Access Point na 4 port LANy czy Router Wifi i tryb AP ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ariel_89
Użytkownik forum

Access Point na 4 port LANy czy Router Wifi i tryb AP ?

Post autor: Ariel_89 »

Witam, mam taki problem. Mieszkam w bloku. W piwnicy mam router TP LINK Model No. TD-W8960N z 4 portami LAN od którego idą kable do 4 mieszkań. Mieszkam na 2 piętrze więc zasięgu w domu z WIFI już nie mam a posiadam w domu kilka urządzeń z WIFI (laptop, 2 smartfony) i tuner satelitarny który też podpinam pod router (ale kablem, gdyż nie ma od wifi).

Wcześniej miałem taką konfiguracje:

Neostrada -> Router w piwnicy z 4 portami LAN -->kabel---> switch (na 4 porty LAN-w domu) --> i od switcha 1 kabel do peceta, 1 kabel do access pointa, 1 kabel do tunera TV a ostatnio nawet 1 kabel do Lapka bo wysiadła mi karta wifi ...

I tym sposobem miałem wifi (dzięki AP) i podpięty Pecet i tuner a ostatnio i laptop.

Ale stała się rzecz straszna :) Wysiadł mi switch (marki Surecom, który służył mi 11 lat, kupiłem go jeszcze jak zakładaliśmy w bloku sieć SDI na serwerze z programem FRESCO- pamiętne czasy :) i co ciekawe służył mi do tej pory). No ale wysiadł już biedak, poza tym ten Access Point też jest wiekowy (5 lat prawie) i nie pokrywa za dobrze całego mieszkania.

No i teraz nie mam switcha a chciałbym też pozbyć się tego przestarzałego Access Pointa z racji słabego zasięgu. I chciałem zamiast tego switcha i access pointa kupić nowy mocny AP z 4 portami LAN ale nie mogę takiego znaleźć. A potrzebuje te 4 porty lan bo musze podpiać peceta, tuner i teraz laptopa a chce mieć też wifi w domu bo mam smartfona. Co więc robić ? Znacie jakieś dobre AP (z dobrym zasięgiem) na 4 porty LAN ? A może da się kupić router WIFI (z 4 gniazdami Lan) i ustawić go jako AP, bo przecież mam już jeden router w piwnicy a na 2 chyba nie wolno ? Co byście polecili ? Jakie rozwiązanie ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Access Point na 4 port LANy czy Router Wifi i tryb AP ?

Post autor: key »

Ariel_89 pisze:Co byście polecili ?
Kup router obslugujacy Tomato, OpenWRT lub DD-WRT, ustaw go jako AP z 5xLAN.

Dwa routery moga byc, ale przy kiepskiej konfiguracji rozbija ci siec na dwie czesci.
Nie pomagam na PW.
Ariel_89
Użytkownik forum

A jaki mi polecasz ? Bo słabo się orientuje. Jaki model dokładnie ? Bo te parametry co wymieniasz to niewiele mi mówią :) Z góry dzięki
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Hmmm.. Widocznie "szukaj" znow gryzie, bo temat przewija sie co pare godzin... Pomoge Ci, n.p. temat z dzisiaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=38057 druga strona.
Nie pomagam na PW.
Ariel_89
Użytkownik forum

No i kupiłem router z tomato, mianowicie Router Netgear WNR3500 TOMATO

No i nie wiem jak go ustawić jako AP.

Przypominam schemat mojej sieci:

Neostrada -> Router TP LINK TD-W8960N w piwnicy z 4 portami LAN -->kabel---> Router Netgear WNR3500 TOMATO (dzisiaj zakupiony) --> Od niego chce mieć WIFI i 3 wyjścia LAN (do peceta, tunera, i laptopa)

Poradzone mi zostało aby ustawić go jako AP, ale nie wiem jak to zrobić, bo tam nie ma czegoś takiego jak tryb pracy Access Point. Załaczam screeny z możliwymi opcjami ustawień. Czyli rozumiem ze DHCP juz mam mieć wyłączone (bo mam właczone na routerze w piwnicy i nie powinno się dublować ?)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Wylacz WAN. Wylacz DHCP-Serwer. Ustaw LAN IP na DHCP-Client lub pasujacy do twojej sieci. Gotowe.
Nie pomagam na PW.
Ariel_89
Użytkownik forum

A wtyczkę z internetem (idącą od rotuera z piwnicy) podłaczam wówczas do portu LAN (1 z 4 na Netgearze) czy do tego jedynego WAN ? Skoro Wan wyłaczam to pewnie do 1 z 4 LAN tak ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ariel_89 pisze:Skoro Wan wyłaczam to pewnie do 1 z 4 LAN tak ?
:ok:
Nie pomagam na PW.
Ariel_89
Użytkownik forum

Jeśli wybieram opcje WAN na brak to pokazuje mi się coś takiego:

I teraz tam w Lan adres IP zostawić tak jak jest na 192.168.1.1 ?- to jest adres z które zawsze wchodziłem na TP-Linka (tego router w piwnicy), brame 255.255.255.0

A to niżej gdzie jest brama domyślna, DNS i WINS zostawić tak jak jest ? Czyli ogolnie mówiąc mam zostawić wszystko tak jak jest na załączonym screenie ?

[ Dodano: 2013-04-30, 18:02 ]
Ok działa w końcu. Brame domyślną ustawiłem na 192.168.1.1 - router w piwnicy a adres IP na 192.168.1.2 i działa. Dzięki za pomoc, narka
ODPOWIEDZ