Brak dostępu do Internetu przez połączenie WiFi i przez USB

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
irja56
Początkujący użytkownik forum

Brak dostępu do Internetu przez połączenie WiFi i przez USB

Post autor: irja56 »

Witam.
Przeszukałam już miliony stron, aby odnaleźć rozwiązanie dla mojego problemu, ale niestety żadne z proponowanych metod nie działają (albo to ja robię coś źle - nie bardzo znam się na komputerach).
Niedługo będę potrzebować bezprzewodowego internetu w laptopie, dlatego chciałam wykorzystać do tego mój telefon SE Xperia Mini Pro. Jest tam opcja tetheringu przez USB oraz wykorzystania telefonu jako modemu do WiFi. Ale za nic żadna z tych opcji nie działa. Gdy w laptopie już się połączy do sieci nie chce połączyć się z internetem.

Może ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? Znaleźć jakieś sterowniki do tego całego tetheringu?

Proszę o pomoc!
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Brak dostępu do Internetu przez połączenie WiFi i przez USB

Post autor: kmy »

irja56 pisze:Znaleźć jakieś sterowniki do tego całego tetheringu?
nie znam Xperi, ale na Samsungu Galaxy II wystarczy w telefonie włączyć opcję udostępnianie internetu przez wifi i działa. Nie są tu potrzebne żadne sterowniki, bo laptop z telefonem łączy się po standardowym wifi, telefon działa jak router z modemem i wifi.

Inna sprawa to podłączenie przez USB telefonu z komputerem, tu są potrzebne sterowniki modemu telefonu, ja podłączam czasem Nokię E51, ale do zestawienia połączenia za pierwszym razem używałem oprogramowania Nokia PC Suite, z którego zainstalowały się do systemu sterowniki.
Generalnie czy to w Samsungu, czy też w Nokii było to opisane w instrukcji telefonu, postępując zgodnie z instrukcją uzyskuję połączenie laptopa z netem.
ODPOWIEDZ