Antena 2100MHz ale pracująca na 900MHz zakłóca DVB-T :D

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
encholex
Stały użytkownik forum

Antena 2100MHz ale pracująca na 900MHz zakłóca DVB-T :D

Post autor: encholex »

Witam ponownie,

Dzisiaj podzielę się takim spostrzeżeniem, a znawców tematu bardzo proszę o wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje.

Otóż posiadam pewną słynną na tym forum panelówkę na 2100MHz, ale poprzez jej uniwersalność chodzi na niej również LTE i UMTS 900MHz !

Oczywiście darujmy sobie gromy, że SWR i że to farelka, bo nie o tym. Ważne i ciekawe że antena jakoś pracuje w tym paśmie gdzie oczywiście dBm są niższe niż na 2100MHz, a transfery też niczego sobie.

Ale do rzeczy: chodzi sobie zestaw na 900MHz i zacząłem ściągać coś większego... po chwili puk puk i mowa że nie ma sygnału na DVB-T :szok:
Pierwsze co myślę, że to niemożliwe. To nie cdma że może coś bruździć, ale zrobiłem test, wyłączyłem zestaw - TV wróciło.

Panel przykręcony jest nad siatkówką, ale obie są ustawione w tym samym kierunku z tym że panel trochę wyprzedza siatkówkę.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antena 2100MHz ale pracująca na 900MHz zakłóca DVB-T :D

Post autor: kmy »

a siatkówka ma wzmacniacz antenowy?

na jakich kanałach masz u siebie MUX'y?

ja mam u siebie na jednym maszcie antenę TV (21 elementów, bez wzmacniacza), ATK-20 i 2 panele Cybertecha, w zależności od układu internet odbieram na panelach na 2100 i 1800 oraz na ATK-20 900MHz i nie zauważyłem żadnych zakłóceń.

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Otóż posiadam pewną słynną na tym forum panelówkę na 2100MHz, ale poprzez jej uniwersalność chodzi na niej również LTE i UMTS 900MHz !

Oczywiście darujmy sobie gromy, że SWR i że to farelka, bo nie o tym. Ważne i ciekawe że antena jakoś pracuje w tym paśmie gdzie oczywiście dBm są niższe niż na 2100MHz, a transfery też niczego sobie.
Ja z takiej samej "konfiguracji" korzystam od kilku miesięcy tylko zamiast panela jest Yagi i nie mam żadnych zakłóceń w DVB-T
encholex
Stały użytkownik forum

Siatkowa jest stara jak świat. Ze wzmacniaczem antenowym, który jest w dodatku oryginalny tj. szerokopasmowy. Typowa stara instalacja, gdzie przy jednym z odbiorników jest zasilacz z separatorem, na strychu rozdzielacz ze zworką, a w antenie płytka. Generalnie pewnie najbardziej optymalnym układem byłby zasilacz wpięty przed rozdzielaczem, ale tak już było kiedyś zrobione i nie zmieniałem tego. Dodatkowo pewnie pasowało by zmienić antenę na yagi z płytką która by obcinała niepotrzebne częstotliwości, ale też nie ode mnie to zależy ;)

Przewód antenowy jest zeszłoroczny, spięty razem z idącymi od panela 2xCNT-400 (obecnie używany jeden przewód), ale nie sądzę by to było przyczyną, za dobre ekrany w przewodach.

Taki efekt dzieje się tylko przy działaniu na 900MHz, na 2100MHz jest ok.
W najbliższym czasie spróbuję pożyczyć log-per'a i zobaczyć czy tak samo będzie siał.
Generalnie chodzi mi o zjawisko, co może się dziać w panelu 2100Mhz podczas transmisji danych na 900MHz, że jest w stanie "zaciemnić" siatkową ?
Ostatnio zmieniony 2013-08-08, 11:27 przez encholex, łącznie zmieniany 3 razy.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Korzystam na U2100 i nie zauważyłem braku sygnału w DVB-T pamiętam, że bez anteny jak był sam modem wpięty do laptopa to w pokoju obok nie można było nic obejrzeć tak zacinało.
robi1153
Użytkownik forum

Post autor: robi1153 »

encholex pisze:<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>

Witam.
Sprawa stosunkowo prosta do zrozumienia, a ciut ciut trudniejsza do "wyeliminowania"
Ale do rzeczy, używając anteny przeznaczonej na 2100MHz do pracy na 900MHz, stajesz się "naocznym świadkiem co znaczy brak anteny w rezonansie" Mówiąc w skrócie twój kabel antenowy wskutek niedopasowania zaczął promieniować (zakłócać) Dla chcących zgłębić temat, polecam hasło "symetryczna antena+niesymetryczny kabel"
A jak ten problem wyeliminować? Zacząć trzeba od montażu rdzeni przeciw zakłóceniowych na wszystkich kablach. Ilość i jakie rdzenie to zawsze sprawa indywidualna.
Oczywiście o bezwzględnym uziemieniu (poprawnym) każdego masztu na jakim jest zainstalowana jakakolwiek antena już (tak myślę) nie trzeba wspominać.
Pozdrawiam Robert

Edycja.
Oczywiście jestem zwolennikiem anten jednopasmowych, więc wszelkie tego typu "kombinacje" trzeba traktować jako "zło konieczne"
R.
Ostatnio zmieniony 2013-08-09, 16:46 przez robi1153, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Robert
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

robi1153 pisze:Zacząć trzeba od montażu rdzeni przeciw zakłóceniowych na wszystkich kablach. Ilość i jakie rdzenie to zawsze sprawa indywidualna.
Trzeba zaczac od wymiany anteny na odpowiednia.
Nie pomagam na PW.
robi1153
Użytkownik forum

key pisze: Trzeba zaczac od wymiany anteny na odpowiednia.
To akurat najprostsze rozwiązanie.
Pozdrawiam Robert
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jedyne sensowne.
Nie pomagam na PW.
robi1153
Użytkownik forum

key pisze:Jedyne sensowne.
I owszem, ale dla ludzi którzy nie chcą utrudniać sobie życia, lub też nie interesuje ich elektronika i teoria anten.
Pozdrawiam Robert
key
*Mistrz bezprzewodowy*

robi1153 pisze:lub też nie interesuje ich elektronika i teoria anten
Ludzie ktorzy znaja sie na elektronice i teorii anten, w ogole nie wpadna na pomysl uzywania anteny poza dedykowanym pasmem.

A juz na pewno nie beda robic nic nie dajacej fuszerki w stylu:
Zacząć trzeba od montażu rdzeni przeciw zakłóceniowych na wszystkich kablach.
....
Oczywiście o bezwzględnym uziemieniu (poprawnym) każdego masztu...
Nie pomagam na PW.
robi1153
Użytkownik forum

key pisze:Ludzie ktorzy znaja sie na elektronice i teorii anten, w ogole nie wpadna na pomysl uzywania anteny poza dedykowanym pasmem.

A juz na pewno nie beda robic nic nie dajacej fuszerki w stylu:
Odsyłam do publikacji profesora Andrzeja Sowy. To w kwestii instalacji i uziemień. Oczywiście literaturą z teorii anten też służę w ramach potrzeby.
Dla mnie koniec tematu. Link TU

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-08-09, 17:32 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-08-09, 16:32 przez robi1153, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam Robert
key
*Mistrz bezprzewodowy*

robi1153 pisze:Odsyłam do publikacji profesora Andrzeja Sowy.
Bla, bla, bla.... Wskaz na cos konkretnego, na co jest bezposredni dostep i o czym mozemy podyskutowac, a nie na publikacje schowane w zakurzonych piwnicach jakiegos uniwersytetu.
robi1153 pisze:Oczywiście literaturą z teorii anten też służę w ramach potrzeby.
Anteny nie maja nic wspolnego z ferytami na kablach ;)
Zacznij wiec prosze od prostyk wyjasnien, n.p. jaki wplyw maja feryty na pole EM transmitowane kablem koncentrycznym. Wdzieczny byl bym gdybys zaczal od podstaw - na przyklad pociagnal Maxwella i wyjasnil gdzie transportowana jest energia.
robi1153 pisze:Dla mnie koniec tematu.
Rozumiem ze dlatego, ze poza napisaniem o publikacjach nie masz nic do powiedzenia?
Nie pomagam na PW.
robi1153
Użytkownik forum

key pisze: Bla, bla, bla.... Wskaz na cos konkretnego, na co jest bezposredni dostep i o czym mozemy podyskutowac, a nie na publikacje schowane w zakurzonych piwnicach jakiegos uniwersytetu.

Jak rozumiem twoja wiedza jest większa niż ta zawarta w "zakurzonych piwnicach jakiegoś uniwersytetu" jeżeli tak, to masz rację.

key pisze: Anteny nie maja nic wspolnego z ferytami na kablach ;)
Zacznij wiec prosze od prostyk wyjasnien, n.p. jaki wplyw maja feryty na pole EM transmitowane kablem koncentrycznym. Wdzieczny byl bym gdybys zaczal od podstaw - na przyklad pociagnal Maxwella i wyjasnil gdzie transportowana jest energia.

Jak rozumiem "naskórkowość WCZ i prąd asymetrii" nie jest ci obcy

key pisze: Rozumiem ze dlatego, ze poza napisaniem o publikacjach nie masz nic do powiedzenia?
Owszem mam, ale wdawanie się w dyskusje teoretyczne nie ma dla mnie sensu.
Pozdrawiam Robert
key
*Mistrz bezprzewodowy*

robi1153 pisze:Jak rozumiem twoja wiedza jest większa
Zdarzylo mi sie w moim zyciu zaprojektowac pare anten, power dividers i directional couplers dla pasm od paru do parunastu GHz.
robi1153 pisze:Jak rozumiem "naskórkowość WCZ i prąd asymetrii" nie jest ci obcy
Nic nie wnosi do tematu dyskutowanego w tym watku. "Buzz words" mogace co najwyzej wywrzec wrazenie na przedszkolakach.
Nie pomagam na PW.
robi1153
Użytkownik forum

key pisze: Zdarzylo mi sie w moim zyciu zaprojektowac pare anten, power dividers i directional couplers dla pasm od paru do parunastu GHz.
Więc być może czytaliśmy tą samą literaturę
Coś mi umknęło, jeżeli masz wiedzę i możliwości pomiarowe, wklej proszę screen z pomiaru jakiejkolwiek anteny w funkcji częstotliwości np. 700MHz- 3GHz.Jestem ciekaw jak to wygląda
key pisze: Nic nie wnosi do tematu dyskutowanego w tym watku. "Buzz words" mogace co najwyzej wywrzec wrazenie na przedszkolakach.
A pewnie, więc po co dyskutować?
Pozdrawiam Robert
key
*Mistrz bezprzewodowy*

robi1153 pisze:Więc być może czytaliśmy tą samą literaturę
Watpie - studiowalem w Aachen, literatura byla w jezyku niemiecki.
robi1153 pisze:Coś mi umknęło, jeżeli .... możliwości pomiarowe...
Juz nie, pracuje w innej firmie.
robi1153 pisze:A pewnie, więc po co dyskutować?
Ty zapodales temat wiec myslalem ze masz cos sensownego dopowiedzenia.
Nie pomagam na PW.
robi1153
Użytkownik forum

key pisze:Ty zapodales temat wiec myslalem ze masz cos sensownego dopowiedzenia.

Amen.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-08-09, 17:33 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-08-09, 16:33 przez robi1153, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Robert
encholex
Stały użytkownik forum

Witam ponownie :)

Tak jak wspominałem, wiadomo że używanie anteny poza jej dedykowanym pasmem może coś robić, a tylko chodziło mi o wyjaśnienie zjawiska tak czysto akademicko i za wyjaśnienie bardzo jestem wdzięczny jak i za wszelkie wypowiedzi coś wnoszące do tematu :)

Problem u mnie niestety nie występuje jedynie przy tej antenie. Pożyczyłem sobie coś co niby powinno być ok tj. http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 741030.htm
która niby powinna być uniwersalna jak i inne log-per np. Rohde&Schwarz http://www.tmgtestequipment.com.au/prod ... _HL040.pdf
chwilę wspomniana w temacie: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=38214

i problem nadal występuje...i co teraz?
Antena badziewna?
Faktycznie trzeba uziemić maszt ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

encholex pisze:.i co teraz?
Popracować nad anteną do DVB-T.
Nie pomagam na PW!
encholex
Stały użytkownik forum

Czyli do wymiany na jakąś dedykowaną z filtrem tylko do DVB-T.
Nie ruszałem szerokopasmowości tej obecnej, bo ciągnę też radio po niej, ale pewnie będę musiał wziąć osobno yagi i jakąś do FM.

Pytanie odnosiło się do teorii, gdzie winą było:
robi1153 pisze:Ale do rzeczy, używając anteny przeznaczonej na 2100MHz do pracy na 900MHz, stajesz się "naocznym świadkiem co znaczy brak anteny w rezonansie" Mówiąc w skrócie twój kabel antenowy wskutek niedopasowania zaczął promieniować (zakłócać) Dla chcących zgłębić temat, polecam hasło "symetryczna antena+niesymetryczny kabel"
, ale z pożyczoną log-per niby już "obsługującą" 900MHz problem nie powinien zniknąć ? Czysto teoretycznie ...koncentryk nadal promieniuje ?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

encholex, u mnie "siatka" prawie styka się z anteną od internetu bo maszt mały i nie mam żadnych problemów Może problem jest gdzie indziej
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z tego co czytałem na stronie UKE odnośnie cyfryzacji to pierwsze co trzeba zrobić przy DVB-T to wywalić wzmacniacz w antenie jeśli ma zostać stara.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:wywalić wzmacniacz w antenie jeśli ma zostać stara
O ile zasięg jest wystarczająco "dobry"
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeśli zasięg jest słaby to należy zmienić antenę. Przy DVB-T nie powinno być wzmacniaczy szerokopasmowych. Będzie "siało" m.in. z CDMA. Tzn. może.
robi1153
Użytkownik forum

encholex pisze: ......Faktycznie trzeba uziemić maszt ?
Witam.
Poczytaj proszę TU albo TU a i TU znajdziesz garść informacji. Ale pamiętaj są to wiadomości "z zakurzonych piwnic jakiegoś uniwersytetu"
A teraz cytat z danych technicznych jakiejś anteny firmy Cybertech " ...antena......uziemiona dla prądu stałego dla ochrony przed elektrycznością statyczną i eliminacją zakłóceń niskoczęstotliwościowych" Link TU i proste pytanie się nasuwa, jak antena może być "uziemiona" przy braku "uziemienia" masztu??
Robert
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Jeśli się już czepiamy masztów to każdy powinien być uziemiony i/lub odgromiony
Zalecenia SEP to jedno a i tak każdy robi jak chce ;)
encholex
Stały użytkownik forum

Czyli wszystko jasne...
Dzięki robi1153 za wskazanie możliwej przyczyny takiego stanu rzeczy, mimo iż czepił się Ciebie taki Dr House ;)
Dla niektórych pewne rzeczy są oczywiste, a ja nawet nie wiem kto robił ten masz i szczerze nie zwracałem uwagi czy jest uziemiony ;)
W najbliższym czasie gdy będę miał dostęp do masztu, dam znać czy to pomogło, choć pewnie wszyscy już są zgodni.
robi1153
Użytkownik forum

encholex pisze: W najbliższym czasie gdy będę miał dostęp do masztu, dam znać czy to pomogło, choć pewnie wszyscy już są zgodni.
Uziemiając maszt eliminujesz tylko jedna z możliwych przyczyn powstawania zakłóceń, cała reszta możliwości pozostaje bez zmian. Ja stawiałbym na to że problem jest po stronie anteny odbiorczej.
Robert
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

robi1153 pisze:Uziemiając maszt eliminujesz tylko jedna z możliwych przyczyn powstawania zakłóceń
I jeśli zrobisz to fachowo to na pewno gorzej nie będzie
ODPOWIEDZ