Antena do 3g złe pasmo?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do 3g złe pasmo?
Witam,
Zaznaczam, że jestem nowy w temacie i się nie znam. Posiadam modem Alcatel OT w sieci T-mobile i zasięg w miejscu użytkowania jest niewystarczający. Udałem się do sklepu z antenami GSM, gdzie polecono mi antenę ATK-8 900mhz. Wydaje mi się, że sprzedawca popełnił błąd bo na mapie bts najwięcej nadajników jest UMTS 1900-2100. Jednak zamocowanie anteny na dachu po wielkich trudach z ustawianiem przyniosło efekt może nie do końca zadowalający ale przyzwoity - ping 100-200ms, czasem packet losty w godzinach szczytu nieco większa pingi. Moje pytanie jest czy należy oczekiwać takiej wydajności na wsi i to w jakim paśmie jest antena nie ma większego wpływu czy poprostu jest to zdecydowanie wina źle dobranej anteny?
Zadzwoniłem do T-mobile i mi polecili antenę UMTS 1900-2100, chociaż dostałem informacje że trwa modernizacja sieci i wspólnie z Orange przechodzą na 900MHZ. Czyli po modernizacji moja antena będzie jednak dobra?
Zaznaczam, że jestem nowy w temacie i się nie znam. Posiadam modem Alcatel OT w sieci T-mobile i zasięg w miejscu użytkowania jest niewystarczający. Udałem się do sklepu z antenami GSM, gdzie polecono mi antenę ATK-8 900mhz. Wydaje mi się, że sprzedawca popełnił błąd bo na mapie bts najwięcej nadajników jest UMTS 1900-2100. Jednak zamocowanie anteny na dachu po wielkich trudach z ustawianiem przyniosło efekt może nie do końca zadowalający ale przyzwoity - ping 100-200ms, czasem packet losty w godzinach szczytu nieco większa pingi. Moje pytanie jest czy należy oczekiwać takiej wydajności na wsi i to w jakim paśmie jest antena nie ma większego wpływu czy poprostu jest to zdecydowanie wina źle dobranej anteny?
Zadzwoniłem do T-mobile i mi polecili antenę UMTS 1900-2100, chociaż dostałem informacje że trwa modernizacja sieci i wspólnie z Orange przechodzą na 900MHZ. Czyli po modernizacji moja antena będzie jednak dobra?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena do 3g złe pasmo?
Nie on Ci wepchał to co miał, Ty popełniłeś błąd kupując.nox pisze:Udałem się do sklepu z antenami GSM, gdzie polecono mi antenę ATK-8 900mhz. Wydaje mi się, że sprzedawca popełnił błąd
Lepiej ją odłącz, bo usmażysz modem.nox pisze:jest to zdecydowanie wina źle dobranej anteny?
UMTS900 będzie dodatkiem na terenach bardzo wiejskich, szybki też raczej nie będzie, z jednej nośnej 5MHz będą korzystały 2 sieci. W tej chwili działa w 2 czy 3 miejscach w fazie testów.nox pisze: informacje że trwa modernizacja sieci i wspólnie z Orange przechodzą na 900MHZ.
Jeśli teraz łapiesz 2100MHz to istnieje prawdopodobieństwo, że u900 wcale w tym miejscu nie będzie. Na terenach zamieszkałych bardziej potrzebne są kanały gsm, w głównej mierze, że względu na przekonanie użytkowników, że telefon w trybie gsm dłużej działa, w drugiej kolejności, że względu na stary sprzęt nie obsługujący umts900.nox pisze:Czyli po modernizacji moja antena będzie jednak dobra?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Dziękuje za opdowiedź. Czy możesz czymś podeprzeć stwierdzenie, że modem może mi usmażyć antena 900mhz? W specyfikacji modemu jest GSM [MHz] 850/900/1800/1900. Jak mogę sprawdzić jakiej częstotliwości używam do połączenia z internetem? Stacji bazowych jest tyle że ciężko mi określić, w którą celuje - w innych miastach są BTS 900mhz czy możliwe abym łapał sygnał z wielu kilometrów i osiągał momentami nawet 1mbit w technologii 900mhz w T-mobile?
Właśnie teren, gdzie jest problem z zasięgiem jest mocno wiejski.
Najwyżej kupię inną antenę bo i tak kierunkowa chyba nie jest najlepszym wyborem pomijając pasmo. Okazuje się bo cała sprawa rozgrywa się u rodziców że dość mocno jest posłaniane drzewami z każdej strony - choć nie jest to gęsty las to ma to pewnie duży wpływ i w takim wypadku powinienem wybrać antenę dookólną - czy mam racje?
Przyznaje się że działałem zbyt pochopnie i zwalanie winy na sprzedawcę jest tutaj nie do końca słuszne - choć pytałem się go jakie pasmo mam wybrać bo miał różne anteny. Twierdził że T-Mobile 900mhz.
Właśnie teren, gdzie jest problem z zasięgiem jest mocno wiejski.
Najwyżej kupię inną antenę bo i tak kierunkowa chyba nie jest najlepszym wyborem pomijając pasmo. Okazuje się bo cała sprawa rozgrywa się u rodziców że dość mocno jest posłaniane drzewami z każdej strony - choć nie jest to gęsty las to ma to pewnie duży wpływ i w takim wypadku powinienem wybrać antenę dookólną - czy mam racje?
Przyznaje się że działałem zbyt pochopnie i zwalanie winy na sprzedawcę jest tutaj nie do końca słuszne - choć pytałem się go jakie pasmo mam wybrać bo miał różne anteny. Twierdził że T-Mobile 900mhz.
-
- Guru bezprzewodowy
Sprzedawca wprowadził cię w błąd. Jeśli chcesz korzystać z T-Mobile 2G( EDGE) to ta antena może do tego służyć. Na dzień dzisiejszy T-Mobile w 3G korzysta z UMTS2100 i na taką czestotliwość musisz kupić antenę. Oczywiście kierunkową, dookólne to szajs. Podaj nazwę tej miejscowości to sprawdzę jak w niej z zasięgiem 3G i gdzie sa najbliższe BTS-y( stacje bazowe). UMTS900 T-Mobile to w łódzkiem daleka przyszłość. Najpierw modernizacja sieci na 2100 w NetWorks. Zacznij od podania lokalizacji.
-
Podobno 900mhz w przyszłym roku ma być do kwietnia. Tak mi powiedzieli na infolini. Miejscowość okolice Krzywca w okolicy Konstantynowa Łódzkiego. Mape BTSÓW sobię znalazłem bo nie mogłem złapać sensownego sygnału metodą prób i błędów. Tutaj moje zdziwienie było że w okolicy nie ma nic 900mhz a same 2100 są. Oczywiście jak to z moim fartem i roztargnieniem bywa zgubiłem paragon, a poza tym sklep nie akceptuje zwrotów, zatem jestem udupiony. Dziś zgubiłem też kluczyk od samochodu mam nadzieje że mam jeszcze serwisowy gdzieś. Jakaś masakra.
Chyba kupię jakąś antenę 2100, a tą 900mhz spróbuję sprzedać. W takim razie jaką antenę UMTS 2100 mam wybrać? Z racji tego że są drzewa to może jakąś dookólną? Poza domem jest sygnał jako taki, więc jest szansa że dookólną z dachu zbiorę coś więcej.
Rozmawiałem właśnie ze sprzedawcą, twierdzi że nie ma możliwości aby uszkodziła mi modem bo jest to antena odbiorcza cokolwiek to znaczy. Jednak łaskawie może mi wymienią, choć nie przyznawałem się że zgubiłem rachunek.
Chyba kupię jakąś antenę 2100, a tą 900mhz spróbuję sprzedać. W takim razie jaką antenę UMTS 2100 mam wybrać? Z racji tego że są drzewa to może jakąś dookólną? Poza domem jest sygnał jako taki, więc jest szansa że dookólną z dachu zbiorę coś więcej.
Rozmawiałem właśnie ze sprzedawcą, twierdzi że nie ma możliwości aby uszkodziła mi modem bo jest to antena odbiorcza cokolwiek to znaczy. Jednak łaskawie może mi wymienią, choć nie przyznawałem się że zgubiłem rachunek.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli nie łączysz się przez edge, tylko przez 3g (jeśli masz modem huawei'a to świeci na niebiesko/turkusowo), na co by wskazywał ping 100ms i prędkości wyższe niż 25kB/s, to jest to na 99% umts2100, nie pamiętam gdzie dokładnie networks! testuje u900.nox pisze:Jak mogę sprawdzić jakiej częstotliwości używam do połączenia z internetem?
Anteny poza zakresem swojej pracy mają zwykle bardzo kiepskie dopasowanie falowe, większość energii wyemitowanej przez końcówkę mocy wraca do modemu.nox pisze: Czy możesz czymś podeprzeć stwierdzenie, że modem może mi usmażyć antena 900mhz?
-
Krystanie, sprzedawca twierdził że 900mhz to częstotliwość bazowaale inne też obsługuje (jest to antena ATK-8). Jest to antena o dość niewielkim zysku i 10 metrowym kablu, czy naprawdę należy realnie patrzeć na szansę spalenia modemu? Modem jest wpięty od dwóch dni do routera i pracuje 24/7 i nic do tej pory mu się nie stało. Nie jest to jakiś drogi, nowy modem, więc jeżeli jest szansa że się jednak nie spali to może tak zostać. Oczywiście w pierwszej kolejności postaram się wymienić tą antenę na właściwą, ale nie wiem jak spojrzą na brak paragonu czy pogiętą instrukcję obsługi.
Teraz czytam o tym Aero2, bo w sumie kończy mi się umowa z T-Mobile niebawem. Może spróbuję z darmowym internetem? Antenę już mam
Czy takie połączenie E173 U-2 + TPlink TL-MR3420 będzie miało szansę działać? tzn poprawnie będzie wznawiało połączenie i nie będzie z tym problemów?
Teraz czytam o tym Aero2, bo w sumie kończy mi się umowa z T-Mobile niebawem. Może spróbuję z darmowym internetem? Antenę już mam

-
- Guru bezprzewodowy
W Kzywcu T-mobile ma taką dziurę z zasięgiem 3G( w tej okolicy to norma, znajomy w Babiczkach więc znam problem.) Zasięg z UMTS 2100 T-Mobile w Rąbieniu.Z tym sprzedawcą daj sobie spokój , kup antenę http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html, konektor do modemu pewnie masz. Do Aero2 antena, którą masz może być ale Alcatel nie obsługuje UMTS900 więc lipa. Jeśli kończy Ci się umowa z T-Mobile składaj wymówienie, można wynegocjować z DUK rabat.
-
Myślisz, że czego mogę oczekiwąć po podłączeniu tej anteny? Bo tak jak napisałem ta ATK-8 - działa jako tako, udało mi się w dosłownie jednym miejscu w kierunku na Zgniłe Błota znaleźć okienko, w którym poza godzinami szczytu ping idzie nonstop w graniach 100ms, a transfer sięga nawet 1mbita (zazwyczaj 100-700kbit), co w sumie wystarcza na potrzeby moich rodziców, którzy korzystają głównie z poczty i stron www. Kupno nowej anteny to znów wydatek ponad 100zł, ale jeżeli ma być dobrze - tzn stabilne połączenie cały dzień bez packet lostów i mniejszy ping to może warto te 100zł wydać. To co napisał tutaj kolega wcześniej, że używając 900mhz mogę spalić modem, też nieco motywuje bo tego bym nie chciał.
Ostatnie pytanie do wszystkich. Czy taka antena jak kolega polecił nie będzie za mocna w kontekście prawa? Pamiętam, że dla WiFi były jakieś ograniczenia zysków anteny (bardziej emitowanego sygnału) czy w przypadku internetu mobilnego są też takie ograniczenia? Nie chciałbym żeby przyszedł do mnie urząd z powodu braku internetu w całej wsi przez moją antenę:)
Ostatnie pytanie do wszystkich. Czy taka antena jak kolega polecił nie będzie za mocna w kontekście prawa? Pamiętam, że dla WiFi były jakieś ograniczenia zysków anteny (bardziej emitowanego sygnału) czy w przypadku internetu mobilnego są też takie ograniczenia? Nie chciałbym żeby przyszedł do mnie urząd z powodu braku internetu w całej wsi przez moją antenę:)
-
- Guru bezprzewodowy
Tutaj masz specyfikację tej ATK-8 http://www.dipol.com.pl/antena_atk-8-83 ... _A7006.htm Jak widać po jej danych sprzedawca kłamie, oddaj mu. W T-Mobile w naszym województwie w 2014 roku poprawa zasięgu na UMTS2100( w ramach NetWorks z Orange). Potem dopiero sieć UMTS900 ale to na wsiach, Krzywiec to peryferia Łodzi
więc raczej pozostanie w zasięgu UMTS2100, oczywiście poprawionego, który umożliwi połączenia w technologii HSPA+DC( do 43,2 Mbps). Konsultanci opowiadają bajki, ich wiedza to dno z mułem
Z modemem nic się nie dzieje bo korzystasz z 2G na GSM900(EDGE).
[ Dodano: 2013-07-24, 15:22 ]
Antena to urządzenie pasywne, nic nie wzmacnia, nie zakłóca. Poprawia jedynie zasięg( zysk 17 dBi). Możesz legalnie <font color="#FF00FF"><b>»»używać««</b></font> nikomu nie zrobisz krzywdy. Z zasady nie polecam nic nielegalnego. Trzeba się szanować, na tym forum jest to przestrzegane w przeciwieństwie tego forum na E...

[ Dodano: 2013-07-24, 15:22 ]
Antena to urządzenie pasywne, nic nie wzmacnia, nie zakłóca. Poprawia jedynie zasięg( zysk 17 dBi). Możesz legalnie <font color="#FF00FF"><b>»»używać««</b></font> nikomu nie zrobisz krzywdy. Z zasady nie polecam nic nielegalnego. Trzeba się szanować, na tym forum jest to przestrzegane w przeciwieństwie tego forum na E...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wątpię, edge evolution raczej u nas nie wprowadzilimatek451 pisze:Z modemem nic się nie dzieje bo korzystasz z 2G na GSM900(EDGE).
nox pisze:poza godzinami szczytu ping idzie nonstop w graniach 100ms, a transfer sięga nawet 1mbita (zazwyczaj 100-700kbit),
-
znalazłem podobną antene 15db z krótszym kablem. 15m mi nie jest potrzebne. czy nie będzie to rozsądniejszy wybór?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze pytanie jak masz aktualną antenę podłączoną, masz przejściówkę do modemu, czy wtyk jest zarobiony bezpośrednio na kablu? Najlepiej przydało by się zdjęcie.
Jeśli teraz działa net na tych grabiach, to przyzwoite "15dBi" spokojnie wystarczy. Byle od przyzwoitego producenta.
Jeśli teraz działa net na tych grabiach, to przyzwoite "15dBi" spokojnie wystarczy. Byle od przyzwoitego producenta.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli obawiasz się o modem to ustaw na nim połączenia tylko w 2G, wówczas będziesz korzystał z EDGE na GSM900 za pomocą tej ATK-9. A najlepiej ją oddaj i kup tą polecaną.
[ Dodano: 2013-07-24, 15:39 ]
W tej z linku kabel 10 m, może być też 15 dBi tego producenta. Masz konektor łączący gniazdo FME tej ATK-8 z modemem?
W tej z linku kabel 10 m, może być też 15 dBi tego producenta. Masz konektor łączący gniazdo FME tej ATK-8 z modemem?
-
Tak mam konektor i mam przymocowany już do komina uchwyt. trochę boli ta atk-8 bo przepłaciłem - kosztowała 80zł. 2g to chyba jednak trochę zbyt wolno - jaki transfer osiągnę w tej technologii?matek451 pisze:Jeśli obawiasz się o modem to ustaw na nim połączenia tylko w 2G, wówczas będziesz korzystał z EDGE na GSM900 za pomocą tej ATK-9. A najlepiej ją oddaj i kup tą polecaną.
-
- Guru bezprzewodowy
2 G nie ma sobie zawracać głowy, darmowy AERO2 ma lepsze prędkości. Jeśli nie zwrócisz tej ATK-8 to zostaw sobie do AERO2. Może jak zmienisz modem ( od T-Mobile możesz mieć E-3131 przy przedłużeniu umowy- złóż wymówienie na miesiąc przed końcem obecnej i negocjuj z DUK. ) Możesz też kupić go w Play za 109 zł.
-
- Użytkownik forum
Witam.krystianb pisze: Anteny poza zakresem swojej pracy mają zwykle bardzo kiepskie dopasowanie falowe, większość energii wyemitowanej przez końcówkę mocy wraca do modemu.
Pozwolę sobie na małą uwagę, to że antena jest na dany zakres częstotliwości, wcale nie oznacza że na innym zakresie nie będzie pracować poprawnie, wystarczy poczytać co to jest "częstotliwość harmoniczna" np. 1, 2, 3 itd problem w tym czy np. 2 harmoniczna wypadnie dokładnie tam gdzie chcemy, i tu niestety potrzebny jest sprzęt pomiarowy.
Poza tym istotny jest rezonans anteny czyli reaktancja=0ohm i rezystencja=50ohm (najlepiej, ale może być 100, 200, 300ohm) "Dopasowanie falowe" czyli impedancja =50ohm nie koniecznie świadczy o poprawnej pracy anteny.
Pozdrawiam Robert
Pozdrawiam Robert
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.