zobaczyć, konkretniej - nie chciałbym na każdą klatkę czekać 5 - 10 sek.
Rozważam zakup routera - jednak jeszcze nie wiem jakiego

Po prostu brak mi wyobrażenia jak całość ogarnąć.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo powoli zbliżają sie wakacje a w okolicy domu zawsze jest wielu nie dokońca zaproszonych gości

Za wszelkie sugestie i pomoc z góry bardzo dziękuję.
Gdybym miał coś doczytać lub konkretniej opisać bardzo proszę o wskazanie.
Pozdrawiam Michał