jaką Antene do modemu wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
jaką Antene do modemu wybrać?
Witam posiadam modem Huawei E3131 niestety zasięg jest bardzo słaby bo mieszam w dolinie (1 kreska tylko)co za tym idzie internet wolno chodzi,więc moglibyście mi doradzić jaką antenę kupić ewentualnie co zrobić,żeby zasięg lub szybkość internetu się poprawił?,do wydania mam 50 zł.Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: jaką Antene do modemu wybrać?
Za 50 zł za wiele nie zrobisz. Nie kupuj patyka na All... bo nic nie pomoże, szkoda kasy. Podaj dokładną lokalizację. Play korzysta z UMTS900 i UMTS2100. W zależności od tego położenia sprawdzę w zasięgu jakiej technologii jesteś. Pozwoli to dobrać antenę na odpowiednie pasmo. Koszt 100-130 zł. Taniej i porządnie się nie da.
-
Mieszkam w Zawadzie (woj.Małopolskie,Powiat Tarnowski)jeżeli kupiłbym tą porządniejszą antena za 100 zł mógłbym bez lagów grać gry typu WoW bo głównie o to mi chodzi,żeby pograć sobie online.Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
W Zawadzie jest BTS UMTS2100 Play na górze Św. Marcina. Teoretycznie zasięg powinien być wewnątrz. Jeśli są problemy to antena na 2100MHz powinna pomóc.Sprawdź jakie są parametry połączenia w pobliżu masztu , w Parku na Górze Św. Marcina. Zrób speedtest, sprawdź ping, pograj. Pozwoli to sprawdzić jak obciążony jest ten BTS. Antena na pewno poprawi zasięg.
-
niestety internetu używam na komputerze stacjonarnym i nie dam rady pójść i sprawdzić danych napisanych przez Ciebie czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie tych danych? orientacyjnie jak myślisz o ile wzrósłby mi zasięg po zakupie nowej anteny?
-
- Guru bezprzewodowy
Zasięg pokazywany w MP w postaci kresek jest mało wiarygodny. Zrób pomiar siły sygnału za pomocą TNI lub zobacz w Diagnostyce Mobile Partnera Play. Faktyczny zysk po zakupie anteny panelowej 17dBi wyniesie około 12-13 dBm, oczywiście w stosunku do poziomu sygnału za oknem. Tę jedną kreskę masz gdy modem włożony do gniazda USB w kompie? Spróbuj ustawić modem przy/ za oknem za pomocą przedłużacza USB.