Problem z zasięgiem w play

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dzumin
Początkujący użytkownik forum

Problem z zasięgiem w play

Post autor: dzumin »

Witam

Zakupiłem modem e3131s-2 i od razu zacząłem wojować z zasięgiem. Zauważyłem w programie play że często zmienia mi się id komórki. Są to odpowiednio C02D ( -90dBm ) i B11D ( -105dBm ). Zaznaczam że zasięg z C02D podany jest bez anteny, natomiast B11D z anteną ponieważ bez anteny wynosi on ( -113dBm ).

Pytanie jest następujące czy da się wymusić łączenie z komórką C02D ? Chciałbym aby ta komórka działała przy użyciu anteny gdyż w domu jest jedno jedyne miejsce gdzie jest jej zasięg. Niestety nie mogę zmienić lokalizacji PC ( teraz korzystam z laptopa tymczasowo )
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z zasięgiem w play

Post autor: matek451 »

Mieszkasz w samym Skepnym ? Na tym terenie Play korzysta z UMTS2100 i UMTS900. Wymuś po kolei jedną i drugą na modemie za pomocą TNI.Sprawdzisz w ten sposób zasięg, wybierzesz lepszy. Podejrzewam, że ten gorszy to 2100MHz. Jakiej anteny używasz?
dzumin
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem z zasięgiem w play

Post autor: dzumin »

Dzięki mistrzu :ok: Miałeś racje z tym że złapałem zasięg UMTS2100 ( ten słabszy ) choć nie wiem jakim cudem bo mieszkam 3km od nadajnika w linii prostej. Zainstalowałem TNI i wymuszenie UMTS900 rozwiązało cały problem. Jeszcze raz dzięki :)
ODPOWIEDZ