problem z hspa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z hspa
Witam
mieszkam na wsi gdzie nawet niema kabla od neta dlatego mam blueconecta, pingi po 10 tysięcy i 20 kb/s download czyli dziadostwo, z racji tego, że lubię mmorpg a do tego potrzeba małego pingu, kombinowałem jak polepszyć neta i raz wyjąłem z modemu sim tmobile i włożyłem sim z plusa, łapało mi 1/2 kreski zasięgu, włączał się UMT i po chwili przełączał na HSPA, na tym necie ping miałem około 100 co mi wystarczyło a download na speedtestach miałem około 2/3 MB i trwało to kilka miesięcy, potem przestało działać, teraz jest tak, że na UMTS idzie po 20 kb/s a jak się przełączy na HSPA to jest 0 i wgl tak jakby się net rozłączył, o co może chodzić z tym, że przez kilka misiesięcy działało a teraz nie ?
mieszkam na wsi gdzie nawet niema kabla od neta dlatego mam blueconecta, pingi po 10 tysięcy i 20 kb/s download czyli dziadostwo, z racji tego, że lubię mmorpg a do tego potrzeba małego pingu, kombinowałem jak polepszyć neta i raz wyjąłem z modemu sim tmobile i włożyłem sim z plusa, łapało mi 1/2 kreski zasięgu, włączał się UMT i po chwili przełączał na HSPA, na tym necie ping miałem około 100 co mi wystarczyło a download na speedtestach miałem około 2/3 MB i trwało to kilka miesięcy, potem przestało działać, teraz jest tak, że na UMTS idzie po 20 kb/s a jak się przełączy na HSPA to jest 0 i wgl tak jakby się net rozłączył, o co może chodzić z tym, że przez kilka misiesięcy działało a teraz nie ?
natalx100
Re: problem z hspa
Zasięg ? Jak daleko do nadajnika ? Twoja dokładna miejscowość ? Awaria sieci ? Dużo można "gdybać"
Więc z T-Mobile masz Mniów, Raszówka U2100 oraz U900 tylko są one nie zweryfikowane. Z Plusa masz też w Mniów, Raszówka Aero z którym mógłbyś się połączyć. Jest jeszcze Orange NetWorkS! czyli T-Mobile i przy użyciu panelowej anteny powinieneś nawiązać połączenie. Masz blueconnect ? Czy jeszcze nie masz operatora ? Od nadajnika Mniów,Raszówka masz niecałe 11 km wiec antena panelowa powinna zadziałać. Wszystko zależy od Ciebie. Gdy chcesz przejść na Plus to antena ATK.
-
A który z tych powinien być teoretycznie najlepszy ? Mam umowę na blueconect
natalx100
-
- Guru bezprzewodowy
Nie musisz zmieniać operatora T-Mobile ma na tym terenie zasięg HSPA+DC . W twojej okolicy występuje dziura z zasięgiem. Korzystasz z BTS-a NetWorks Orange UMTS2100 w Mniowie. Potrzebujesz anteny http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html i do tego konektor do twojego modemu( napisz jaki masz). Antenę ustawisz na Mniów, w modemie wymuszone 3G.
-
Ale i tak mam limit mały, więc nawet jeśli by mi się to udało to za bardzo bym się nie nacieszył, a co sądzicie o takich lokalnych radiówkach, mój kolega mieszkający kilomrtr ode mnie ma taki internet, zapłacił za zamontowanie anteny ok. 200/300 zł i płaci około 60 zł za chyba 4 mb bez limitów i działa mu świetnie na 2 kompy jednocześnie z pingiem 60 może to bym założył
natalx100
Spytaj się go jaki to dostawca, zawsze możesz jechać do nich i zobaczyć czy jest u Ciebie ich zasięg.
-
- Guru bezprzewodowy
Limit zawsze możesz zwiększyć w trakcie umowy. Warto też składać wypowiedzenie na miesiąc przed upływem końca umowy i negocjować nowy limit i cenę. Co do radiówki to musisz wypytać i sprawdzić u kolegi. Nie znając dostawcy, terenu świadczenia usługi nikt na forum sie nie wypowie.
-
A ok dzięki, a czy możliwe, że te problemy z hspa, które opisałem w pierwszym pytaniu, są spowodowane wadami modemu ? Bo mój jest już 2letni i to taki nie za dobry bo dostałem go z ery, a i jeszcze jedno, czy gdybym wziął lte z plusa na próbe, mimo, że zasięg lte do mnie nie dociera, to czy modem od lte pracowałby w hspa,? który jakotako u mnie jest czy natym modemie działa tylko lte ?
natalx100
-
Modem działa w 2G i 3G czyli działa w hspa+natalx100 pisze: czy gdybym wziął lte z plusa na próbe, mimo, że zasięg lte do mnie nie dociera, to czy modem od lte pracowałby w hspa,? który jakotako u mnie jest czy natym modemie działa tylko lte ?
ale nie licz na złapanie zasięgu LTE

-
- Guru bezprzewodowy
Twoje kłopoty nie są spowodowane wadami modemu, ewentualnie jego konfiguracja. Masz go już dwa lata a więc umowa z T-Mobile do kiedy? jaki to modem? Te prędkości to wewnątrz? Spróbuj umieścić modem na zewnątrz, wymuś 3G. Pozostanie w T-Mobile po złożeniu wypowiedzenia pozwoli uzyskać Ci większy limit i rabat, możesz wynegocjować nowy modem. Jeśli weźmiesz na próbę Plusa/CP to bierz E-3276. To modem, który pracuje we wszystkich dostępnych w Polsce technologiach- UMTS900 i UMTS 2100 też. Ty znajdujesz sie w zasięgu BTS-a Aero2 UMTS900 w Straszowie. Odległość ok.4 km .Do poprawy zasięgu potrzebna antena ATK-10(ATK-20).
-
Umowa na 3 lata bo z netbookiem, ale nie chce żadnych anten, ja mam tego syfu o nazwie blueconnect dosyć.
Co do hspa to skoro nie wada modemu to co to może być ? Bo kilka miesięcy działało dosyć dobrze a teraz wcale, mi zależy na niskim pingu bo lubię pograć np w lola a do tego ping 150 to maxymalny max
Co do hspa to skoro nie wada modemu to co to może być ? Bo kilka miesięcy działało dosyć dobrze a teraz wcale, mi zależy na niskim pingu bo lubię pograć np w lola a do tego ping 150 to maxymalny max
natalx100
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki kolor ma dioda na modemie jak masz tę małą prędkość a jaki kolor jest jak wg. Ciebie przełączy się na HSPA?natalx100 pisze:teraz jest tak, że na UMTS idzie po 20 kb/s a jak się przełączy na HSPA to jest 0 i wgl tak jakby się net rozłączył,
Nie pomagam na PW!
-