Problem z Mbps w sieci.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pikaczek
Użytkownik forum

Problem z Mbps w sieci.

Post autor: Pikaczek »

Witam,
posiadam router firmy 8level, model WRT-300(300Mbps). Na pc'cie mam odbiornik Tp-linka, TL-WN721N(150Mbps). Niestety, najwyrazniej te dwa urządzenia nie współpracują ze sobą tak dobrze jak powinny. Świadczy o tym screen: http://scr.hu/0mvp/awdr8 . Odległość między nimi raczej nie jest zbyt duża, według softu Tp-linka, który mam na pc'cie, moc sygnału wynosi 70-80%. Mimo to, prędkość raczej nigdy nie przekracza 121.50mbps. Ewentualnie czasem, na kilka sekund rośnie do 135. Co począć?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z Mbps w sieci.

Post autor: Jo_gurt »

Sprawdź przede wszystkim rzeczywistą przepustowość.
Pikaczek
Użytkownik forum

@Up tzn. ?
chrisowaty
Początkujący użytkownik forum

Post autor: chrisowaty »

Przede wszystkim zacząłbym od sprawdzenia przepustowości samego WiFi. Czyli sprawdził prędkość z komputerem podłączonym po kablu do routera.

Jeszcze jedno pytanie, ilu użytkowników korzysta z bezprzewodowego łącza?
Zapraszam do skorzystania z DropBoxa czyli dysku w chmurze. Za free otrzymujesz 2GB dysku w chmurze a korzystając z linku polecającego dodatkowo 0,5GB
Link polecający: http://db.tt/s2XP93Hh
Pikaczek
Użytkownik forum

@UP Różnie. W momecie testu akurat korzystałem tylko ja, a tak to dwie, czasem 3 osoby. W jaki sposób mogę sprawdzić przepustowośc "po kablu"?
chrisowaty

Post autor: chrisowaty »

Pikaczek pisze:@UP Różnie. W momecie testu akurat korzystałem tylko ja, a tak to dwie, czasem 3 osoby. W jaki sposób mogę sprawdzić przepustowośc "po kablu"?
Ty łączysz się bezprzewodowo i sprawdzasz prędkość połączenia z komputerem, który jest podłączony kablem do routera. Np pobierasz jakiś duży plik.
Zapraszam do skorzystania z DropBoxa czyli dysku w chmurze. Za free otrzymujesz 2GB dysku w chmurze a korzystając z linku polecającego dodatkowo 0,5GB
Link polecający: http://db.tt/s2XP93Hh
Pikaczek
Użytkownik forum

Dzisiaj właśnie kupiłem odbiorniczek od tp-linka TL-WN821N 300mbps. Oczywiście prędkość ciągle ta sama - dupna. Aktualnie wacha się między 121.5mbps ( jak wcześniej ) a 162mbps. Czasem, na chwile skacze na 200- ileś. Co poradzić? Router to 300mbps, więc moim zdaniem to wina jakiejś złej konfiguracji.
PS: W zakładce zaawansowane, w tabeli Transmission Rate mam do wyboru takie wartości:
AUTO (obecnie)
1M
2M
5.5M
11M
6M
9M
12M
18M
24M
36M
48M
54M
I później takie dziwne wartości:
MCS0
MCS1
MCS2 ...
i tak dalej do 15.
Może to kwestia zmiany właśnie tych ustawień?
Birkoff

Post autor: Birkoff »

Jakbyś nie oszczędził i kupił na np. chipsecie RT3572 powiedzmy ASUS USB-N53, to mógłbyś osiągnąć ~90Mb/s na 8level WRT-300.
Pikaczek pisze:wacha się między 121.5mbps a 162mbps
Sprawdź prędkość realną przez transfer przez np. sambę między 2 komputerami. 1 podłączony do routera przez LAN, 2 przez TL-WN821N.
Przywróć ustawienia fabryczne w WRT-300 i ustaw od początku. Przez inSSIDer sprawdź wolne pasmo 2,4GHz i wybierz odpowiedni kanał, przy okazji jakie masz RSSI. Jeśli masz dużo sieci, to ustaw szerokość kanału na 20MHz, synchronizować się będzie z prędkością 144Mb/s, ale będzie bardziej stabilne połączenie, a transfer wyniesie ~70Mb/s. Zmień szyfrowanie na WPA/WPA2 PSK AES. Transmission Rate ustaw auto. Wklej obrazek z menadżera urządzeń karty wifi z ustawień zaawansowanych jakie właściwości można na niej zmienić. Sprawdź czy jest nowszy firmware do routera i sterowniki do karty wifi.

PS. Podłącz kartę wifi przez przedłużacz USB i umieść kartę dalej od komputera i sprawdź czy nie będzie lepiej.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Pikaczek pisze:Router to 300mbps, więc moim zdaniem to wina jakiejś złej konfiguracji.
Wina jest czegos co sie po angilesku nazywa "radio landscape", po polsku najprawdopodobniej "krajobrazu radiowego". Bez sporej ilosci wiedzy i specjalistycznego sprzetu nic z tym sam nie zrobisz.
Nie pomagam na PW.
Pikaczek
Użytkownik forum

@Birkoff, nie bardzo rozumiem... Mam sprawdzić prędkość połączenia pomiędzy dwoma komputerami z kartami 300mbps, czy dwóch komputerów do routera? (jeden po kablu a drugi przez tp-linka)? Poza tym, nie do końca ogarniam te sambę.
@Key, mogłeś chociaż spróbować to wytłumaczyć...
Hmm, a może to wina jednej z anten? Może po prostu jedna z nich jest uszkodzona? Bo ostatnio zauważyłem, że po lekkim postukaniu palcem w jedną, słychać normalny, plastikowy pogłos, a w drugą - metaliczny, tak jak by ten moduł w środku był oderwany. Niestety, chyba w 8level nie można odkręcać anten, więc jak bym mógł sprawdzić po kolei ich wydajność?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Pikaczek pisze:@Key, mogłeś chociaż spróbować to wytłumaczyć...
Widzisz roznice gdy probujesz porozmawiac z dziewczyna w lesie, w domu, na dyskotece i przed startujacym jumbo-jetem?

Z WiFi jest podobnie - w zaleznosci od tego co sasiedzi robia raz jest glosniej, raz ciszej.
Nie pomagam na PW.
Pikaczek
Użytkownik forum

key pisze:Widzisz roznice gdy probujesz porozmawiac z dziewczyna w lesie, w domu, na dyskotece i przed startujacym jumbo-jetem?

Z WiFi jest podobnie - w zaleznosci od tego co sasiedzi robia raz jest glosniej, raz ciszej.
Umm, tylko że u mnie dostępne są w porywach 3 sieci wifi, poza tym sąsiedzi raczej nie wysyłają jakiś kosmicznych ilości pakietów, a przynajmniej na takich nie wyglądają ( raczej nie są w temacie zbytnio obeznani ). Nie wspominam już o tym, że mój pc i router są dosyć blisko.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-05-01, 19:29 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-05-01, 18:29 przez Pikaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nie tylko WiFi pracuje na 2,4GHz.
Pikaczek
Użytkownik forum

Właśnie zrobiłem mały tescik: włożyłem tplinka do laptopa, i podeszlem do routera tak zeby RSSI wyniosło 100. Mbps wachało się między 246 a 210(czy coś koło tego). Teraz, przy 50-70RSSI jest prawie to samo, 164mbps. Co to oznacza? Wina routera czy tp-linka?
@: Myślę, że warto jeszcze dodać, że mam kolege z tplinkiem takim jak mój poprzedni (721N) i jego wyciąga równe 150mbps, chociaż mieszka w bloku. Więc chyba wychodzi na to, że to wina routera.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Pikaczek pisze:Umm, tylko że u mnie dostępne są w porywach 3 sieci wifi, poza tym sąsiedzi raczej nie wysyłają jakiś kosmicznych ilości pakietów, a przynajmniej na takich nie wyglądają ( raczej nie są w temacie zbytnio obeznani ). Nie wspominam już o tym, że mój pc i router są dosyć blisko.
Proponuje zwrócić uwagę na bardzo istotny fakt, który przekreśla Twoje szanse na dobry link..Aby router(nie patrzyłem jak masz sieć ustawioną) działał jak należy powinienes mieć wolne pasmo 40MHz, a należy zaznaczyć, że na 2,4 GHz jeden kanał ma zaledwie 5MHz. I pamiętaj że nie ma znaczenia czy sąsiedzi transferują dużo danych czy mało istotne jest to, że zaśmiecają Ci "eter" sygnałem w którym Twój router pragnie zebrać 40MHz blok:)
Jak sądzę będziesz mieć problem nawet z "czystym" 20MHz i proponuje raczej takiego poszukać niż robić sobie nadzieje na 40MHz.
Pikaczek
Użytkownik forum

A co, jeżeli kupił bym routera tp-linka TL-WR841ND albo TL-WR842ND? Były by szanse na te 300mbps?
albenka

Post autor: albenka »

Moim zdaniem typowe zaszumienie kanałów w 2,4 ghz .Ja bym kombinował raczej w kanałach .
ODPOWIEDZ