Skoki pingów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Cyborg0404
Początkujący użytkownik forum

Skoki pingów

Post autor: Cyborg0404 »

Witam, posiadam internet od lokalnego dostawy, jakiś mniej więcej rok działał naprawdę dobrze lecz od jakiegoś miesiąca strasznie skaczą mi pingi. Był u mnie serwisant to przestawił antenę i jest jeszcze gorzej niż było. Antena widzi się z nadajnikiem przez drzewa i to jest wg. serwisanta powodem.
1 Moje pytanie brzmi czy jest możliwe, że przeszkadzają w działaniu liście ale tylko podczas większego obciążenia łącza, a w nocy internet działa jak najbardziej ok? Czasami w dzień także nie mogę narzekać ale to naprawdę rzadkość. Dodam, że transfer jest zazwyczaj taki jaki powinien być czyli około 4mbps. Miałem już taki problem w zimę, kiedy przecież jeszcze liści na drzewach nie było ale po jakimś tygodniu samo się naprawiło.
2 Jeszcze jedno, moja odległość od nadajnika to jakieś 200m, jeśli teraz (w nocy gdy działa wszystko ok ) mam ping powiedzmy 45 na niemieckie serwery, to jaki wpływ na pingi może mieć zmiana nadajnika oddalonego o 3-4km lecz za to powinna być dużo lepsza widoczność?
Częstotliwość to 5ghz.
Jeśli nie jest nikt w stanie mi odpowiedzieć przez internet to rozumiem, po prostu nie chcę od razu dzwonić do nich jak dopiero co był u mnie serwis bo jakoś tak głupio :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Skoki pingów

Post autor: wojteks »

Jeżeli w nocy czy przed południem jest OK a wieczorami prędkość spada to świadczy o przeciążeniu sieci dostawcy.
Nie pomagam na PW!
Cyborg0404
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Cyborg0404 »

Był u mnie znowu serwisant i założył inną antenę po czym sygnał wzrósł o 10db, chwilę było lepiej ale znowu wszystko wróciło. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Gdzieś czytałem, że to objawy wadliwego zasilacza ale w nocy działa internet dobrze więc wątpie w to. Czy może jedynym sposobem na to jest wycięcie drzew, o ile to w ogóle możliwe?

https://maps.google.pl/maps?saddr=51.04 ... sz=18&z=18
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Cyborg0404 pisze: ale w nocy działa internet dobrze
Już pisałem, przeciążenie sieci dostawcy (zbyt małe łącze, za dużo klientów= problem popołudniowo wieczorny, od 17 do 23). Druga możliwość to zła konfiguracja/projekt/wykonanie sieci dostawcy i coś gdzieś się zatyka wieczorami z powodu obciążenia.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Kawoszka
Stały użytkownik forum

Post autor: Kawoszka »

Hej. Ja obecnie mam podobny problem. W styczniu zwiększono mi transfer na całe 3MB. Do końca czerwca internet działał bez przeszkód. Po przerwie konserwacyjnej łącze zaczęło zrywać połączenie, chwilami nawet na cały dzień. Panowie byli u mnie już kilka razy i za każdym razem sprawdzali co innego. Czytałam wypowiedź kolegi wojteks i skoro przeciążenie jest powodem, to ja czegoś nie rozumiem. Są wakacje, internet działa wyborowo do godz 18 potem zwalania i zrywa połączenie. Wczoraj Panowie powiedzieli że na tej częstotliwości nie jest możliwa prędkość 3MB a max 2,5. Inna częstotliwość u nas nie odbiera. Pytam zatem jak to możliwe że do przerwy technicznej prędkość ta działała bez zarzutów? Niby drzewa też przeszkadzają nam w odbiorze ale przez te kilka lat co mamy internet problemu nie było.
Jakieś sugestie?

moja prędkość na tą chwilę
Obrazek

10 min wcześniej ping dla interii brzmiał : upłynął limit czasu żądania
nic nie działa jak powinno
ODPOWIEDZ