Jaka antena w moim przypadku

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafal1995
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena w moim przypadku

Post autor: rafal1995 »

Witam mam następujący problem.
Posiadam internet w plusie z modemem ZTE MF821 + antenę dookolną AK C2 uni. Zasięg mam na poziomie -55 dBi HSDPA. Obecny nadajnik jest położony w odległości 1,5km. Chciałbym się połączyć z nadajnikiem położonym w odległości 5-6km ponieważ jest to nadajnik hspa+ i teraz nie wiem jakiej anteny użyć. Kąt zawarty między tymi nadajnikami to jakieś 25-30 stopni. Dodam że raz połączyłem się z tym bts-em i zasięg był w okolicach -90dBi. Dokładnie nie wiem ponieważ po rozłączeniu i odpaleniu TNI z powrotem był ten z HSDPA ale w aplikacji PLUS-a było 2 krechy. Jeszcze w odległosci 12-13km położony jest nadajnik LTE ale to chyba by nie zdało egzaminu?
I jeszcze jedno pytanie. Czy nie dało by się przerobić tej mojej obecnej anteny lub siatkowej na taką kierunkową? Bo chodzi o to że ja nie chce wzmacniać sygnału tylko łapać go z tego bts-a który mi bardziej odpowiada.

Z góry dziękuje.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena w moim przypadku

Post autor: matek451 »

Rozumiem, że chcesz połączyć się z BTS Plusa na 2100MHz. Potrzebujesz więc anteny kierunkowej na tą częstotliwość. Ta, którą posiadasz nie nadaje się do tego celu. To dookólna antena o bardzo małym wzmocnieniu.Ponieważ te dwa BTS-y leżą w kącie 25-30 stopni potrzeba anteny o niskim kącie promieniowania w płaszczyżnie poziomej. Twoje wymagania spełnia http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Jaka antena w moim przypadku

Post autor: kmy »

rafal1995 pisze:Czy nie dało by się przerobić tej mojej obecnej anteny lub siatkowej na taką kierunkową? Bo chodzi o to że ja nie chce wzmacniać sygnału tylko łapać go z tego bts-a który mi bardziej odpowiada.
przerobić się nie da, anteny to nie zboże, że można "przerobić" ;)

anteny pasywne, a głównie takie stosuje się w GSM/UMTS, nie wzmacniają sygnału
do tego służą wzmacniacze np w technologii RTV lub tzw, repeatery w GSM.
rafal1995 pisze:Jeszcze w odległosci 12-13km położony jest nadajnik LTE ale to chyba by nie zdało egzaminu?
nie zda, za daleko

antena wskazana przez matek451, nadaje się do tego celu, ale i tak przy ustawianiu będziesz musiał zapewne przejechać trochę poza azymut nadajnika 2100, tak, aby antena łapała jeszcze ten dalszy nadajnik, ale nie łapała tego bliższego
ODPOWIEDZ