Dialog modem światłowodowy - router brak internetu

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bladess11
Początkujący użytkownik forum

Dialog modem światłowodowy - router brak internetu

Post autor: Bladess11 »

Witam, posiadam internet w Dialogu na światłowodach. Dostałem od nich modem ONT Alcatel Lucent I-240G-P (niekonfigurowalny). Chcąc mieć sieć bezprzewodową w domu, zakupiłem router Asus RT-N12. Problem jest taki, że na port WAN nie przypisuje mi adresów IP. Wszystko jest podłączone jak należy, przy podłączeniu modem - PC internet działa. Wcześniej posiadałem router TP-LINK WR543G i problem był ten sam. Typ połączenia WAN to PPoE.
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Dialog modem światłowodowy - router brak internetu

Post autor: ja.michal »

Powinnaś podłączyć kablem Alcatela (port GE tam jest jak się nie myślę) do portu WAN w routerze. Router powinien mieć automatyczne przydzielanie adresów (DHCP).

Jeszcze jedno pytanie. Jak podłączysz Alcatela do PC to jaki adres IP dostaje komputer? Jaki jest IP bramy? Czy musisz podawać jakieś dane do logowania na komputerze czy działa wszystko tylko po podłączeniu do LAN?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Powinnaś podłączyć kablem Alcatela (port GE tam jest jak się nie myślę) do portu WAN w routerze. Router powinien mieć automatyczne przydzielanie adresów (DHCP).
Trzeba ustawić w routerze PPPoE na wan. Być może przed podłączeniem routera trzeba zresetować mediaconverter ("modem") Jak nie pomoże, to trzeba jeszcze sklonować adres MAC karty Ethernet komputera podłączonego do netu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Bladess11
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Bladess11 »

Jeszcze jedno pytanie. Jak podłączysz Alcatela do PC to jaki adres IP dostaje komputer? Jaki jest IP bramy? Czy musisz podawać jakieś dane do logowania na komputerze czy działa wszystko tylko po podłączeniu do LAN?
Adres ip mam przydzielany dynamicznie aktualnie to : 78.8.245.156 a bramy to : 0.0.0.0.
Podłączone mam tak jak mówicie, klonowałem też MAC i resetowałem modem. Jeszcze w logach routera miałem coś takiego:
pppd[308]: Timeout waiting for PADO packets
lub
pppd[217]: Unable to complete PPPoE Discovery
Login i hasło wpisałem dobrze.

[ Dodano: 2013-09-08, 11:46 ]
Nie wiem czy to coś ma wspólnego z moim problemem ale gdy podłączam kabel do PC(nie łącząc się z internetem) to odrazu włączają sie diody na modemie ( zielona i pomarańczowa) a gdy podłączam pod router to tylko pomarańczowa się świeci.
ODPOWIEDZ