Test kolorów diody w E398
Moderator: Moderatorzy
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Test kolorów diody w E398
Zrobiłem ostatnio test kolorów diody AT^LEDTEST=? i w zależności od wpisanej cyfry był inny kolor: 1-nieb, 2-ziel, 3-turkus, 4-czerwony, 5-fiolet, 6-jas.zielony, 7-błękitny
Zastanawia minie co oznaczają poszczególne kolory W 2G jest zielony, w 3G i LTE niebieski i błękitny Co oznaczają pozostałe?
Kiedyś widziałem opis ale jakoś nie mogę teraz go znaleźć
Zastanawia minie co oznaczają poszczególne kolory W 2G jest zielony, w 3G i LTE niebieski i błękitny Co oznaczają pozostałe?
Kiedyś widziałem opis ale jakoś nie mogę teraz go znaleźć
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Test kolorów diody w E398
Na komendę "AT^LEDTEST=?" odpowiada podając tylko dozwolony zakres? Niestety E173 tej komendy nie wspiera.
Co do modemu wychodzi, że ma diody RGB, tylko dziwi mnie czym się różni turkusowy od błękitnego, oba składają się z zielonego i niebieskiego, a jakoś ciężko uwierzyć, że diody mają sterowanie poziomu jasności. Ewentualnie któryś ma udawać biały (czy wszystkie 3 zapalone, ale jedna jest jaśniejsza), ale to też jest niemożliwe jeśli jest różnica pomiędzy tym jasnozielonym i błękitnym.
Co do modemu wychodzi, że ma diody RGB, tylko dziwi mnie czym się różni turkusowy od błękitnego, oba składają się z zielonego i niebieskiego, a jakoś ciężko uwierzyć, że diody mają sterowanie poziomu jasności. Ewentualnie któryś ma udawać biały (czy wszystkie 3 zapalone, ale jedna jest jaśniejsza), ale to też jest niemożliwe jeśli jest różnica pomiędzy tym jasnozielonym i błękitnym.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
U mnie odpowiada ^LEDTEST: (0,7)krystianb pisze:Na komendę "AT^LEDTEST=?" odpowiada podając tylko dozwolony zakres?
Jest wyraźna różnica w tych kolorachkrystianb pisze:różnica pomiędzy tym jasnozielonym i błękitnym
Właśnie sprawdziłem dokładnie i faktycznie każdy kolor ma właściwą barwę Kolory wyraźnie się różnią nawet te zbliżone do siebie
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ewentualnie ten jasnozielony nie podchodzi pod żółty (zielony+czerwony) a błękitny wtedy byłby białym (R+G+B) i by to sprawę wszystkich kolorów wyjaśniało.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tam jet dioda RGB i w sumie 8 kombinacji: nic, R, G, B, RG, RB, GB, RGB.
Czesc kolorow jest nieuzywana w aplikacji.
Czesc kolorow jest nieuzywana w aplikacji.
Nie pomagam na PW.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
To wiem ale jestem ciekawy co oznaczająkey pisze:Czesc kolorow jest nieuzywana w aplikacji

-
- *Mistrz bezprzewodowy*

Nie pomagam na PW.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ale skoro są w teście to znaczy że coś oznaczają, niekoniecznie w moim modemie Przecież producent nie wstawił diody RGB żeby mieć iluminację podczas testukey pisze:skoro sa nieuzywane, to ich nie ma

Po prostu ciekawi mnie to i już
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej zamiast wstawiać 2/3 wstawił jedną RGB bo taniej i mniej miejsca zajmie.Andrzejz78 pisze:Przecież producent nie wstawił diody RGB żeby mieć iluminację podczas testu
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Oznaczaja ze ty nie potrafisz czytac z zrozumieniem. Test ustawia bity w trzy bitowym slowie - w zaleznosci jak je ustawisz swieca inne kolory.Andrzejz78 pisze:Ale skoro są w teście to znaczy że coś oznaczają,
http://www.html-seminar.de/bilder/mischfarben.jpg
Wstawil dlatego, ze zajmuje mniej miejsca, jest tansza i pozwala na lepsze uzyskanie kolorow mieszanych niz dwie diody polozone obok siebie.Andrzejz78 pisze:Przecież producent nie wstawił diody RGB żeby mieć iluminację podczas testu
Nie pomagam na PW.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Dyskusja zmierza w złą stronę a to już krok do wirtualnej kłótni Może źle się rozumiemy i dlatego tak wychodzi
Widziałem kiedyś opis poszczególnych kolorów i wiem że każdy oznaczał inny stan (ziel.-2G nieb.-3G turk.-3G+ itd.) Przypomniałem sobie o tym jak zobaczyłem at^ledtest Niestety nie mogłem znaleźć ponownie tego opisu i dlatego napisałem tu Myślałem że ktoś może też widział ten opis lub coś wie na ten temat
Domyślam się że pozostałe kolory odpowiadają za nieaktywne funkcje chipa w moim modemie np.GPS czy CDMA
Widziałem kiedyś opis poszczególnych kolorów i wiem że każdy oznaczał inny stan (ziel.-2G nieb.-3G turk.-3G+ itd.) Przypomniałem sobie o tym jak zobaczyłem at^ledtest Niestety nie mogłem znaleźć ponownie tego opisu i dlatego napisałem tu Myślałem że ktoś może też widział ten opis lub coś wie na ten temat
Domyślam się że pozostałe kolory odpowiadają za nieaktywne funkcje chipa w moim modemie np.GPS czy CDMA
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeszcze raz:Domyślam się że pozostałe kolory odpowiadają za nieaktywne funkcje chipa w moim modemie np.GPS czy CDMA
Nie. SW ma trzy piny, ktore moze ustawic jako 0 lub 1. Kolory wynikaja z kombinacji ustawienia tych pinow - 2^3=8. Kombinacji jest wiecej niz mozliwych stanow. Komenda o ktorej piszesz tylko ustawia piny, nie interesuje ja, co sybolizuje powstala farba.
Nie pomagam na PW.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
key, jeśli chodzi o test to masz rację Komenda at^.... służy do wywołania poszczególnych kolorów i nic więcej Mnie ciekawią niewykorzystane kolory i stany za które odpowiadają Myślę że gdyby dodać moduł (teoretycznie) GPS do modemu i uaktywnić tą funkcję w chpie i uruchomić GPS to właśnie kolor diody byłby jednym z niewykorzystanych np.czerwonny
Mogę się mylić ale wnioskuję to na podstawie tego co pamiętam z opisu
Mogę się mylić ale wnioskuję to na podstawie tego co pamiętam z opisu
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Akurat czerwony możesz zobaczyć, jak zepsujesz firmware w modemie.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
No to niech będzie jasno zielonykrystianb pisze:Akurat czerwony możesz zobaczyć, jak zepsujesz firmware w modemie

krystianb, to jest dyskusja czysto teoretyczna i nic się od tego nie stanie
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A instrukcję klik przeczytał ?Andrzejz78 pisze:Ale skoro są w teście to znaczy że coś oznaczają, niekoniecznie w moim modemie Przecież producent nie wstawił diody RGB żeby mieć iluminację podczas testu![]()
Po prostu ciekawi mnie to i już
Zielone: mruga 2 raz na 2 s : Modem USB jest włączony.
Zielone, mruga 1 raz na 0.2 s: Modem USB aktualizowanie oprogramowania na.
Zielone, mruga 1 raz na 2 s: Modem USB rejestruje się w sieci 2G.
Niebieskie, mruga 1 raz na 2 s: Modem USB rejestruje się do sieci 3G/3G+.
Granatowe, mruga 1 raz na 2 s: Modem USB rejestruje się do sieci 4G.
Zielone, stałe: Modem USB jest połączony z siecią 2G.
Niebieskie, stałe: Modem USB jest podłączony z siecią 3G.
Granatowe, stałe: Modem USB jest podłączony z siecią 3G+/4G.
Wyłączone: Modem USB jest wyłączony.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-06-08, 10:01 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-06-08, 09:01 przez kordirko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Instrukcje znam na pamięćkordirko pisze:A instrukcję klik przeczytał ?

A po za tym gdybyś przeczytał uważnie cały wątek to byś zauważył że nie chodzi mi o te kolory czy ich znaczenie
Zielony niebieski i granatowy występują prawie w każdym modemie i znaczenie ich jest ogólnie znane
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak grochem o sciane
Pod nieuzywany kolor mozesz sobie zmapowac co chcesz, n.p. sciaganie filmiku z torrentow wlasnie sie skonczylo.

Pod nieuzywany kolor mozesz sobie zmapowac co chcesz, n.p. sciaganie filmiku z torrentow wlasnie sie skonczylo.
Nie pomagam na PW.