Router Huawei E5776 LTE i mała antenka

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Goliano
Początkujący użytkownik forum

Router Huawei E5776 LTE i mała antenka

Post autor: Goliano »

Witam.
Bardzo proszę znawców o podpowiedź. Zakupiłem w Plusie router i wybieram się na urlop. Miejsce w którym będę to nadmorska mieścina (Kąty rybackie), natomiast sam ośrodek jest w lesie, ok 200 m w lini prostej do cywilizacji. Wcześniej korzystałem tam z iPlusa (chyba dwu lub trzyletniego) i zasięg łapał się 1 - 2 kreski i czasem zanikał. Poszukuję jakiejś (nie za drogiej, bo w zasadzie na raz) antenki do routera (najlepiej mobilnej a nie kolosa na dach :D). Ma ktoś może jakieś propozycje?
Z góry dziękuję za pomoc
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Router Huawei E5776 LTE i mała antenka

Post autor: kmy »

wygląda na to, patrząc na mapę zasięgu Plusa, że działają już w Kątach oba nadajniki na UMTS900 Aero2, czyli także Plusa, co powinno pozwolić Ci korzystać z neta Plusa nawet w pomieszczeniach bez anteny.

powinien działać też nadajnik LTE, to i może LTE złapiesz, to zależy gdzie ośrodek
sam sprawdź:
http://www.plus.pl/indywidualna/pomoc/MapaZasiegu/

wcześniej nadajniki były w Jantarze i Krynicy
Goliano
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Goliano »

Właśnie patrzyłem wcześniej na zasięg LTE i widziałem, że obejmuje Kąty Rybackie, natomiast jak wcześniej wspomniałem ośrodek leży jakieś 200 m w linii prostej w lesie od głównej ulicy. Dlatego pomyślałem, że jak byłbym minimalnie poza zasięgiem, wsparłbym się małą anteną i sięgnął LTE :D

Nie mniej dziękuję za szybka odpowiedź ;]

edit: z tego co dokładniej widziałem, ośrodek jest ok 50 - 70 metrów od ul. Piaskowej w Kątach, a Piaskowa jest objęta LTE. Nie powinno być problemu?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ten zasięg to teoria na dodatek podawany na zewnątrz. W lesie z LTE mogą być problemy. Lepiej liczyć na HSPA, UMTS na 900Mhz powinno dać radę. Modem jak najbliżej okna i łączność po WiFi.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Goliano pisze:Nie powinno być problemu?
o tym to się dowiesz jak sprawdzisz, niestety na odległość nikt nie jest w stanie tego określić.
powinieneś bez problemu uzyskać połączenie HSPA+/UMTS na 900MHz, co nie jest wolnym połączeniem, a w sprzyjających okolicznościach, np okno na nadajnik LTE, to i może LTE, moim zdaniem antena Ci nie potrzebna
Twój router bez problemu obsługuje 900MHz i HSPA+
ODPOWIEDZ