3G a 2G
Moderator: Moderatorzy
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
3G a 2G
Witam, mam pytanie, nie jest to żaden problem. Ale dziwi mnie to że jak kładę na okno na zewnętrzny parapet telefon i wymuszam 3 G to mam zasięg full, gdzie do nadajnika mam 6-8 km, a jak daję na wymuszenie 2 G to nie łapie w ogóle albo jedna kreskę. Trochę to dziwne, bo chyba 2 G jest mocniejsze, dla mnie jest dobrze ,że to 3 G łapie z dobrym sygnałem bo po prostu mam radiówkę która od godz 13 do godz 22 nie ogarnia ( zbyt wysokie pingi ) i podpinam fona po PC-ta i jadę z fifa. Pingi max 100 od Netwoksa.
Nie będę zakładał drugiego tematu zapytam od razu tu, o HSDPA DC+, jeżeli będę miał modem lub fon który obsłuży do 42 Mbp/s to czy poprawi to pingi, bo wiadomo że pobieranie i wysyłanie będzie wyższe, czy pingi będą niższe, czy pozostaną te same co na modemie do 7,2 Mbp/s
Z góry dzięki za pomoc.
Nie będę zakładał drugiego tematu zapytam od razu tu, o HSDPA DC+, jeżeli będę miał modem lub fon który obsłuży do 42 Mbp/s to czy poprawi to pingi, bo wiadomo że pobieranie i wysyłanie będzie wyższe, czy pingi będą niższe, czy pozostaną te same co na modemie do 7,2 Mbp/s
Z góry dzięki za pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: 3G a 2G
Nie. To sa dwa rozne nadajniki. Niekoniecznie w tym samym miejscu i na tej samej czestotliwosci.adziu82 pisze:Trochę to dziwne, bo chyba 2 G jest mocniejsze
Nie.adziu82 pisze:to czy poprawi to pingi
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No to tu już wszystko jasne, dzięki Key. Ale teraz zaobserwowałem jeszcze dziwniejszą sytuację.
Ostatnio pisałem z krystianb o moim wzmacniaczu,pytałem się o antenkę,coś w rodzaju antenki od routera. Pojechałem do sklepu GSM, gość polecił mi antenkę kierunkowa, prostą coś jak ta
http://allegro.pl/nowy-wzmacniacz-sygna ... 01826.html
zamontowałem i co się okazało,że po pierwsze sygnał jest lepszy jak miałem ta prosta antenkę, ale po drugie mam na fulla zasięg 3G!!!! Jak to jest możliwe? Mam wzmacniacz na 100% tylko na 2G.
Jest tylko jeszcze mały problem, mam problem z wymuszeniem 2G. 3G wchodzi bez problemu od razu a 2G albo wejdzie albo nie, czasem szuka kilka minut. Żony telefon ma wybór albo tylko 2G albo obie opcje na raz, czyli wyszuka mocniejszy sygnał.
Wzmacniacz to model at 400, może ktoś sprawdzi go ,bo ja nie mogę na necie znaleźć. Mam podobny do modelu at408c, wygląd ten sam, może specyfikacja się różni.
Ostatnio pisałem z krystianb o moim wzmacniaczu,pytałem się o antenkę,coś w rodzaju antenki od routera. Pojechałem do sklepu GSM, gość polecił mi antenkę kierunkowa, prostą coś jak ta
http://allegro.pl/nowy-wzmacniacz-sygna ... 01826.html
zamontowałem i co się okazało,że po pierwsze sygnał jest lepszy jak miałem ta prosta antenkę, ale po drugie mam na fulla zasięg 3G!!!! Jak to jest możliwe? Mam wzmacniacz na 100% tylko na 2G.
Jest tylko jeszcze mały problem, mam problem z wymuszeniem 2G. 3G wchodzi bez problemu od razu a 2G albo wejdzie albo nie, czasem szuka kilka minut. Żony telefon ma wybór albo tylko 2G albo obie opcje na raz, czyli wyszuka mocniejszy sygnał.
Wzmacniacz to model at 400, może ktoś sprawdzi go ,bo ja nie mogę na necie znaleźć. Mam podobny do modelu at408c, wygląd ten sam, może specyfikacja się różni.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Za ten sprzet to ci powinni wlepic z 10kPLN kary. To tak na poczatek.
Anteny kierunkowe maja to do siebie ze nalezy je bardzo dobrze ustawic, inaczej nie dzialaja.
Pozatym: dlaczego uwazasz ze jestes madrzejszy ludzi ktorzy projektowali telefon?
Anteny kierunkowe maja to do siebie ze nalezy je bardzo dobrze ustawic, inaczej nie dzialaja.
Pozatym: dlaczego uwazasz ze jestes madrzejszy ludzi ktorzy projektowali telefon?
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Po pierwsze wzmacniacz mam od około 3-4 lat, a to weszło od tamtego roku, zresztą to nie jest zabronione tylko trzeba mieć pozwolenie od operatora. Po drugie nie jestem mądrzejszy od ludzi którzy projektowali telefon, tylko chodzi mi o to ,że nie mam podglądu do tego czy akurat korzysta telefon z 2G czy z 3G, ja na swoim mam wybór albo to albo to. I o to mi chodziło, także nie pisz key,że jestem mądrzejszy bo tego nie napisałem, także czytamy dokładniej :-)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zawsze bylo nielegalne, chyba ze masz licencje na pasmo + homologacje sprzetu.adziu82 pisze:Po pierwsze wzmacniacz mam od około 3-4 lat, a to weszło od tamtego roku
Ktore ty naturalnie masz - na niehomologowany sprzetadziu82 pisze:zresztą to nie jest zabronione tylko trzeba mieć pozwolenie od operatora

No i co z tego?adziu82 pisze:,że nie mam podglądu do tego czy akurat korzysta telefon z 2G czy z 3G
Telefon laduje sie tam, gdzie algorytmy mowia ze jest lepiej. I zrobi to lepiej niz ty.
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
ale nie zawsze dobrze, np wolę 2G bo po prostu bateria dłużej trzyma, proste chyba. Krystianb pisał, że w tamtym roku weszło że nie można, to nie rozumiem teraz tego.key pisze:gdzie algorytmy mowia ze jest lepiej
[ Dodano: 2013-06-01, 11:19 ]
I jeszcze jedno key, dla mnie jest to dziwne, nie wiem dlaczego to jest zabronione, to po pierwsze, a po drugie, jeżeli operator nie jest w stanie zapewnić dobrej jakości sygnał, to jeszcze robią takie komplikacje, że trzeba pozwolenia na pasmo itd.
RAW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Juz pisalem: dlatego ze sprzet nie ma homolgacji. Rozwalasz operatorowi siec i przeszkadzasz sasiadom...adziu82 pisze:nie wiem dlaczego to jest zabronione
Ostatnio zmieniony 2013-06-01, 10:37 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wcześniej można było używać urządzeń które miały homologację wydaną przez odpowiedni urząd. Znak CE nic nie znaczy, producent sam go sobie przyznaje.adziu82 pisze:Krystianb pisał, że w tamtym roku weszło że nie można, to nie rozumiem teraz tego.
Bo pracuje na częstotliwości, na której używanie trzeba mieć koncesję, a często powoduje zakłócenia w sieci operatora, w tym wypadku wszystkich, bo sprzęt pracuje w całym paśmie, a nie na określonych kanałach.adziu82 pisze:dla mnie jest to dziwne, nie wiem dlaczego to jest zabronione,
Oczywiście nie wiesz tego, że zasięg zakłócający jest przynajmniej 10 razy większy od skutecznego? Operator nie robi problemów dopóki Ty mu problemów z siecią nie zrobisz. Kwestię pozwoleń regulują urzędy państwowe.adziu82 pisze:a po drugie, jeżeli operator nie jest w stanie zapewnić dobrej jakości sygnał,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No o homologacji pisałeś, ale o tym że rozwala wzmacniacz sieć to nie. A przecież jak będę miał to pozwolenie to co nie będę rozwalał sieci i nie będę sąsiadom przeszkadzał?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niby tak. Tylko ze na sprzed ktory jest potrzebny zebys uzyska pozwolenie cie nie stac.adziu82 pisze:A przecież jak będę miał to pozwolenie to co nie będę rozwalał sieci i nie będę sąsiadom przeszkadzał?
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
krystianb nic z tego nie rozumiem.krystianb pisze:Oczywiście nie wiesz tego, że zasięg zakłócający jest przynajmniej 10 razy większy od skutecznego
RAW
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pozwolenia nie dostaniesz. Operator może zainstalować i odpowiednio skonfigurować swój sprzęt tak aby nie zakłócał pracy sieci i oczywiście działał tylko na kanałach (a prędzej jednym kanale) jego sieci, a nie całym paśmie gsm.adziu82 pisze:A przecież jak będę miał to pozwolenie to co nie będę rozwalał sieci i nie będę sąsiadom przeszkadzał?
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
key pisze:Niby tak. Tylko ze na sprzed ktory jest potrzebny zebys uzyska pozwolenie cie nie stac.
Key, bez przechwalania się, ale kończę budowę domu bez kredytu ( wiadomo pisać bajki to każdy może, możesz wierzyć lub nie ) i stać mnie na taki wzmacniacz, ale nie wydam 1,500zł na takie coś.
[ Dodano: 2013-06-01, 11:43 ]
moment, z tego co napisałeś rozumiem, że dostane jakiś sprzęt od operatora? Coś za darmokrystianb pisze:Pozwolenia nie dostaniesz. Operator może zainstalować i odpowiednio skonfigurować swój sprzęt tak aby nie zakłócał pracy sieci i oczywiście działał tylko na kanałach

RAW
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przypuśćmy, że ten twój wynalazek ma działa do 100m od anteny wewnętrznej, to jeszcze kilometr dalej "słyszalny" jest jego szum w eterze. Jeszcze bardziej problematyczna jest antena zewnętrzna, bo taką kierunkową to będzie słyszalna na kilkadziesiąt km.adziu82 pisze:krystianb nic z tego nie rozumiem.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No już teraz jest jasne krystianb.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W realnym świecie nie ma nic za darmo. ZTCW operatorzy nie montują takich urządzeń, jeśli mieli by zamontować to koszta pewnie powyżej 10 000zł.adziu82 pisze:moment, z tego co napisałeś rozumiem, że dostane jakiś sprzęt od operatora? Coś za darmo
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
nie sądzisz, że 10 000zł jest to kwota wielka? Nikt raczej chyba nie kupi czegoś takiego, chyba że jakaś duża firma gdzie nie ma zasięgu, albo jest słaby, taki jak u mnie.krystianb pisze: powyżej 10 000zł.
[ Dodano: 2013-06-01, 11:48 ]
a co ten skrót znaczy? Sprzęt ten co ja mam teraz?krystianb pisze:ZTCW
RAW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skoro "nie wydasz" to cie nie stac. Jak by cie bylo stac, to bys nie zastanawial sie nad kupnem. Widzisz roznice miedzy "mam pieniadze" a "mam pieniadze ktore na to wydam"?adziu82 pisze:i stać mnie na taki wzmacniacz, ale nie wydam 1,500zł na takie coś.
Pozatym: doloz jeszcze przynajmniej 10x tyle, zeby zaczac zastanawiac sie nad sprzetem o ktorym mozesz rozmawiac z operatorem.
Zapomnijadziu82 pisze:Coś za darmo
Dla ciebie tak - patrz wyzej. Dla innych jest to weekendowy wypad w gory.adziu82 pisze:nie sądzisz, że 10 000zł jest to kwota wielka?
Z tego co wiem.a co ten skrót znaczy?
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Dzięki key za info, no z tym czy stać czy nie, to masz rację, kasę mam ale nie wydam
według mnie to jest za duża cena.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Cena jest adekwatna do jakosci sprzetu.
I tak przy okazji: zdemontuj to co masz, bo za to tez pare tysiakow kary mozna zaplacic.
I tak przy okazji: zdemontuj to co masz, bo za to tez pare tysiakow kary mozna zaplacic.
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Było legalne jeśli była homologacja. Teraz jest to niestety nielegalne nawet jak homologacja, chyba że montuje to operator, ale to już tutaj padło.key pisze:Zawsze bylo nielegalne, chyba ze masz licencje na pasmo + homologacje sprzetu.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Czy aby na pewno? Nie jestem znawcą,ale chyba dostałbym podobny sprzęt co teraz mam, tak? Czy może byłby większy i za tym idzie cena? I czy coś jeszcze dają? Może własny kanał?key pisze:Cena jest adekwatna do jakosci sprzetu.
RAW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Widzisz i tu zaczyna sie problem, bo na rynku nie bylo analogowych repeaterow z homologacja. Tego nie przewiduje specyfikacja.ja.michal pisze:Było legalne jeśli była homologacja.
Tak. Konstrukcje sa zupelnie inne. "Legalne" repeatery to urzadzenie ktore dla BTSa przedstawia sie jako komorka a dla telefonu jako BTS. To co ty pokazujesz to zwykly wzmacniacz dwukierunkowy, czyli cos, co w.g. specyfikacji GSM nie powinno egzystowac.adziu82 pisze:Czy aby na pewno?
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W takie szczegóły techniczne nigdy nie wnikałem więc przyznam się, że nie wiem.key pisze: Widzisz i tu zaczyna sie problem, bo na rynku nie bylo analogowych repeaterow z homologacja. Tego nie przewiduje specyfikacja.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Key to napisz mi dlaczego,nikt na stronie allegro kto oferuje wzmacniacze, nie pisze, że kupujący ponosi odpowiedzialność za używanie tego
, że to jest nielegalne, kiedy jakieś 4 lata temu kupowałem to, nie wiedziałem o tym, to po pierwsze a po drugie, tego jest coraz więcej, czyli ludzie to kupują. Było tego zdecydowanie mniej 4 lata temu. Zaraz zerknę, czy aby na pewno mam racje z tym, że nikt nie pisze , że to jest nielegalne.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adziu82, bo sprzedawca chce wypchnąć z magazynku towar, na który wydał kupę kasy. Tyle. Nie jest w jego interesie informować, że to niezgodne z aktualnie obowiązującym prawem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dlatego ze chce to sprzedac. Jak by napisal, to by nie sprzedal. Pozatym: te wzmacniacze nie sa nielegalne - nielegalne jest uzywanie ich jako wzmaczniaczy GSM. Natomiast mozesz legalnie uzywac ich jako ozdoby pomieszczenia. Tak samo jak z nozami: sprzedaz jest legalna, krojenie pomidorow tez, wbijanie miedzy zebra nie.adziu82 pisze:dlaczego,nikt na stronie allegro kto oferuje wzmacniacze, nie pisze, że kupujący ponosi odpowiedzialność za używanie tego, że to jest nielegalne,
Miliony much jedza kupe. Wezmiesz to jako wyznacznik twojej diety?adziu82 pisze:to po pierwsze a po drugie, tego jest coraz więcej, czyli ludzie to kupują.
Ostatnio zmieniony 2013-06-01, 16:25 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Nie zgodzę się z Tobą, napisałem że tego jest dużo, dużo więcej niż 4 lata temu, on nie chce chyba raczej tego wypchnąć, tylko mu to schodzi i bierze następne bo ludzie się chyba o to pytają, niby nasi operatorzy cały czas poprawiają zasięg, ale na pewno są jeszcze dziury.ja.michal pisze:bo sprzedawca chce wypchnąć z magazynku towar
Ja mam taka niespotykaną sytuację, w Boże Narodzenie pod choinkę otrzymałem 3G , w domu nie mam sygnały a na tym wzmacniaczy mam full, gdzie on jest tylko na 2G. Nie piszcie już mi proszę, że to nielegalne, bo to już wiem

RAW
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bo sprzedaż i posiadanie jest legalne. A że włączyć nie można to już inna sprawa.adziu82 pisze:Key to napisz mi dlaczego,nikt na stronie allegro kto oferuje wzmacniacze