Konfiguracja routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
amicco
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja routera

Post autor: amicco »

Moze moderatorzy skresla ten post ,bo postawilem go w dziale pozostale problemy ,ale nikt mi nie odpisal.moze do tego dzialu wiecej osob zaglada i ktos odpisze,jak ustawc tego linksysa zeby smigal na nim net bezprzewodowo na lapku w calej hacie,bo teraz mam laptopa a nadal jestem przywiazany do biurka jak prz Pc.Oto post;
Witam wszystkich moderatorow adminow i forumowiczow.Mam prosbe kupilem laptopa z karta wi-fi oraz router LINKSYS BEFW 11S4 I po podlaczeniu kabla od internetu(internet z kablowki) do lapka wszystko smiga normalnie,a teraz chcialbym skonfigurowac router zeby moc korzystac z netu w calym mieszkaniu.
Prosze o napisanie jak to zrobic(w czytelny sposob tzn nie jestem specem od skrotow terminologi informatycznej),czytalem juz troche forum,ale o samej konfiguracji nie znalazlem wiele,wiekszosc pytan to jak polaczyc bezprzewodowo 2 pc w siec,najwidoczniej zwykla konfiguracje routera wszyscy juz potrafia robic i nie pytaja tylko ja zostalem w tyle(o:
Z wsystkie odpowiedzi z gory dziekuje.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Konfiguracja routera

Post autor: MaxFM »

Pytasz jak skonfigurowac hmm. bardzo prosto, w routerze ustawisz SSID, kanał, właczysz dhcp, ew. szyfrowanie, to samo wpisujesz na lapie, karta w tryb auto i po sprawie. to jest zeby działa po wifi. Zeby doprowadzic net do routera wpinasz kabel sieciowy do portu WAN, pc podłaczasz pod LAN w zakładce WAN wpisujesz dane od providera, zakładke lan konfigurujesz tak zeby IP bylo z innej klasy niz to od providera, właczasz dhcp i dalej jw.
amicco
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja routera???

Post autor: amicco »

Pytasz jak skonfigurowac hmm. bardzo prosto, ,,,,,,jak sie robi 10 konfiguracji dziennie to wydaje sie to proste(o:w routerze ustawisz SSID, kanał, właczysz dhcp,Allee gdzie w rutku sa te ustawena jak tam wejsc(jakos przez przegladarke).....ew. szyfrowanie, to samo wpisujesz na lapie,...co to jest szyfrowanie i gdzie w lapku sa te ustawenia,zeby poustawac to samo????Zeby doprowadzic net do routera wpinasz kabel sieciowy do portu WAN, pc podłaczasz pod LAN .....mam wejscie WAN potem 4 wejscia i Upink-pod to Pc??Prosze mi napisac po kolei w co,gdze powchodzic,zebym sam sobie to poustawal,bo watek jest od tygodnia a Pan jest dopiro 1sza osoba ktora odpisala.
Dziekuje ZA SZYBKA ODPOWIEDZ i pozdrawiam.
wolfek
Stały użytkownik forum

Re: Konfiguracja routera???

Post autor: wolfek »

Odsyłamy do instrukcji obsługi , nic tak nie uczy jak doświadczenie, poszperaj trochę, poustawiaj dowiedz się co do czego, bo nikt z nas nie zna konfiguracji tego routera na pamięć aby powiedzieć Ci gdzie i co. Ogólny zarys masz a to już wiele.
www.doladowania.kraczkowa.pl - Bezpieczne i szybkie do?adowanie Twojego telefonu
ODPOWIEDZ