RT-N66U DLNA problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
RT-N66U DLNA problem
Cześć.
RT-N66U ver.B1 kupiłem ze względu na jego możliwości DLNA i USB. Okazuje się, że nie jest to tak jak bym chciał. Otóż, w sieci domowej mam dwa komputery (stacjonarny połączony kablem, laptop na wifi) TV podłączony kablem i smartfon na wifi. Komputery mają zainstalowane xp, TV PS51E6500 z najnowszym FW 1023, router zaktualizowany do 3.0.0.4.354, telefon Samsung Wave S8500 bada 2.0, dysk 500GB podłączony do routera poprzez USB. Wszystkie urządzenia mają nadane adresy IP statycznie. Wszystkie dyski w kompach jak i ten sieciowy mają format plików FAT32
Problemy zaczynają się po jakimś czasie od wł. serwera DLAN (trudno określić jaki czas, na pewno nie długi) nie można przeglądać zasobów dysku sieciowego podłączonego do routera. Ani w TV ani w telefonie. W sieci dysk jest widziany poprzez komputery i można przeglądać zasoby dysku ale mam wrażenie, że wówczas strasznie zmula. Inny przypadek to taki, że kiedy oglądam jakiś film (TV lub telefon) to po pewnym czasie już tylko ten film jest dostępny, cała reszta nie.
Jedno co na razie mogę zrobić to wył/wł serwer, poczekać aż przeskanuje dysk i tak w kółko aż straci komunikacje.
Dlaczego tak się dzieje? Co muszę zmienić żeby było stabilnie?
dodam że router jest AP.
RT-N66U ver.B1 kupiłem ze względu na jego możliwości DLNA i USB. Okazuje się, że nie jest to tak jak bym chciał. Otóż, w sieci domowej mam dwa komputery (stacjonarny połączony kablem, laptop na wifi) TV podłączony kablem i smartfon na wifi. Komputery mają zainstalowane xp, TV PS51E6500 z najnowszym FW 1023, router zaktualizowany do 3.0.0.4.354, telefon Samsung Wave S8500 bada 2.0, dysk 500GB podłączony do routera poprzez USB. Wszystkie urządzenia mają nadane adresy IP statycznie. Wszystkie dyski w kompach jak i ten sieciowy mają format plików FAT32
Problemy zaczynają się po jakimś czasie od wł. serwera DLAN (trudno określić jaki czas, na pewno nie długi) nie można przeglądać zasobów dysku sieciowego podłączonego do routera. Ani w TV ani w telefonie. W sieci dysk jest widziany poprzez komputery i można przeglądać zasoby dysku ale mam wrażenie, że wówczas strasznie zmula. Inny przypadek to taki, że kiedy oglądam jakiś film (TV lub telefon) to po pewnym czasie już tylko ten film jest dostępny, cała reszta nie.
Jedno co na razie mogę zrobić to wył/wł serwer, poczekać aż przeskanuje dysk i tak w kółko aż straci komunikacje.
Dlaczego tak się dzieje? Co muszę zmienić żeby było stabilnie?
dodam że router jest AP.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: RT-N66U DLNA problem
To jakaś tragediacirek pisze:Wszystkie dyski w kompach jak i ten sieciowy mają format plików FAT32

Jaki dysk? Ma osobne zasilanie?
-
Dysk ma osobne zasilanie, dysk firmy LaCie ST3500820AS
EDIT/// FW TV 1032
EDIT/// FW TV 1032
-
po kilkudniowych testach wyczaiłem że to może być problem z dyskiem. 16GB pendrive był widzialny w DLNA cały czas do czasu aż podłączyłem dysk zewnętrzny.
Chyba muszę zmienić ten dysk na nowy.
Jaki? Co polecacie?
Chyba muszę zmienić ten dysk na nowy.
Jaki? Co polecacie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
LaCie to obudowa dysku, sam dysk to Seagate z bardzo nie udanej seriicirek pisze:dysk firmy LaCie ST3500820AS
więcej info
http://knowledge.seagate.com/articles/e ... Q/207951en
lekarstwem jest zmiana firmware dysku wg opisu jak w linku powyżej
-
znajdę chwile to pokombinuje.
EDIT/// coś mi się wydaje że konieczny będzie format dysku
jak wgrać FW?
EDIT/// coś mi się wydaje że konieczny będzie format dysku

jak wgrać FW?