Problem z Mbps w sieci.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z Mbps w sieci.
Witam,
posiadam router firmy 8level, model WRT-300(300Mbps). Na pc'cie mam odbiornik Tp-linka, TL-WN721N(150Mbps). Niestety, najwyrazniej te dwa urządzenia nie współpracują ze sobą tak dobrze jak powinny. Świadczy o tym screen: http://scr.hu/0mvp/awdr8 . Odległość między nimi raczej nie jest zbyt duża, według softu Tp-linka, który mam na pc'cie, moc sygnału wynosi 70-80%. Mimo to, prędkość raczej nigdy nie przekracza 121.50mbps. Ewentualnie czasem, na kilka sekund rośnie do 135. Co począć?
posiadam router firmy 8level, model WRT-300(300Mbps). Na pc'cie mam odbiornik Tp-linka, TL-WN721N(150Mbps). Niestety, najwyrazniej te dwa urządzenia nie współpracują ze sobą tak dobrze jak powinny. Świadczy o tym screen: http://scr.hu/0mvp/awdr8 . Odległość między nimi raczej nie jest zbyt duża, według softu Tp-linka, który mam na pc'cie, moc sygnału wynosi 70-80%. Mimo to, prędkość raczej nigdy nie przekracza 121.50mbps. Ewentualnie czasem, na kilka sekund rośnie do 135. Co począć?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z Mbps w sieci.
Sprawdź przede wszystkim rzeczywistą przepustowość.
-
- Użytkownik forum
@Up tzn. ?
-
- Początkujący użytkownik forum
Przede wszystkim zacząłbym od sprawdzenia przepustowości samego WiFi. Czyli sprawdził prędkość z komputerem podłączonym po kablu do routera.
Jeszcze jedno pytanie, ilu użytkowników korzysta z bezprzewodowego łącza?
Jeszcze jedno pytanie, ilu użytkowników korzysta z bezprzewodowego łącza?
Zapraszam do skorzystania z DropBoxa czyli dysku w chmurze. Za free otrzymujesz 2GB dysku w chmurze a korzystając z linku polecającego dodatkowo 0,5GB
Link polecający: http://db.tt/s2XP93Hh
-
- Użytkownik forum
@UP Różnie. W momecie testu akurat korzystałem tylko ja, a tak to dwie, czasem 3 osoby. W jaki sposób mogę sprawdzić przepustowośc "po kablu"?
-
Ty łączysz się bezprzewodowo i sprawdzasz prędkość połączenia z komputerem, który jest podłączony kablem do routera. Np pobierasz jakiś duży plik.Pikaczek pisze:@UP Różnie. W momecie testu akurat korzystałem tylko ja, a tak to dwie, czasem 3 osoby. W jaki sposób mogę sprawdzić przepustowośc "po kablu"?
Zapraszam do skorzystania z DropBoxa czyli dysku w chmurze. Za free otrzymujesz 2GB dysku w chmurze a korzystając z linku polecającego dodatkowo 0,5GB
-
- Użytkownik forum
Dzisiaj właśnie kupiłem odbiorniczek od tp-linka TL-WN821N 300mbps. Oczywiście prędkość ciągle ta sama - dupna. Aktualnie wacha się między 121.5mbps ( jak wcześniej ) a 162mbps. Czasem, na chwile skacze na 200- ileś. Co poradzić? Router to 300mbps, więc moim zdaniem to wina jakiejś złej konfiguracji.
PS: W zakładce zaawansowane, w tabeli Transmission Rate mam do wyboru takie wartości:
AUTO (obecnie)
1M
2M
5.5M
11M
6M
9M
12M
18M
24M
36M
48M
54M
I później takie dziwne wartości:
MCS0
MCS1
MCS2 ...
i tak dalej do 15.
Może to kwestia zmiany właśnie tych ustawień?
PS: W zakładce zaawansowane, w tabeli Transmission Rate mam do wyboru takie wartości:
AUTO (obecnie)
1M
2M
5.5M
11M
6M
9M
12M
18M
24M
36M
48M
54M
I później takie dziwne wartości:
MCS0
MCS1
MCS2 ...
i tak dalej do 15.
Może to kwestia zmiany właśnie tych ustawień?
-
Jakbyś nie oszczędził i kupił na np. chipsecie RT3572 powiedzmy ASUS USB-N53, to mógłbyś osiągnąć ~90Mb/s na 8level WRT-300.
Przywróć ustawienia fabryczne w WRT-300 i ustaw od początku. Przez inSSIDer sprawdź wolne pasmo 2,4GHz i wybierz odpowiedni kanał, przy okazji jakie masz RSSI. Jeśli masz dużo sieci, to ustaw szerokość kanału na 20MHz, synchronizować się będzie z prędkością 144Mb/s, ale będzie bardziej stabilne połączenie, a transfer wyniesie ~70Mb/s. Zmień szyfrowanie na WPA/WPA2 PSK AES. Transmission Rate ustaw auto. Wklej obrazek z menadżera urządzeń karty wifi z ustawień zaawansowanych jakie właściwości można na niej zmienić. Sprawdź czy jest nowszy firmware do routera i sterowniki do karty wifi.
PS. Podłącz kartę wifi przez przedłużacz USB i umieść kartę dalej od komputera i sprawdź czy nie będzie lepiej.
Sprawdź prędkość realną przez transfer przez np. sambę między 2 komputerami. 1 podłączony do routera przez LAN, 2 przez TL-WN821N.Pikaczek pisze:wacha się między 121.5mbps a 162mbps
Przywróć ustawienia fabryczne w WRT-300 i ustaw od początku. Przez inSSIDer sprawdź wolne pasmo 2,4GHz i wybierz odpowiedni kanał, przy okazji jakie masz RSSI. Jeśli masz dużo sieci, to ustaw szerokość kanału na 20MHz, synchronizować się będzie z prędkością 144Mb/s, ale będzie bardziej stabilne połączenie, a transfer wyniesie ~70Mb/s. Zmień szyfrowanie na WPA/WPA2 PSK AES. Transmission Rate ustaw auto. Wklej obrazek z menadżera urządzeń karty wifi z ustawień zaawansowanych jakie właściwości można na niej zmienić. Sprawdź czy jest nowszy firmware do routera i sterowniki do karty wifi.
PS. Podłącz kartę wifi przez przedłużacz USB i umieść kartę dalej od komputera i sprawdź czy nie będzie lepiej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wina jest czegos co sie po angilesku nazywa "radio landscape", po polsku najprawdopodobniej "krajobrazu radiowego". Bez sporej ilosci wiedzy i specjalistycznego sprzetu nic z tym sam nie zrobisz.Pikaczek pisze:Router to 300mbps, więc moim zdaniem to wina jakiejś złej konfiguracji.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
@Birkoff, nie bardzo rozumiem... Mam sprawdzić prędkość połączenia pomiędzy dwoma komputerami z kartami 300mbps, czy dwóch komputerów do routera? (jeden po kablu a drugi przez tp-linka)? Poza tym, nie do końca ogarniam te sambę.
@Key, mogłeś chociaż spróbować to wytłumaczyć...
Hmm, a może to wina jednej z anten? Może po prostu jedna z nich jest uszkodzona? Bo ostatnio zauważyłem, że po lekkim postukaniu palcem w jedną, słychać normalny, plastikowy pogłos, a w drugą - metaliczny, tak jak by ten moduł w środku był oderwany. Niestety, chyba w 8level nie można odkręcać anten, więc jak bym mógł sprawdzić po kolei ich wydajność?
@Key, mogłeś chociaż spróbować to wytłumaczyć...
Hmm, a może to wina jednej z anten? Może po prostu jedna z nich jest uszkodzona? Bo ostatnio zauważyłem, że po lekkim postukaniu palcem w jedną, słychać normalny, plastikowy pogłos, a w drugą - metaliczny, tak jak by ten moduł w środku był oderwany. Niestety, chyba w 8level nie można odkręcać anten, więc jak bym mógł sprawdzić po kolei ich wydajność?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Widzisz roznice gdy probujesz porozmawiac z dziewczyna w lesie, w domu, na dyskotece i przed startujacym jumbo-jetem?Pikaczek pisze:@Key, mogłeś chociaż spróbować to wytłumaczyć...
Z WiFi jest podobnie - w zaleznosci od tego co sasiedzi robia raz jest glosniej, raz ciszej.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Umm, tylko że u mnie dostępne są w porywach 3 sieci wifi, poza tym sąsiedzi raczej nie wysyłają jakiś kosmicznych ilości pakietów, a przynajmniej na takich nie wyglądają ( raczej nie są w temacie zbytnio obeznani ). Nie wspominam już o tym, że mój pc i router są dosyć blisko.key pisze:Widzisz roznice gdy probujesz porozmawiac z dziewczyna w lesie, w domu, na dyskotece i przed startujacym jumbo-jetem?
Z WiFi jest podobnie - w zaleznosci od tego co sasiedzi robia raz jest glosniej, raz ciszej.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-05-01, 19:29 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-05-01, 18:29 przez Pikaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie tylko WiFi pracuje na 2,4GHz.
-
- Użytkownik forum
Właśnie zrobiłem mały tescik: włożyłem tplinka do laptopa, i podeszlem do routera tak zeby RSSI wyniosło 100. Mbps wachało się między 246 a 210(czy coś koło tego). Teraz, przy 50-70RSSI jest prawie to samo, 164mbps. Co to oznacza? Wina routera czy tp-linka?
@: Myślę, że warto jeszcze dodać, że mam kolege z tplinkiem takim jak mój poprzedni (721N) i jego wyciąga równe 150mbps, chociaż mieszka w bloku. Więc chyba wychodzi na to, że to wina routera.
@: Myślę, że warto jeszcze dodać, że mam kolege z tplinkiem takim jak mój poprzedni (721N) i jego wyciąga równe 150mbps, chociaż mieszka w bloku. Więc chyba wychodzi na to, że to wina routera.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Proponuje zwrócić uwagę na bardzo istotny fakt, który przekreśla Twoje szanse na dobry link..Aby router(nie patrzyłem jak masz sieć ustawioną) działał jak należy powinienes mieć wolne pasmo 40MHz, a należy zaznaczyć, że na 2,4 GHz jeden kanał ma zaledwie 5MHz. I pamiętaj że nie ma znaczenia czy sąsiedzi transferują dużo danych czy mało istotne jest to, że zaśmiecają Ci "eter" sygnałem w którym Twój router pragnie zebrać 40MHz blok:)Pikaczek pisze:Umm, tylko że u mnie dostępne są w porywach 3 sieci wifi, poza tym sąsiedzi raczej nie wysyłają jakiś kosmicznych ilości pakietów, a przynajmniej na takich nie wyglądają ( raczej nie są w temacie zbytnio obeznani ). Nie wspominam już o tym, że mój pc i router są dosyć blisko.
Jak sądzę będziesz mieć problem nawet z "czystym" 20MHz i proponuje raczej takiego poszukać niż robić sobie nadzieje na 40MHz.
-
- Użytkownik forum
A co, jeżeli kupił bym routera tp-linka TL-WR841ND albo TL-WR842ND? Były by szanse na te 300mbps?
-
Moim zdaniem typowe zaszumienie kanałów w 2,4 ghz .Ja bym kombinował raczej w kanałach .