Poprawa zasięgu w górach

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Palacze
Początkujący użytkownik forum

Poprawa zasięgu w górach

Post autor: Palacze »

Witam. Mam problem z internetem komórkowym z Orange. Mianowicie dom w którym działa takowy internet stoi w górach (konkretnie Korbielów ul. Sitki) 20 km od Żywca. Jaką antenę zastosować, czy zastosowanie jakiejkolwiek pomoże w uzyskaniu szybszego połączenia ponieważ obecnie chodzi niesamowicie powoli i jest bardzo niestabilne (traci połączenie kompletnie).
Z góry dzięki za odpowiedź.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Poprawa zasięgu w górach

Post autor: matek451 »

W swojej miejscowości korzystasz z BTS UMTS2100 w ramach NetWorks ( Orange, T-Mobile) maszt Plusa na wzgórzu nad wsią. Na modemie musisz wymusić tylko 3G. Do odbioru potrzebna dobra antena kierunkowa na 2100MHz.Z jakiego modemu korzystasz?
Palacze

ZTE MF63. Jeśli można proszę o jakiś link do anteny która da sobie z tym rade.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Kup http://www.cybertech.com.pl/p98,antena- ... mf192.html z kablem max.10m , ustaw na ten maszt Plusa nad wsią.
Palacze

Antena działa super ale mam problem z podłączeniem modemu do routera. Wiem że może forum nie o tej tematyce ale czy ktoś próbował spiąć modem z funkcją routera z routerem pod USB aby przejąć od niego DHCP?
ODPOWIEDZ