3G a 2G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

3G a 2G

Post autor: adziu82 »

Witam, mam pytanie, nie jest to żaden problem. Ale dziwi mnie to że jak kładę na okno na zewnętrzny parapet telefon i wymuszam 3 G to mam zasięg full, gdzie do nadajnika mam 6-8 km, a jak daję na wymuszenie 2 G to nie łapie w ogóle albo jedna kreskę. Trochę to dziwne, bo chyba 2 G jest mocniejsze, dla mnie jest dobrze ,że to 3 G łapie z dobrym sygnałem bo po prostu mam radiówkę która od godz 13 do godz 22 nie ogarnia ( zbyt wysokie pingi ) i podpinam fona po PC-ta i jadę z fifa. Pingi max 100 od Netwoksa.
Nie będę zakładał drugiego tematu zapytam od razu tu, o HSDPA DC+, jeżeli będę miał modem lub fon który obsłuży do 42 Mbp/s to czy poprawi to pingi, bo wiadomo że pobieranie i wysyłanie będzie wyższe, czy pingi będą niższe, czy pozostaną te same co na modemie do 7,2 Mbp/s

Z góry dzięki za pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: 3G a 2G

Post autor: key »

adziu82 pisze:Trochę to dziwne, bo chyba 2 G jest mocniejsze
Nie. To sa dwa rozne nadajniki. Niekoniecznie w tym samym miejscu i na tej samej czestotliwosci.
adziu82 pisze:to czy poprawi to pingi
Nie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

No to tu już wszystko jasne, dzięki Key. Ale teraz zaobserwowałem jeszcze dziwniejszą sytuację.
Ostatnio pisałem z krystianb o moim wzmacniaczu,pytałem się o antenkę,coś w rodzaju antenki od routera. Pojechałem do sklepu GSM, gość polecił mi antenkę kierunkowa, prostą coś jak ta

http://allegro.pl/nowy-wzmacniacz-sygna ... 01826.html

zamontowałem i co się okazało,że po pierwsze sygnał jest lepszy jak miałem ta prosta antenkę, ale po drugie mam na fulla zasięg 3G!!!! Jak to jest możliwe? Mam wzmacniacz na 100% tylko na 2G.
Jest tylko jeszcze mały problem, mam problem z wymuszeniem 2G. 3G wchodzi bez problemu od razu a 2G albo wejdzie albo nie, czasem szuka kilka minut. Żony telefon ma wybór albo tylko 2G albo obie opcje na raz, czyli wyszuka mocniejszy sygnał.

Wzmacniacz to model at 400, może ktoś sprawdzi go ,bo ja nie mogę na necie znaleźć. Mam podobny do modelu at408c, wygląd ten sam, może specyfikacja się różni.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Za ten sprzet to ci powinni wlepic z 10kPLN kary. To tak na poczatek.

Anteny kierunkowe maja to do siebie ze nalezy je bardzo dobrze ustawic, inaczej nie dzialaja.

Pozatym: dlaczego uwazasz ze jestes madrzejszy ludzi ktorzy projektowali telefon?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Po pierwsze wzmacniacz mam od około 3-4 lat, a to weszło od tamtego roku, zresztą to nie jest zabronione tylko trzeba mieć pozwolenie od operatora. Po drugie nie jestem mądrzejszy od ludzi którzy projektowali telefon, tylko chodzi mi o to ,że nie mam podglądu do tego czy akurat korzysta telefon z 2G czy z 3G, ja na swoim mam wybór albo to albo to. I o to mi chodziło, także nie pisz key,że jestem mądrzejszy bo tego nie napisałem, także czytamy dokładniej :-)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:Po pierwsze wzmacniacz mam od około 3-4 lat, a to weszło od tamtego roku
Zawsze bylo nielegalne, chyba ze masz licencje na pasmo + homologacje sprzetu.
adziu82 pisze:zresztą to nie jest zabronione tylko trzeba mieć pozwolenie od operatora
Ktore ty naturalnie masz - na niehomologowany sprzet :facepalm:
adziu82 pisze:,że nie mam podglądu do tego czy akurat korzysta telefon z 2G czy z 3G
No i co z tego?
Telefon laduje sie tam, gdzie algorytmy mowia ze jest lepiej. I zrobi to lepiej niz ty.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

key pisze:gdzie algorytmy mowia ze jest lepiej
ale nie zawsze dobrze, np wolę 2G bo po prostu bateria dłużej trzyma, proste chyba. Krystianb pisał, że w tamtym roku weszło że nie można, to nie rozumiem teraz tego.

[ Dodano: 2013-06-01, 11:19 ]
I jeszcze jedno key, dla mnie jest to dziwne, nie wiem dlaczego to jest zabronione, to po pierwsze, a po drugie, jeżeli operator nie jest w stanie zapewnić dobrej jakości sygnał, to jeszcze robią takie komplikacje, że trzeba pozwolenia na pasmo itd.
RAW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:nie wiem dlaczego to jest zabronione
Juz pisalem: dlatego ze sprzet nie ma homolgacji. Rozwalasz operatorowi siec i przeszkadzasz sasiadom...
Ostatnio zmieniony 2013-06-01, 10:37 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

adziu82 pisze:Krystianb pisał, że w tamtym roku weszło że nie można, to nie rozumiem teraz tego.
Wcześniej można było używać urządzeń które miały homologację wydaną przez odpowiedni urząd. Znak CE nic nie znaczy, producent sam go sobie przyznaje.
adziu82 pisze:dla mnie jest to dziwne, nie wiem dlaczego to jest zabronione,
Bo pracuje na częstotliwości, na której używanie trzeba mieć koncesję, a często powoduje zakłócenia w sieci operatora, w tym wypadku wszystkich, bo sprzęt pracuje w całym paśmie, a nie na określonych kanałach.
adziu82 pisze:a po drugie, jeżeli operator nie jest w stanie zapewnić dobrej jakości sygnał,
Oczywiście nie wiesz tego, że zasięg zakłócający jest przynajmniej 10 razy większy od skutecznego? Operator nie robi problemów dopóki Ty mu problemów z siecią nie zrobisz. Kwestię pozwoleń regulują urzędy państwowe.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

No o homologacji pisałeś, ale o tym że rozwala wzmacniacz sieć to nie. A przecież jak będę miał to pozwolenie to co nie będę rozwalał sieci i nie będę sąsiadom przeszkadzał?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:A przecież jak będę miał to pozwolenie to co nie będę rozwalał sieci i nie będę sąsiadom przeszkadzał?
Niby tak. Tylko ze na sprzed ktory jest potrzebny zebys uzyska pozwolenie cie nie stac.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Oczywiście nie wiesz tego, że zasięg zakłócający jest przynajmniej 10 razy większy od skutecznego
krystianb nic z tego nie rozumiem.
RAW
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:A przecież jak będę miał to pozwolenie to co nie będę rozwalał sieci i nie będę sąsiadom przeszkadzał?
Pozwolenia nie dostaniesz. Operator może zainstalować i odpowiednio skonfigurować swój sprzęt tak aby nie zakłócał pracy sieci i oczywiście działał tylko na kanałach (a prędzej jednym kanale) jego sieci, a nie całym paśmie gsm.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

key pisze:Niby tak. Tylko ze na sprzed ktory jest potrzebny zebys uzyska pozwolenie cie nie stac.

Key, bez przechwalania się, ale kończę budowę domu bez kredytu ( wiadomo pisać bajki to każdy może, możesz wierzyć lub nie ) i stać mnie na taki wzmacniacz, ale nie wydam 1,500zł na takie coś.

[ Dodano: 2013-06-01, 11:43 ]
krystianb pisze:Pozwolenia nie dostaniesz. Operator może zainstalować i odpowiednio skonfigurować swój sprzęt tak aby nie zakłócał pracy sieci i oczywiście działał tylko na kanałach
moment, z tego co napisałeś rozumiem, że dostane jakiś sprzęt od operatora? Coś za darmo :szok:
RAW
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:krystianb nic z tego nie rozumiem.
Przypuśćmy, że ten twój wynalazek ma działa do 100m od anteny wewnętrznej, to jeszcze kilometr dalej "słyszalny" jest jego szum w eterze. Jeszcze bardziej problematyczna jest antena zewnętrzna, bo taką kierunkową to będzie słyszalna na kilkadziesiąt km.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

No już teraz jest jasne krystianb.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:moment, z tego co napisałeś rozumiem, że dostane jakiś sprzęt od operatora? Coś za darmo
W realnym świecie nie ma nic za darmo. ZTCW operatorzy nie montują takich urządzeń, jeśli mieli by zamontować to koszta pewnie powyżej 10 000zł.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze: powyżej 10 000zł.
nie sądzisz, że 10 000zł jest to kwota wielka? Nikt raczej chyba nie kupi czegoś takiego, chyba że jakaś duża firma gdzie nie ma zasięgu, albo jest słaby, taki jak u mnie.

[ Dodano: 2013-06-01, 11:48 ]
krystianb pisze:ZTCW
a co ten skrót znaczy? Sprzęt ten co ja mam teraz?
RAW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:i stać mnie na taki wzmacniacz, ale nie wydam 1,500zł na takie coś.
Skoro "nie wydasz" to cie nie stac. Jak by cie bylo stac, to bys nie zastanawial sie nad kupnem. Widzisz roznice miedzy "mam pieniadze" a "mam pieniadze ktore na to wydam"?

Pozatym: doloz jeszcze przynajmniej 10x tyle, zeby zaczac zastanawiac sie nad sprzetem o ktorym mozesz rozmawiac z operatorem.
adziu82 pisze:Coś za darmo
Zapomnij
adziu82 pisze:nie sądzisz, że 10 000zł jest to kwota wielka?
Dla ciebie tak - patrz wyzej. Dla innych jest to weekendowy wypad w gory.
a co ten skrót znaczy?
Z tego co wiem.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Dzięki key za info, no z tym czy stać czy nie, to masz rację, kasę mam ale nie wydam ;) według mnie to jest za duża cena.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Cena jest adekwatna do jakosci sprzetu.

I tak przy okazji: zdemontuj to co masz, bo za to tez pare tysiakow kary mozna zaplacic.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

key pisze:Zawsze bylo nielegalne, chyba ze masz licencje na pasmo + homologacje sprzetu.
Było legalne jeśli była homologacja. Teraz jest to niestety nielegalne nawet jak homologacja, chyba że montuje to operator, ale to już tutaj padło.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

key pisze:Cena jest adekwatna do jakosci sprzetu.
Czy aby na pewno? Nie jestem znawcą,ale chyba dostałbym podobny sprzęt co teraz mam, tak? Czy może byłby większy i za tym idzie cena? I czy coś jeszcze dają? Może własny kanał?
RAW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Było legalne jeśli była homologacja.
Widzisz i tu zaczyna sie problem, bo na rynku nie bylo analogowych repeaterow z homologacja. Tego nie przewiduje specyfikacja.
adziu82 pisze:Czy aby na pewno?
Tak. Konstrukcje sa zupelnie inne. "Legalne" repeatery to urzadzenie ktore dla BTSa przedstawia sie jako komorka a dla telefonu jako BTS. To co ty pokazujesz to zwykly wzmacniacz dwukierunkowy, czyli cos, co w.g. specyfikacji GSM nie powinno egzystowac.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze: Widzisz i tu zaczyna sie problem, bo na rynku nie bylo analogowych repeaterow z homologacja. Tego nie przewiduje specyfikacja.
W takie szczegóły techniczne nigdy nie wnikałem więc przyznam się, że nie wiem.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Key to napisz mi dlaczego,nikt na stronie allegro kto oferuje wzmacniacze, nie pisze, że kupujący ponosi odpowiedzialność za używanie tego :hyhy: , że to jest nielegalne, kiedy jakieś 4 lata temu kupowałem to, nie wiedziałem o tym, to po pierwsze a po drugie, tego jest coraz więcej, czyli ludzie to kupują. Było tego zdecydowanie mniej 4 lata temu. Zaraz zerknę, czy aby na pewno mam racje z tym, że nikt nie pisze , że to jest nielegalne.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82, bo sprzedawca chce wypchnąć z magazynku towar, na który wydał kupę kasy. Tyle. Nie jest w jego interesie informować, że to niezgodne z aktualnie obowiązującym prawem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:dlaczego,nikt na stronie allegro kto oferuje wzmacniacze, nie pisze, że kupujący ponosi odpowiedzialność za używanie tego :hyhy: , że to jest nielegalne,
Dlatego ze chce to sprzedac. Jak by napisal, to by nie sprzedal. Pozatym: te wzmacniacze nie sa nielegalne - nielegalne jest uzywanie ich jako wzmaczniaczy GSM. Natomiast mozesz legalnie uzywac ich jako ozdoby pomieszczenia. Tak samo jak z nozami: sprzedaz jest legalna, krojenie pomidorow tez, wbijanie miedzy zebra nie.
adziu82 pisze:to po pierwsze a po drugie, tego jest coraz więcej, czyli ludzie to kupują.
Miliony much jedza kupe. Wezmiesz to jako wyznacznik twojej diety?
Ostatnio zmieniony 2013-06-01, 16:25 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze:bo sprzedawca chce wypchnąć z magazynku towar
Nie zgodzę się z Tobą, napisałem że tego jest dużo, dużo więcej niż 4 lata temu, on nie chce chyba raczej tego wypchnąć, tylko mu to schodzi i bierze następne bo ludzie się chyba o to pytają, niby nasi operatorzy cały czas poprawiają zasięg, ale na pewno są jeszcze dziury.
Ja mam taka niespotykaną sytuację, w Boże Narodzenie pod choinkę otrzymałem 3G , w domu nie mam sygnały a na tym wzmacniaczy mam full, gdzie on jest tylko na 2G. Nie piszcie już mi proszę, że to nielegalne, bo to już wiem :zdziwko:
RAW
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:Key to napisz mi dlaczego,nikt na stronie allegro kto oferuje wzmacniacze
Bo sprzedaż i posiadanie jest legalne. A że włączyć nie można to już inna sprawa.
ODPOWIEDZ