Wkrótce planuję zakup modemu i mam dylemat czy wybrać znany i rozpracowany Huawei E3131 (do 21,6 Mb/s) czy też może jakiś ZTE z obsługą MIMO (teoretycznie do 28,8 Mb/s ale mniejsze wsparcie dla routerów, brak rozmów głosowych itd.)
Chodzi mi głównie o to, czy w sieci Plus (Aero2) faktycznie da się odczuć różnicę stosując modem z MIMO, szczerze mówiąc szukałem jakich wiarygodnych informacji na ten temat i nic sensownego nie znalazłem. Może ma ktoś doświadczenia w tej kwestii ?
Modemy z obsługą MIMO - Warte zakupu ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Modemy z obsługą MIMO - Warte zakupu ?
Nie mam porównania do dwóch takich samych modemów - jeden z MIMO drugi bez. Mam za to porównanie Huawei E367 i MC8700. MIMO nic nie daje, przynajmniej w tym wypadku. Zdecydowanie lepiej kupić modem z HSPA+ DC. Tutaj prędkość, śmiało można stwierdzić, że jest taka jak w tych samych warunkach x2 HSPA+.
HSPA+ DC ma na pewno T-Mobile, Orange. Play ma HSPA+ DC na pewno w stolicy. Oczywiście w Play nie ma to większego znaczenia bo prędkość jest i tak limitowana.
HSPA+ DC jest wspierane często, jak nie tylko, na 2100 MHz. W 900 MHz jest HSPA+.
HSPA+ DC ma na pewno T-Mobile, Orange. Play ma HSPA+ DC na pewno w stolicy. Oczywiście w Play nie ma to większego znaczenia bo prędkość jest i tak limitowana.
HSPA+ DC jest wspierane często, jak nie tylko, na 2100 MHz. W 900 MHz jest HSPA+.