Jak rozmawiać ze spółdzielnia mieszkaniową?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
artinen
Początkujący użytkownik forum

Jak rozmawiać ze spółdzielnia mieszkaniową?

Post autor: artinen »

Witam
Jeśli źle trafiłem to sorry. Mam problem i nie bardzo mam pomysł jak go rozwiązać żeby nie narobić sobie kłopotów.
Chciałem udostępniać internet po lan i wifi - oczywiście legalnie (zakładam działalność), mieszkam w pewnym mieście w bloku na ostatnim (czwartym) piętrze (mieszkanie szczytowe), dodatkowo obok mojego mieszkania jest właz na dach, tyle że blok ostatnimi czasy został docieplony. Działalności na razie jeszcze nie zarejestrowałem, mieszkanie jest własnościowe na moją matkę ale jestem w nim zameldowany od ponad 20 lat i w nim mieszkam, i tutaj też byłaby siedziba firmy którą będę zakładał a tym, samym i serwerownia. Teraz sprawa wygląda tak: mam łącze z Netii (na razie jako osoba fizyczna, ale to jest najmniejszy problem), mam serwer, anteny itp. słowem wszystko co trzeba na początek, problem w tym że na osiedlu jest również internet z kablówki więc byłbym dla SM konkurencją, problem w tym czy SM może mi odmówić zgody na montaż nadajnika na bloku przy wykorzystaniu nieczynnego masztu , mogę ewentualnie zmontować bazówkę na balkonie, ale wtedy siałbym sygnał tylko na południe i zachód, bo wschód mam po drugiej stronie bloku, a na północy drzewa. Z dachu drzewa akurat bym ominął, a znów na wschód miałbym więcej klientów. Czy SM się znów nie doczepi do bazówki na balkonie ? Problem nr 2: sygnał chciałem po wifi przesyłać na sąsiednie bloki (osiedla) i stamtąd kanałami teletechnicznymi po skrętce do poszczegónych mieszkań - pytanie kolejne: czy SM może mi odmówić udostępnienia kanału teletechnicznego ? Czy może przejść się z petycją po sąsiadach i zebrać podpisy, że wyrażają zgodę na montaż anten na bloku? Na początek klientów byłoby niewielu z tego co się już orientowałem, może z 20-30, ale od czegoś trzeba zacząć.
Czytałem wiele informacji na temat walki z SM i wspólnotą mieszkaniową ale to nie do końca mi rozjaśniło temat. Interesują mnie głównie aspekty prawne, jak wpłynąć na Zarząd SM żeby wyrazili zgodę (wykluczam pójście do Prezesa z kopertą).
Pytanie dodatkowe - czy ewentualnie mam zebrać zgodę mieszkańców tylko mojej klatki czy całego bloku ?
Jeśli za bardzo zagmatwałem to proszę o pytania dodatkowe, postaram się dokładniej opisać temat.

Z góry dzięki za porady
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak rozmawiać ze spółdzielnia mieszkaniową?

Post autor: Jo_gurt »

artinen, zajdź lepiej na trzepak.pl - tam znajdziesz informacje z pierwszej ręki.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

artinen pisze:jak wpłynąć na Zarząd SM żeby wyrazili zgodę
Narzucą Ci takie warunki co do montażu że od razu zrezygnujesz albo powiedzą że nie i tyle. O ile SM jeszcze jakoś może się uda to o wspólnotach w zasadzie zapomnij.
artinen pisze:zakładam działalność
Ile jesteś w stanie zainwestować na początek? Żeby być konkurencyjnym to abonamenty za 30zł musisz sprzedawać, 100 klientów to 3000zł, z tego ZUS z 900zł, łącze, podatki itp.
Jak dla mnie się nijak nie opłaca zaczynanie takiej działalności chyba że to dodatek do jakiejś innej przynoszącej sensowne zyski. Jeszcze o pracowniku na montaże musisz pamiętać a to badania do pracy na wysokości, szkolenia z uzywania lin, drabin, zabezpieczeń itp.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Mnie martwi coś innego. Jeśli to SM to płacą jakiś czynsz, opłacany przez osoby fizyczne. Jeśli zarejestrujesz firmę lub siedzibę firmy w jednym z mieszkań to chyba mogą podwyższyć czynsz za lokal. Musisz też spełnić jakieś warunki BHP.
Z trochę innej beki - najlepsze jest to, że US może się przypomnieć po latach, że prowadziłeś działalność w tym budynku i wysłać prośbę do mamy o ujawnienie zysków z tytułu wynajmu mieszkania przez Twoją firme ;-) (przykład wyjęty z reala).

Wg mnie nie było by problemu z zamontowaniem anteny w przypadku gdyby większość wspólnoty się zgodziła na to.

Niestety nie wiem jaka jest opłacalność czegoś takiego - wyżej użytkownicy napisali o pracowniku, ZUSie, ale być może potrzebujesz jeszcze jakieś inne papiery, zgody na montowanie wyższych anten na budynkach itd - tu raczej sam musiał byś się zorientować, najlepiej u jakiegoś prawnika (za doradcę niestety też zapłacisz).
Jeszcze o pracowniku na montaże musisz pamiętać a to badania do pracy na wysokości, szkolenia z uzywania lin, drabin, zabezpieczeń itp.
Raczej można wynająć taką usługę u odpowiedniej firmy, nie trzeba mieć pracownika żeby wykonać jednorazową pracę (no chyba że umowa o dzieło/zlecenie). Oczywiście trzeba zapłacić.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ra-v pisze:w przypadku gdyby większość wspólnoty się zgodziła na to
Wszyscy się muszą zgodzić.
Nie pomagam na PW!
albenka
Początkujący użytkownik forum

Post autor: albenka »

Zgodnie z prawem spółdzielnia mieszkaniowa nie ma prawa właścicielowi mieszkania odmówić montowania anteny na dachu. Ale pewnie żeby to wyegzekfować trzeba iść do sądu
ODPOWIEDZ