Linksys WRT54 GL ---- 300km netu ---- Foscam FI8918W ??

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
z3d
Początkujący użytkownik forum

Linksys WRT54 GL ---- 300km netu ---- Foscam FI8918W ??

Post autor: z3d »

Witam wszystkich serdecznie,
i jak każdy przychodzę z problemem, którego na obecnym etapie mojej wiedzy sam niestety ogranąć nie potrafię.

Jak w temacie mam starego poczciwego linksysa WRT54 GL przez którego dzielę neta w domu.
Jakieś 300 km od domu chciałbym zainstalować kamerę internetową poprzez którą chciałbym monitorować co dzieje się w domku letniskowym.
Jest w tym tylko jeden problem, tam gdzie mamy domek nie mam internetu (Nowy Sącz)
Pomyślałem więc o wykupieniu internetu w Play-u, Orange, CP lub coś co będzie opłacalne i w czego zasięgu się znajdę i taki modem z kartą SIM wpiąć do poleconego routera.
Nie mam pojęcie czy moje myślenie jest prawidłowe, ponieważ pierwszy raz coś takiego będę robił.
Jak na razie mam jedną kamerę Foscam FI8918W z której obraz, nawet poklatkowy chciałbym oglądać u siebie w domu.
Doraźnie instalację chciałbym rozbudować (gdyby ta którą mam zamiar założyć działała w miarę przyzwoicie) o kolejne 2 max 3 kamery.

Chciałem zatem zapytać co powinienem mieć z drugiej strony, żeby móc podpiąć kamerę i mieć do niej dostęp??
Czy kamerę mogę wpiąć bezpośrednio do routera z modemem, czy muszę z drugiej strony też mieć w domu komputer. Czy ktoś z was mógłby mi przybliżyć proces połączenia się z monitorowanym domem, oraz ewentualne potrzebne elementy całej układanki??

Chciałem też zapytać, jakie łącze powinienem wykupić żeby cokolwiek móc zobaczyć, konkretniej - nie chciałbym na każdą klatkę czekać 5 - 10 sek.

Rozważam zakup routera - jednak jeszcze nie wiem jakiego :) oraz modemu + SIM lub interneto od lokalnego dostawcy.

Po prostu brak mi wyobrażenia jak całość ogarnąć.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo powoli zbliżają sie wakacje a w okolicy domu zawsze jest wielu nie dokońca zaproszonych gości :(
Za wszelkie sugestie i pomoc z góry bardzo dziękuję.

Gdybym miał coś doczytać lub konkretniej opisać bardzo proszę o wskazanie.

Pozdrawiam Michał
It is long way to paradise ........
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Linksys WRT54 GL ---- 300km netu ---- Foscam FI8918W ??

Post autor: key »

Chciałem zatem zapytać co powinienem mieć z drugiej strony, żeby móc podpiąć kamerę i mieć do niej dostęp?
Router obslugujacy UMTS i VPN.
Nie pomagam na PW.
z3d

Czy coś tego typu wystarczy : TP-LINK TL-MR3420 300Mb/s UMTS/HSPA 3G 4G
Inaczej który router mogli byście polecić, i ewentualnie który modem miałbym do niego dokupić.
Przypuszczam że na terenie na którym mam domek najlepiej łapie CP, więc chciałbym kupić sprzęt kompatybilny z tym dostawcą (chociaż najlepiej nie tylko :) ).
Bardzo proszę o polecenie czegoś.
z3d

Witam ponownie,

Panowie powiedzcie proszę który modem dobrać najlepiej działa z TP-LINK-a MR3420?
Internet który wybiorę to Cyfrowy Polsat.
Listę modemów kompatybilnych znalazłem na stronie producenta, jednak wyczytałem że niektóre niezbyt dobrze współpracują.
Macie jakiegoś faworyta :) ??

Czy w ogóle TP-Link to dobry wybór??

Jak już napisałem router będzie dosyć daleko, więc jechanie 300km po to żeby zresetować router trochę by mnie denerwowało.

Czy ktoś może polecić mi stabilny router i modem który z nim będzie współpracował??

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Michał
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

z3d pisze:Czy ktoś może polecić mi stabilny router i modem który z nim będzie współpracował??
Od AVM 7270 w gore. Tylko nie placz ze drogo.
Nie pomagam na PW.
z3d

Dzięki za odpowiedź, co do ceny nie płaczę i płakał nie będę :) liczyłem się z tym że padnie na FRITZ-a

Panowie mam pytanko kolejne,
Kamerkę podpiąłem, skonfigurowałem założyłem konto na NO-IP.com.
Serwer skopiował zewnętrzne IP mojego dostawcy i wszystko zdawało się być ok.
Ping jest, wszystko gra, ale podczas próby połączenia się z hostem założonym na no-ip.com, np: xxxxxxx.no-ip.com:8080 nie łączy się z niczym natomiast nie podając portu na końcu łączy się ze stroną mojego dostawcy internetowego.
Czy coś robię nie tak? Znacie jakiś artykuł na temat forwardingu, czy może chcecie mi powiedzieć co zepsułem.
O wyrozumiałość proszę, wiekowy już jestem i pierwszy raz to robię.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Na większość internetów komórkowych się z zewnątrz nie dobijesz. Musisz wykupić (tylko u niektórych dostępne) zewnętrzne IP.
Nie pomagam na PW!
z3d

* wojteks
tak, ale ja jak na razie piszę o sieci LAN która dzielę przez WI-FI i staram sie testowo wystawić kamerę na zewnątrz. Dlatego też założyłem konto na no-ip.com.
Sparawdziłem czy ISP czegoś nie blokuje ale ...
Success: I can see your service on 89.xxx.xxx.98 on port (80)
Your ISP is not blocking port 80,
jednak w dalszym ciągu mam problem z wystawieniem jej w eter.
Tak jak napisałem wyżej łącząc się w sposób z3d.no-ip.biz:80 nie łączy się w ogóle z niczym, a robiąc to tak z3d.no-ip.biz łączę się ze stroną providera.
Protokół dalem oba
Zewn adres -- puste
zewn port -- 80
wewn port -- 80
wewn aders -- podałem przypisany na stałe adres kamery 192.168.1.141

Co robię źle??
Bardzo proszę o jakieś wskazówki, bo po 2 dniach zabawy z tym usrojstwem już kończą mi się pomysły, dlatego byłbym wdzięczny za podsunięcie jakiegoś :)

Pozdrawiam Michał

[ Dodano: 2013-04-15, 21:38 ]
Witam ponownie Panowie,
Zapomniałem dopisać jeszcze jednej rzeczy.
Zewnętrzne IP widziane przez jakikolwiek portal http://mojadresip.pl/ lub podobne to 89.171.xxx.xx natomiast IP nadane przez ISP jest odmienne tzn, po odpaleniu routera mam coś takiego
WAN
Adres MAC xx:xx:xx:xx:xx:xx
Typ połączenia DHCP
Adres IP 192.168.100.13
Maska sieciowa 255.255.255.0
Brama 192.168.100.1
DNS 213.134.xxx.xxx:53, 62.89.xx.xx:53
MTU 1500

Port na którym działa kamera to 80.
W przekierowaniu portów nadałem jej zewnętrzny port 8888.
Po odpaleniu klienta NO-IP.com (DUC v.4.0.1) wszystko jest ok, tzn pisze remote IP found i jest to to samo IP które widoczne jest na stronie http://mojadresip.pl/.
I teraz w przekierowaniu portów mam coś takiego
Protokoły OBA
zew. adres wpisałem ten widoczny na portalu mojadresip.pl czyli 89.171.xxx.xx
zew. port 8888
wew. port 80
wew. adres podaję adres kamery tj. 192.168.1.141
W ustawieniach kamery ustawione IP na sztywno, tak jak na routerze.
W kamerze znalazłem również DDNS wpisałem alias, hasło i hosta - nie wiem czy powinienem ale wpisałem.
Jedna rzecz wpadła mi w oko brama na kamerze jest inna niż ta na routerze, chociaż nie wiem czy ma to znaczenie.
W dalszym ciągu nie mogą połączyć się z hostem utworzonym na NO-IP, wpisując w przeglądarce z komputera w sieci lokalnej z3d.no-ip.biz:8888 nic się nie dzieje.
Moja kamera to Foscam FI8910W a router to Linksys WRT54 GL.

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ sam nie widzę błędu który na pewno popełniam. Już kilkanaście godzin nad tym spędziłem, będę na prawdę wdzięczny.
Sugestie, linki lub cokolwiek bardzo mile widziane.

P.S. Prawdopodobnie jestem za dwoma routerami, jeden w domu, drugi w piwnicy dostawcy internetu. Nie wiem czy ma to znaczenie wraz z umową dostałem awaryjne IP 10.20.20.21 czyli coś całkiem innego niż widziane na stronie mojadresip.pl czyli 89.171.xxx.xx.
Czy to zanczy że bez zewnętrznego IP nie będzie szans na przekierowanie portów??

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam
z3d

OK dziękuję za pomoc problem rozwiązałem niestety sam.

Gdyby ktoś miał podobny, chętnie pomogę.

Wszystko udało się spiąć, jednak kosztowało to dosyć dużo czasu, ponieważ nie miałem z czymś takim doświadczenia.

Pozdrawiam Wszystkich próbujących podobnych technik :)

Niech moc będzie z Wami

Temat do zamknięcia
ODPOWIEDZ