Internet z Playa , zasięg

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tabakoxi
Początkujący użytkownik forum

Internet z Playa , zasięg

Post autor: tabakoxi »

Wiem , że internet z Playa to istna porażka... I każdemu odradzam jednak mam umowe jeszcze na trochę czasu więc proszę o pomoc. Mam internet Mobilny z Playa z modemem Huawei E586. Od jakiegoś czasu strasznie podskoczył mi ping i strony internetowe mocno zamulają. Jeszcze parę tygodni temu pingi w granicach 80-90 były naprawdę zadowalające jednak od pewnego czasu ping waha mi się od 100 wzwyż (nawet do 8 tysięcy...). Problem tkwi w tym (chyba) , że sygnał łapie mi na HSPA+ zamiast na 3G , zauważyłem , że gdy zasięg jest na 3G to pingi są opcjonalnie niskie i stabilne jednak sygnał z H jest chyba mocniejszy i przebija się ten 'słabszy' internet (zasięg). Zauważyłem również jeszcze jedna rzecz , mianowicie gdy komputer jest wyłączony (tym samym internet) to zasięg nagle przeskakuje(na modemie) na 3G jednak gdy włączam komputer wskakuje znów H.. Próbowałem wymusić 3g na stronie tj. "3G Tylko" zamiast "preferowany" jednak samoistnie przechodzi na Hspa... Czy ktokolwiek byłby w stanie mi pomóc? (potrzebuje sposobu na WYMUSZENIE 3G)
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Internet z Playa , zasięg

Post autor: Darek.74 »

tabakoxi pisze:Wiem , że internet z Playa to istna porażka... I każdemu odradzam
Mnie byś nie odradził, bo w moich lokalizacjach działa rewelacyjnie. To samo się tyczy innych operatorów w innych miejscach, w każdej innej miejscowości może najgorzej chodzić net innego operatora.
tabakoxi pisze:Problem tkwi w tym (chyba) , że sygnał łapie mi na HSPA+ zamiast na 3G

A tu na odwrót, problemem jest to że przeskakuje na 3g i się pewnie zawiesza. Gdyby ciągle było HSPA+ nie było by problemów.
tabakoxi
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tabakoxi »

Rozumiem , że Ci działa wyśmienicie (mi też przez 1sze pare miesięcy działało jak szalone) ale teraz coś się zmieniło nie mam pojęcia dlaczego... Czy ktoś jest mi w stanie pomóc , nie wiem , może jakoś da sie wymusić to 3G (zauważyłem , że na HADSPA+ przełącza się gdy jest np. odpalona gierka albo przeglądarka tak jakby w stanie spoczynku (czuwania) łapało bez problemu 5 kresek 3G)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Mam internet Mobilny z Playa z modemem Huawei E586. Od jakiegoś czasu strasznie podskoczył mi ping i strony internetowe mocno zamulają. Jeszcze parę tygodni temu pingi w granicach 80-90 były naprawdę zadowalające jednak od pewnego czasu ping waha mi się od 100 wzwyż (nawet do 8 tysięcy...).
To zależy od nadajnika, mogą mieć remont czy coś
Zobacz co się u mnie działo w Internecie 3G Plus, i tak przez około 1-2 miesiące.
Pewnie każda sieć w każdym regionie ma takie okresy.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ODPOWIEDZ