Huawei E173-s1 - co mozna zrobic?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SanDok
Początkujący użytkownik forum

Huawei E173-s1 - co mozna zrobic?

Post autor: SanDok »

Witam,

Prosze o pomoc, jutro wieczorem wyjezdzam do Gruzji, maja tam internet mobilny np. http://www.geocell.ge/en/private/servic ... -internet/

Na miejscu kupie sobie karte, modem juz mam jest to Huawei E173-S1 z Blueconnect (bez simlocka)

Poki co jestem w Polsce i potrzebuje informacji co moge teraz zrobic by sobie przygotowac ten modem do pracy na miejscu. Prawdopodobnie malo kto wie szczegoly o internecie tam na miejscu, ale sa moze jakies rzeczy ktore mozna zrobic teraz, np. aktualizacja firmware do najnowszego, albo jakies sterowniki posciagac konkretne.

Dodam ze jest to moj pierwszy modem mobilny, wczesniej nie mialem czegos takiego w reku, ale znam sie na elektronice dosc dobrze.

To dane z aplikacji blueconnect:

Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E173-s1 - co mozna zrobic?

Post autor: matek451 »

Na jakich częstotliwościach świadczy usługę 3G ta sieć w Gruzji? Twój modem obsługuje tylko UMTS2100MHz. W modemie masz zainstalowaną aplikację Mobile Partnera od T-Mobile(ERY) ? Będziesz musiał ustawić nowy profil połączenia , dla tej sieci jest on standardowy. Nazwa:Geocel, APN: internet, nr. dostępowy:*99#. Nazwę użytkownika i hasło pozostawiasz puste.
SanDok

W modemie mam aplikacje blueconnect.

Dokladnie nie wiem, ale jedna osoba pisala mi ze kupila modem w Polsce i chodzil tam.

Na przyklad te modemy wydawane sa przez operatora w Gruzji:
ZTE MF 100 HSDPA
AnyDATA ADU-520A
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

SanDok pisze:Na przyklad te modemy wydawane sa przez operatora w Gruzji:

ZTE MF 100 HSDPA
Ponoć zdarzają się wersje z umts900. Ale większość ma tylko 2100. Twój modem będzie działać, ewentualnie jeśli mają umts900, to w Tobie zostanie korzystanie z edge, tam gdzie nie będzie umts 2.1GHz. Tylko musisz zmienić APN w aplikacji na "internet" pewnie będzie trzeba nowy profil utworzyć, bo erowy prawdopodobnie jest zablokowany. Apn internet zadziała nawet w t-mobile.

Drugi modem, to już cdma ale coś go w konfiguracjach nie widać, być może tak jak u nas tylko dla abonentów, być może tylko usług stacjonarnych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
SanDok

Czyli moge uzywac ta aplikacje od blueconnect, jedynie zmienic apn i to co pisaliscie?

Nie instalowac jakichs specjalnych driverow, flashowac firmware itd?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

SanDok pisze:Nie instalowac jakichs specjalnych driverow, flashowac firmware itd?
Działa, nie ruszaj.
SanDok pisze:jedynie zmienic apn i to co pisaliscie?
Tylko APN, reszta to kwestia usług przypisanych do karty sim.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
SanDok

Mam karte z Playa, utworzylem nowy profil, ustawilem go jako domyslny, i laczy sie dobrze przez aplikacje blueconnect. Jedynie na poczatku po wlaczeniu aplikacji i podlaczeniu modemu wywala ze aktualny profil jest nieobslugiwany i ze mam sie skontaktowac z operatorem.

Znalazlem jeszcze takie info o fq:

MAGTI-GSM-GEO uses the GSM 900 / GSM 1800 / UMTS 2100 frequency bands for its network.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Takie same ustawienia jak Play ma operator w Gruzji więc powinno działać z ich kartą. Tym komunikatem się nie przejmuj.Odezwji się z tej Gruzji. Powodzenia :)

[ Dodano: 2013-07-19, 08:46 ]
Jeśli to parametry sieci tego operatora to ma UMTS2100MHz czyli modem obsłuży 3G.
SanDok

Dzieki, nie omieszkam sie odezwac :)
ODPOWIEDZ