Problem z konfiguracją TPLINK WR543g i WA501g.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matbli
Początkujący użytkownik forum

Problem z konfiguracją TPLINK WR543g i WA501g.

Post autor: matbli »

Drodzy forumowicze,
zwracam się do Was z prośbą o pomoc w poprawnym skonfigurowaniu połączenia. Przeszukałem kilka podobnych tematów(z tego forum) jednak zawarte w nich informacje nie były wystarczające dla mnie do uzyskania oczekiwanego efektu. Krótko mówiąc:

A) Potrzebuję połączyć swój domek letniskowy(na górce) z internetem, a dostęp do internetu mam, ale 150 metrów niżej. Takie połączenie już istniało(skonfigurował mi to pewien Pan, którego już tutaj nie ma), ale coś się zepsuło i połączenie padło.

urządzenia jakie mam aktualnie do dyspozycji:
1)TP-LINK TL-WR543G
2)TP-LINK TL-WA501G
3)2xantena jak w załączniku(nie znam dokładnych parametrów anteny)
4)router Linksys E3200
5)router Planet WR414
Obrazek
poprzednie połączenie:
router 3com "posiadający dostęp do internetu" był podłączony skrętką do TL-WR543G, który wysyłał sygnał do anteny na zewnątrz skierowanej na mój domek
na moim domku była druga antena, która odbierała sygnał z dołu i przesyłała do TL-WA501G, a ten był podłączony skrętką do E3200, który rozsiewał internet w domku i były podłączone do niego inne urządzenia przy pomocy skrętki

Nie radzę sobie kompletnie z konfiguracją. Ustawiłem urządzenia w trybie bridge to bridge podając wzajemne adresy MAC TP-linków i tutaj zrzut ekranu z TP-Linka znajdującego się u mnie w domku. Niestety internetu brak.
Obrazek
Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc, gdyż pilnie potrzebuję skonfigurować do jutra wieczorem(względnie soboty) to połączenie.
O wszelkie braki potrzebnych informacji proszę śmiało pytać.

Pozdrawiam
Mateusz

[ Dodano: 2013-05-10, 17:20 ]
mały "update" w sprawie:

Po wielu próbach udało mi się skonfigurować oba urządzenia, tak abym odbierał internet. Połączenie nie było zbyt szybkie, ale było przez kilka godzin i niestety teraz przestało działać.
Mogę się połączyć z dolnym routerem, ale nie odbieram internetu.
Konfiguracja urządzeń poniżej, może to coś pomoże i kogoś naprowadzi na trop.

TP-LINK WR543G

operation mode: AP Router
network LAN: 10.0.0.1
netwoerk WAN: Dynamic IP
wireless SSID: TP-LINK_wysylka
kanał:11
enabled bridges(i tutaj podany MAC AP TP-odbior)

TP-LINK WA501G
operation mode: Bridge(point to point)
network LAN: 10.0.0.2
network WAN: Dynamic IP
wireless SSID: TP-LINK_odbior
kanał:11
enabled bridges(i tutaj podany MAC AP TP-wysylka)

sygnał od 6-10dB

Liczę na Was! :)
ODPOWIEDZ