Modem ADSL TD-W8968 - rozdzielenie sygnału z anten

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
JanW
Początkujący użytkownik forum

Modem ADSL TD-W8968 - rozdzielenie sygnału z anten

Post autor: JanW »

mam pytanie dotyczące TD-W8968 lub TD-W8970.

Czy jest możliwość rozdzielenia sygnału z takiego modemu, tak aby jedna antena działa lokalnie (po domu) natomiast druga aby przesyłała internet na odległość około 2,5km (tylko do jednego domu).

Rozdzielany internet to 10mb (Orange Freedom).

Normalnie założył bym oddzielny AP, ale chciałbym ograniczyć to do jednego urządzenia.
Jeśli tym modemem nie jestem w stanie tego wykonać, to prosiłbym o jakieś alternatywy.

Poniższy screen przedstawia plan:
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem ADSL TD-W8968 - rozdzielenie sygnału z anten

Post autor: wojteks »

JanW pisze:Czy jest możliwość rozdzielenia sygnału
Nie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

JanW pisze:Normalnie założył bym oddzielny AP,
To jedyne sensowne rozwiązanie.
JanW

Ok, to czy w takim razie taki APek wystarczy? (jeden do wysyłania sygnału, a drugi odbioru)

http://allegro.pl/edimax-ew-7206apg-i3550901328.html

Wiem, że są do tego lepsze i droższe urządzania, ale niestety nie wydam 300-500zł na samo zbudowanie linku tylko do przesyłu internetu w jedno miejsce.

Anteny już dwie mam 19dbi, kabla antenowego będzie po około 3-4m.

Także prosiłbym o pomoc w doborze dwóch APeków do tego celu.
Mogą być używane lub nowe w cenie nie przekraczającej 50-60zł + wysyłka.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Co to za anteny? Chcesz za 100 zł zrobić linka na 2,5 km? Pewnie jeszcze bez widoczności anten. Takie AP to niech gość wstawi Sobie do muzeum a nie szuka głupców, choć dwóch już znalazł. Koszty 300-500 zł to minimum,jeszcze potrzebna widoczność anten. Sieci dla wielu klientów to za to nie zbudujesz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

matek451 pisze:Chcesz za 100 zł zrobić linka na 2,5 km?
A w czym problem?

Moc radia masz zdefiniowana prawnie, czulosc jest podobna. Sprzet ktory proponujesz ma przewage ze jest do pracy na zewnatrz, latwy w konfiguracji. Jak podlubiesz to i na tym z allegro mozesz linka postawic... tylko czasu nie przeliczaj na $
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Skąd ty to wziąłeś , że ten Edimax jest do pracy na zewnątrz? Kolega nie pisze nic więcej o antenach, ich widoczności, przeszkodach, budynkach po drodze,podaje tylko odległość. Ty go utwierdzasz w przekonaniu, że da radę na tym sprzęcie zrobić tego linka, musi tylko popracować. Bez tych elementarnych danych trudno wyrokować, chyba że masz szklaną kulę , która nam dowcipnie pokazałeś :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

matek451 pisze:Skąd ty to wziąłeś , że ten Edimax jest do pracy na zewnątrz?
Znikad. Przeczytaj ze zrozumieniem co napisalem a nie interpretuj rzeczy ktorych tam nie ma. I zastanow sie, do kogo napisalem moj post, ewentualnie cytat moze byc ci duza pomoca.
matek451 pisze:Bez tych elementarnych danych trudno wyrokować,
Znow brak czytania ze zrozumieniem. Napisalem, za na tym sprzecie + dobre anteny mozesz osiagnac podobne wyniki co na NS - trzeba tylko wiedziec co sie robi. Nigdzie nie napisalem, ze OP potrafi to zrobic - mysle wrecz przeciwnie.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Czytać umiem i w twoim poście nie napisałeś" na tym sprzęcie+ dobre anteny" tym bardziej o NS nie padło z twojej strony żadne słowo. Czytając Ciebie: "Sprzet ktory proponujesz ma przewage ze jest do pracy na zewnatrz, latwy w konfiguracji." uważam, że dotyczyło to Edimaxa bo autor nie zaproponował nic innego. Podobnie jak nic nie napisał o antenach poza zyskiem 19dBi, skąd wiesz jakie to anteny i na jakie pasmo. Chyba,że wróżysz z kuli.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeszcze raz: Moj post byl odpowiedzia na twoj post a nie na wyzwanie wojny przez NATO w 86.
matek451 pisze:uważam, że dotyczyło to Edimaxa bo autor nie zaproponował nic innego
Ty zaproponowales cos innego. W domysle NS, RB etc. Moze sie nauczysz, ze jak w watku odpowiada sie bez cytatow, to odnosniki sa bezposrednio do postu powyzej, a nie 3 strony wczesniej.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

No to teraz rozumiem. Wojny nie wywołuję :) , miło mi że myślisz o podobnym sprzęcie co ja w sprawie tego 2,5 km linka. Ale to rozmowa między nami, autor milczy więc nasza dyskusja próżna.
JanW

Wczoraj robiłem zdjęcia z dachu aparatem z zoomem x42, okazało się że stoi drzewo około 200m od pkt B, które przysłania ten pkt B.

Co do anten, to mam z demontażu. Kolega, który ma sieć z klientami przepina wszystkich na 5Ghz. Mówi, że coś powinno być w garażu i za grosze mi to da.

Od innej osoby będę miał także BlackBox (Minitar) - jeszcze nie wiem dokładnie jaki model.
Ale takiego Minitara, dawniej używałem do odbioru sygnału i nie było żadnych problemów.
JanW

No i udało się :)

Urządzenia takie:
AP - MIN-MWGAR-BLACKAP
Anteny SkyLine19dBi 2,4GHz

Na tych urządzeniach jest skala sygnału: od 0 do 100, mi pokazuje 38.

Obecna prędkość internetu 6mb została osiągnięta po drugiej stronie, zobaczymy jak będzie to działało, gdy zwiększę łącze.

Ping do modemu 2ms.

Wygląda to mniej więcej tak

Modem --> AP1 --> AP 2 (client) --> AP3 (do rozsyłania po domu)
ODPOWIEDZ