Huawei e3276 LTE na wsi-warto ?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Damiano321
Początkujący użytkownik forum

Huawei e3276 LTE na wsi-warto ?

Post autor: Damiano321 »

Witam, mój operator czyli Plus oferuje mi jako następny modem-Huawei e3276 LTE. Wiem że na mojej wsi tego LTE nie złapie, ale sprawdzałem zasięg sieci internetowej na stronie plusa i pokazywało że w mojej okolicy wszedzie jest zasięg HSPA. Mój obecny modem to huawei e173 i łapie mi tu maksymalnie EDGE. Warto brać ten nowy modem ? Jest jakaś szansa na HSPA czy nawet 3 G ? Z góry dzięki za odpowiedzi.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Huawei e3276 LTE na wsi-warto ?

Post autor: kordirko »

Za ten modem zapłacisz w abonamencie 300 zł (albo i więcej), tyle że na raty,
a i tak go nie wykorzystasz, bo nie ma i nie będzie LTE.
Być może lepszym pomysłem byłoby wziąć jakąś tańszą ofertę bez modemu, i zainwestować te pieniądze w tańszy modem bez LTE z gniazdem antenowym + antenę ?
Np. używany huawei e3131 kupisz na alledrogo za ok. 80 zł + przesyłka.
Ale najpierw sprawdź, czy w twojej okolicy są w ogóle jakieś nadajniki HSPA, i w jakiej odległości
tu na mapce:
http://mapa.btsearch.pl/
ewentualnie przeszukaj bazę pozwoleń radiowych na stronie UKE czy są wydane jakieś pozwolenia na nadajniki HSPA (oraz LTE)
w twojej okolicy (jak jest pozwolenie, to być może kiedyś wybudują - ale gwarancji nie ma).
Mogą wybudować np. za 3 lata, to po co dziś inwestować 300 zł kiedy za 3 lata ten modem będzie kosztował o połowę taniej ?

--- edit ---
teraz doczytałem że twój e173 ma gniazdo antenowe, to być może wystarczyłoby zainwestować w antenę.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Damiano321 pisze:Mój obecny modem to huawei e173 i łapie mi tu maksymalnie EDGE. Warto brać ten nowy modem ? Jest jakaś szansa na HSPA czy nawet 3 G ?
Jeśli masz e173-u2 to zmiana modemu nic nie da w temacie łapania 3g.
Próbowałeś sprawdzać czy na zewnątrz jest zasięg?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Damiano321
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Damiano321 »

Mam do tego modemu antene zewnetrzną i pare razy łapało 3g ale strasznie rwane i niestabilne było te połączenie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Podaj dokładna lokalizację, to pomoże dobrać antenę . W Plusie HSPA możliwe są anteny na 900MHz lub 2100MHz. Zobaczymy na jakiej częstotliwości pracuje najbliższy BTS ( Plus czy Aero2). To co nazywasz anteną zewnętrzną to pewnie badyl, który może robić za wieszak na chorągiewkę a nie antenę. Najlepszym sposobem na wyrwanie dobrej oferty od Plusa jest złożenie wymówienia i negocjacje z DUK. Można bez modemu uzyskać 50% rabat i umowa 12 m-cy lub dobrą cenę i limit w umowie 24-miesięcy z modemem E-3276 lub routerem B-593. Rozwiązanie z routerem jest szczególnie korzystne jeśli zastosujesz antenę zewnętrzną.
ODPOWIEDZ