Podczas włączania Udost. poł. internetowego wystąpił błąd.

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Clareylan
Początkujący użytkownik forum

Podczas włączania Udost. poł. internetowego wystąpił błąd.

Post autor: Clareylan »

Witam,
mam problem z udostępnieniem sieci z laptopa (wifi) do kompa przez crossowany kabel. (Obydwa z Windows Vista)
Potrafię ustawić wszystkie IP i bramy, bo rok temu już to robiłem z powodzeniem, ale tym razem błąd pojawia się na samym początku.

Kiedy chcę udostępnić internet klikam na kartę wifi, właściwości, zezwalaj innym ... pojawia się komunikat o treści: "Podczas włączania Udostępniania połączenia internetowego wystąpił błąd" (screen 1)

Próbowałem z włączonym/wyłączonym antywirusem, firewallem, instalowałem nowe sterowniki do karty sieciowej i nic...

Kiedy po przeczytaniu rozwiązań podobnych problemów uruchamiałem w usługach Udostępnianie połączenia internetowego (ICS), otrzymałem drugi komunikat (screen 2)

Bardzo proszę o pomoc, przeszukałem chyba już pół internetu. Tak jak pisałem jakiś czas temu to działało i nie wiem co może być nie tak.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Podczas włączania Udost. poł. internetowego wystąpił błąd.

Post autor: krystianb »

Jaki adres IP dostajesz na kartę wifi?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Clareylan

W tej chwili wszystkie adresy są automatycznie pobierane, a po wyskoczeniu komunikatu nic się nie zmienia.
Jak wpisuję na karcie ethernetowej adres ręcznie, a potem chce udostępnić bezprzewodową to jest komunikat że się przestawi się na 192.168.0.1, ale wyskakuje ten sam z błędem i nic się nie zmienia.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Clareylan pisze:W tej chwili wszystkie adresy są automatycznie pobierane,
Jeśli na kartę z której chcesz udostępnić neta dostajesz adres z puli 192.168.0.X to jest prawdopodobna przyczyna błędu, jeśli nie to zostaje uszkodzony, bądź modyfikowany zwykle niezbyt legalny system. Choć nie jestem pewien czy w viście ICS działa na 192.168.0.x czy 192.168.137.x (tak jak w w7)
Clareylan

Tak, zazwyczaj są to adresy 192.168.0.X, w tym momencie jest to 192.168.0.4. Oba systemy są w pełni legalne.
Mam ręcznie ustawić IP na inny przed udostępnieniem?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

To prawie na pewno przyczyna problemu. Tylko adresację trzeba zmienić na routerze. Najlepiej na 10.0.0.x
Clareylan

Hmm. A jakiś pomysł jak mogę to zrobić kiedy mam router od Vectry i nie mogę się na niego dostać? :P

@edit: Zapomniałem że domontowałem jeszcze swój routerek, przestawiłem IP na 192.168.1.X i mi wszystko ładnie śmiga.

Wielkie dzięki za pomoc, problem rozwiązany :)
ODPOWIEDZ