Internet Radiowy - skoki pingu.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mati1687
Początkujący użytkownik forum

Internet Radiowy - skoki pingu.

Post autor: Mati1687 »

Witam. Mój problem z internetem zaczął się od kiedy tylko podpisałem umowę z moim ISP.
Sprawa wygląda tak, jest on jedynym internetodawcą który może zaoferować mi internet w mojej okolicy, a tym internetem bywa różnie, raz jest doskonały 20-60 ms w grach online 500 kb/s download i 150 kb/s upload, po prostu bajka. I nagle przychodzi okres kiedy to korzystanie z internetu jest jak chodzenie po rozżarzonym węglu (no takie sobie porównanie, ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi), 200-600 ms i niecałe 50 kb/s download a upload w miarę stabilny bo 50-100 kb/s, wszystko ładuje się strasznie powoli, strony internetowe filmy etc. Pingowałem 192.168.x.1 żeby ewentualnie wykluczyć przebicie na kablu do routera(TP-Link TL-WR740N) i wszystko jest w normie 1ms/<1ms, z routera idzie jeszcze kabel do anteny (MikroTik Routerboard SXT 5HnD). Oczywiście zgłosiłem wadę do internetodawcy i w odpowiedzi dostałem pewne intrukcje:
1."proszę pingować np 213.199.239.74" - zrobiłem jak kazał i oto wyniki.
Obrazek
Obrazek
2." proszę wyłączyć p2p i sprawdzić wszystkie podłączone komputery do routera" - zrobiłem jak kazał, dodam jeszcze że z routera korzysta przeważnie jeden komputer , czasem także laptop ale rzadko.
Dzisiaj dostałem wiadomość i screena od ISP i wygląda to tak:
"... zresztą załączony obrazek ładnie to pokazuje, sami sobie zakłócanie działanie internetu"
Obrazek

Dodam jeszcze że antena za oknem pokazuje stałe 5 kresek zasięgu a do nadajnika mam niecałe 20 m w linii prostej.
Zdaję sobie sprawę że przyczyn dla tego typu skutków dla internetu radiowego może być od ch.. i ciut ciut, ale dlaczego to przychodzi jak grom z jasnego nieba, tak z dnia na dzień, było dobrze a za 6 godzin jest już źle.
Proszę o jakieś logiczne wytłumaczenie. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ