LTE - dom
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE - dom
Witam,
z uwagi na brak dostępności internetu kablowego jestem jakby zmuszony do rozpoczęcia korzystania z technologii LTE w domu jednorodzinnym. Internet LTE będzie służyć w domu jako podstawowy dostawca, nie będzie konieczności korzystania z niego mobilnie. Z uwagi na to, że jestem już klientem polsatu wybór padł na cyfrowy polsat.
Chciałbym stworzyć infrastrukturę w domu, która pokryje swoim zasięgiem (WiFi) dwa piętra, będzie możliwość podłączenia Voip (posiadam urządzenie Linksys) oraz nie będzie problemu z połączeniem (dobra jakość ).
W tym celu chciałbym zakupić antenę oraz router z modemem. Nie znam się dokładnie na antenach, w internecie można znaleźć wszystko - panelowe, dipol pojedyncze, podwójne itp. że już sam nie wiem która najbardziej się nadaje. Zależy mi na sprzęcie, który pochodzi trochę dłużej i będzie jak najmniej zawodny i uzależniony od warunków pogodowych.
Znajduję się w odległości 1.84 km lub 2.35 km od nadajników cyfrowego polsatu LTE1800 (P30182) - jestem w zasięgu LTE. Nie testowałem wcześniej internetu mobilnego w domu.
Proszę o podanie konfiguracji - antena, router (najlepiej z modemem) z mocnym zasięgiem WiFi, ewentualnie możliwość podłączenia dodatkowe urządzenia zwiększającego zasięg, ponieważ w domu są grube stropy i zasięg sieci GSM i Wifi jest bardzo słaby.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
z uwagi na brak dostępności internetu kablowego jestem jakby zmuszony do rozpoczęcia korzystania z technologii LTE w domu jednorodzinnym. Internet LTE będzie służyć w domu jako podstawowy dostawca, nie będzie konieczności korzystania z niego mobilnie. Z uwagi na to, że jestem już klientem polsatu wybór padł na cyfrowy polsat.
Chciałbym stworzyć infrastrukturę w domu, która pokryje swoim zasięgiem (WiFi) dwa piętra, będzie możliwość podłączenia Voip (posiadam urządzenie Linksys) oraz nie będzie problemu z połączeniem (dobra jakość ).
W tym celu chciałbym zakupić antenę oraz router z modemem. Nie znam się dokładnie na antenach, w internecie można znaleźć wszystko - panelowe, dipol pojedyncze, podwójne itp. że już sam nie wiem która najbardziej się nadaje. Zależy mi na sprzęcie, który pochodzi trochę dłużej i będzie jak najmniej zawodny i uzależniony od warunków pogodowych.
Znajduję się w odległości 1.84 km lub 2.35 km od nadajników cyfrowego polsatu LTE1800 (P30182) - jestem w zasięgu LTE. Nie testowałem wcześniej internetu mobilnego w domu.
Proszę o podanie konfiguracji - antena, router (najlepiej z modemem) z mocnym zasięgiem WiFi, ewentualnie możliwość podłączenia dodatkowe urządzenia zwiększającego zasięg, ponieważ w domu są grube stropy i zasięg sieci GSM i Wifi jest bardzo słaby.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: LTE - dom
Antena do LTE w CP musi być na pasmo 1800 MHz. Może być pojedyncza, albo podwójna. Np. Cybertech.
Jeśli chodzi router to nie podpowiem dokładnie, ale jeśli opcje do modemów USB to prawdopodobnie będą "przycinać" prędkość LTE. Nie wiem czy w tym wypadku nie lepszym wyborem będzie router 3G. Widzę, że w ofercie CP jest Huawei B593u. Ma wyjścia antenowe (jedno do anteny LTE). Jak działa niestety nie wiem bo nie miałem z nim do czynienia. Musi się ktoś jeszcze wypowiedzieć.
Jeśli masz grube ściany i stropy to jedyne wyjście pokrycia sygnałem całego domu to zrobienie AP na każdej kondygnacji. AP podłączasz do routera kablem LAN.
Proponuję sprawdzić jak w ogóle będzie działać u ciebie to LTE. W różnych godzinach.
Jeśli chodzi router to nie podpowiem dokładnie, ale jeśli opcje do modemów USB to prawdopodobnie będą "przycinać" prędkość LTE. Nie wiem czy w tym wypadku nie lepszym wyborem będzie router 3G. Widzę, że w ofercie CP jest Huawei B593u. Ma wyjścia antenowe (jedno do anteny LTE). Jak działa niestety nie wiem bo nie miałem z nim do czynienia. Musi się ktoś jeszcze wypowiedzieć.
Jeśli masz grube ściany i stropy to jedyne wyjście pokrycia sygnałem całego domu to zrobienie AP na każdej kondygnacji. AP podłączasz do routera kablem LAN.
Proponuję sprawdzić jak w ogóle będzie działać u ciebie to LTE. W różnych godzinach.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Moze nie miec znaczenia - wiekszosc umow LTE jest tak skonstruowana, ze przy uzywaniu neta "pelna" para pakiet danych konczy sie po paru godzinach. Limitowanie przepustowosci moze byc konieczne.ja.michal pisze:ale jeśli opcje do modemów USB to prawdopodobnie będą "przycinać" prędkość LTE.
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
key, niby tak, ale wg nowych planów YT (i inne serwisy wideo), www i coś tam jeszcze nie zużywa limitu transferu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To juz musi kazdy dla siebie ocenic, n.p. mlody znajomych potrafil w ciagu weekendu ~200 GB transferu zrobic.
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Myślę, że kolega Piotr_w zna ofertę i pyta o sprzęt więc wypada mu pomóc w tej kwestii. 
Tańszy będzie Orange z najwyższą taryfą bez modemu z zakupem przez internet (78 GB + noc bez limitu).

Tańszy będzie Orange z najwyższą taryfą bez modemu z zakupem przez internet (78 GB + noc bez limitu).
-
dziękuję za podpowiedzi..
ogólnie im więcej czytam na ten temat zaczynam coraz bardziej wątpić czy to będzie dobre rozwiązanie. Myślałem, że raz na zawsze pożegnam TP SA (orange), ale nie wiem czy nie będzie lepszym rozwiązaniem skorzystać z neostrady..
W CP muszę związać się z nimi na 24 miesiące, czego bardzo nie lubię - ceny co roku diametralnie się zmieniają, a oferta z TV wcale dużo lepiej nie wychodzi.
W sprawie sprzętu.. przeszukałem bardzo dużo tematów. Najciekawsza oferta to modem Huawei E3276 (od dostawcy) w połączeniu z routerem Dovado PRO (do 150 Mb/s)~549 zł. Wykorzystuje potencjał LTE, tylko trochę drogo. Ewentualnie router HUAWEI E5776.
W sprawie anteny to widziałem ofertę cybertecha, ale czy anteny panelowe są lepsze od np. modelu THETA_YAGI ??
Czy ktoś może polecić jakiś inny sprzęt oprócz powyższych, ewentualnie przedstawić opinie na temat używania tych urządzeń?
[ Dodano: 2013-06-02, 14:05 ]
ogólnie im więcej czytam na ten temat zaczynam coraz bardziej wątpić czy to będzie dobre rozwiązanie. Myślałem, że raz na zawsze pożegnam TP SA (orange), ale nie wiem czy nie będzie lepszym rozwiązaniem skorzystać z neostrady..
W CP muszę związać się z nimi na 24 miesiące, czego bardzo nie lubię - ceny co roku diametralnie się zmieniają, a oferta z TV wcale dużo lepiej nie wychodzi.
W sprawie sprzętu.. przeszukałem bardzo dużo tematów. Najciekawsza oferta to modem Huawei E3276 (od dostawcy) w połączeniu z routerem Dovado PRO (do 150 Mb/s)~549 zł. Wykorzystuje potencjał LTE, tylko trochę drogo. Ewentualnie router HUAWEI E5776.
W sprawie anteny to widziałem ofertę cybertecha, ale czy anteny panelowe są lepsze od np. modelu THETA_YAGI ??
Z internetu będą korzystać tylko rodzice, więc przede wszystkim poczta, www i jakieś filmiki na youtube.n.p. mlody znajomych potrafil w ciagu weekendu ~200 GB transferu zrobic.
Czy ktoś może polecić jakiś inny sprzęt oprócz powyższych, ewentualnie przedstawić opinie na temat używania tych urządzeń?
[ Dodano: 2013-06-02, 14:05 ]
Tutaj jeszcze nie zdecydowałem na konkretnego dostawcę, więc liczę na Waszą pomoc też w tej kwestii.ja.michal pisze:Myślę, że kolega Piotr_w zna ofertę i pyta o sprzęt więc wypada mu pomóc w tej kwestii.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co kabel to kabel. Zwłaszcza jak jest więcej użytkowników w domu.Piotr_w pisze: Myślałem, że raz na zawsze pożegnam TP SA (orange), ale nie wiem czy nie będzie lepszym rozwiązaniem skorzystać z neostrady..
Jest opcja umowy bez urządzenia, która nie jest tak długa.Piotr_w pisze:W CP muszę związać się z nimi na 24 miesiące, czego bardzo nie lubię
Na wysokie częstotliwości lepsze są anteny wykonane w technologii mikropaskowej czyli właśnie panelowe. Mają większą dokładność. Im wyższa częstotliwość tym mniejsze elementy co wymusza dokładność. Antena typu Yagi-Uda była opracowana na niskie częstotliwości i tam się sprawdza.Piotr_w pisze: W sprawie anteny to widziałem ofertę cybertecha, ale czy anteny panelowe są lepsze od np. modelu THETA_YAGI ??
I to właśnie "zjada" bardzo szybko transfer.Piotr_w pisze: i jakieś filmiki na youtube.
Opcje bez limitu dla YT i www są najdroższe. Koło 120 zł miesięcznie.Piotr_w pisze: Tutaj jeszcze nie zdecydowałem na konkretnego dostawcę, więc liczę na Waszą pomoc też w tej kwestii.
Piotr_w, nie sprawdzałeś może czy w twojej lokalizacji jest LLU Netii? Nie będziesz musiał brać telefonu lub utrzymania linii jak w Orange/TP. Wtedy łącze do 20 Mb/s będzie kosztować niecałe 66 zł miesięcznie. Promocja nazywa się Na czasie – LLU bez telefonu.
Orientacyjnie możesz sprawdzić dostępność usługi tutaj: http://skantarek.netia.pl
Nie musisz wpisywać numeru telefonu jak go nie ma.
-
AirLive N450R, Huawei E398, dualna antena Cybertech. Jeśli będzie słaby sygnał wifi, dokupić AP np. Modecom MC-WR22 i podpiąć skrętką.
-
dzięki za info, ale niestety nie łapię się na to.ja.michal pisze:nie sprawdzałeś może czy w twojej lokalizacji jest LLU Netii? Nie będziesz musiał brać telefonu lub utrzymania linii jak w Orange/TP. Wtedy łącze do 20 Mb/s będzie kosztować niecałe 66 zł miesięcznie. Promocja nazywa się Na czasie – LLU bez telefonu.
Orientacyjnie możesz sprawdzić dostępność usługi tutaj: http://skantarek.netia.pl
Nie musisz wpisywać numeru telefonu jak go nie ma.
W sprawie sprzętu to dzięki Birkoff za ciekawą propozycję. Wcześniej nie miałem styczności z AirLive. Po kontakcie z ich przedstawicielem, zaproponowali mi router Air4G w połączeniu z reapeterem N.PLUG (AirLive).
Jednak na obecną chwilę nie znalazłem lepszego rozwiązania niż antena LTE DUAL LTE 2x17dBi + Router N450R +E398.
Router N450R ma dużo ciekawych rozwiązań, jak np. serwer plików. Zastanawiam się tylko jak się sprawują te routery. Jako wady na benchmarku podają tylko: Brak sieci gościnnej WiFi, brak obsługi drukarek sieciowych, brak polskiego interfejsu użytkownika, więc nic nie przeszkadza.
-
Witam,
dzisiaj udało mi się zadzwonić do Polsatu.
Oferta padła na Internet 15 GB.
Pani z obsługi jednak ma dostępne tylko modemy huawei E3276 w połączeniu z Router Edimax LT-6408n. Do tego dają antenę dookólną AK C2 uni (kominowa LTE).
Za radą Birkoff chciałem skonstruować zestaw LTE DUAL LTE 2x17dBi + Router N450R + E398 + antena cybertech + AP.
Tutaj się zastanawiam nad tym, czy opłaca się zakup wszystkich elementów (trochę będzie kosztować) ww. zestawu czy skorzystanie z oferty polsatu (LT-6408n+E3276+AK C2) i dokupienie 2 anten 2x17dBi oraz routera N450R jako dodatkowy AP ?
Co myślicie o zestawie Polsatu i powyższemu zestawieniu?
Najgorzej, że nie ma opcji przetestowania sprzętu, czy dobrze pociągnie i będzie działać bezawaryjnie. Jedyną opcją jest 10 dniowe odstąpienie, ale wtedy znowu trzeba będzie zamawiać i zawierać umowę.
Z góry dzięki za odpowiedzi po dłuższej przerwie
dzisiaj udało mi się zadzwonić do Polsatu.
Oferta padła na Internet 15 GB.
Pani z obsługi jednak ma dostępne tylko modemy huawei E3276 w połączeniu z Router Edimax LT-6408n. Do tego dają antenę dookólną AK C2 uni (kominowa LTE).
Za radą Birkoff chciałem skonstruować zestaw LTE DUAL LTE 2x17dBi + Router N450R + E398 + antena cybertech + AP.
Tutaj się zastanawiam nad tym, czy opłaca się zakup wszystkich elementów (trochę będzie kosztować) ww. zestawu czy skorzystanie z oferty polsatu (LT-6408n+E3276+AK C2) i dokupienie 2 anten 2x17dBi oraz routera N450R jako dodatkowy AP ?
Co myślicie o zestawie Polsatu i powyższemu zestawieniu?
Najgorzej, że nie ma opcji przetestowania sprzętu, czy dobrze pociągnie i będzie działać bezawaryjnie. Jedyną opcją jest 10 dniowe odstąpienie, ale wtedy znowu trzeba będzie zamawiać i zawierać umowę.
Z góry dzięki za odpowiedzi po dłuższej przerwie
-
- Guru bezprzewodowy
W ostateczności bierz E-3276 za 1 zł, to dobry modem. Jeśli chodzi o Edimaxa to opinie o nim są różne. W tej taryfie można go wziąć na własność za 99 zł, przetestujesz , jeśli będzie nieodpowiedni sprzedasz i kupisz coś innego.Nie bierz na wypożyczenie , szkoda płacić czynsz 5 zł miesięcznie. Dobrym wyborem są routery DOVADO, np 4GR czy najnowszy PRO. Jeśli chodzi o antenę AK C2 to daj sobie spokój i nie bierz tego złomu. Za 212 zł kupisz sprawdzoną antenę DUAL LTE do E3276 np. http://allegro.pl/antena-lte-mimo-15dbi ... 49711.html Popytaj jeszcze o tego B593 i poczytaj o nim na forum. Jeśli chodzi o dodatkowe AP to szkoda wykorzystać do tego celu N450R, wystarczą tańsze AP z 300Mbps. N450R z najnowszym oprogramowaniem możesz rozpatrzyć jako główny router do E-3276.
-
- Użytkownik forum
Szczerze mówiąc to po co bawić się w osobny modem i router jak można mieć wszystko w jednym? (B593 albo D-linka 921). Do domu moim zdaniem zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Miałem przez wiele lat modemy, teraz mam B593 i w codziennym użytkowaniu jest przepaść na korzyść routera 4G - śmiga to praktycznie bezobsługowo. Co do anten oferowanych przez operatorów, to z tego co kiedyś sprawdzałem, zdecydowanie lepszy sprzęt można dostać u niezależnych sprzedawców, a koszty są niewielkie (dobra antena zewnętrzna to koszt rzędu 200 PLN)
-
- Guru bezprzewodowy
W ofercie CP jest router B-593, ale jak pisze kolega niedostępny. Trzeba by poszukać po punktach CP we Wrocławiu. Szkoda,że jest niedostępny przy zakupie internetowym( dodatkowe 2GB). Opinia o B-593 http://www.plusblog.pl/test-mobilnego-i ... awei-b593/ D-link tylko w Plusie. Pewnie wkrótce oba będą realnie w CP. pozostaje szukać lub poczekać.
-
- Stały użytkownik forum
A o co chodzi z tym zasięgiem LTE na zewnątrz i wewnątrz (takie rozróżnienie jest na mapce plusa)? Jeżeli w mojej lokalizacji jest LTE ne zewnątrz tzn. że bez zewnętrznej anteny w budynku nie będę miał zasięgu?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- -niXon-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
i jak kolega rozstrzygnął temat ?
chodzi to LTE i voip na tym ?
chodzi to LTE i voip na tym ?