Ograniczenie prędkości Wi-Fi
Moderator: Moderatorzy
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Ograniczenie prędkości Wi-Fi
Hej, mam taką zagwozdkę - mój ojciec korzysta z laptopa i lubi sobie czasem pooglądać "filmosy", przez co podczas grania nieraz mocno skacze mi ping. Mój net to 4 Mb/s (radiówka). Mój PC jest podłączony bezpośrednio kablem do routera - TP-Link TL-WR741N. Czy jest możliwość, aby ograniczyć mu prędkość np. do 2 Mb/s, aby mógł sobie oglądać te filmy, a mi nie lagowało? Jest w opcjach takie coś jak Bandwidth Control Settings ale nie ogarniam, jak tego się używa.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Ograniczenie prędkości Wi-Fi
Daj screena.krzyhu pisze:Jest w opcjach takie coś jak Bandwidth Control Settings ale nie ogarniam, jak tego się używa.
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dosyć jasne.
- uruchamiasz całość (Enable Bandwidth Control)
- wklepujesz maksymalne wartości przepustowości twojego łącza - czyli download 4000, upload jaki tam masz
- tworzysz nową regułę, gdzie dla adresu twojego kompa dajesz max 4000 i min 2000 dla ingress, egress według uznania
- tworzysz drugą regułę dla kompa twojego ojca, możesz go zlimitować do 2000 dla max i min
Na koniec pozostaje zadbać o to, żeby wasze kompy miały zawsze ten sam adres, albo ustawiając na sztywno w systemie, albo uruchamiając Static DHCP (MAC binding).
- uruchamiasz całość (Enable Bandwidth Control)
- wklepujesz maksymalne wartości przepustowości twojego łącza - czyli download 4000, upload jaki tam masz
- tworzysz nową regułę, gdzie dla adresu twojego kompa dajesz max 4000 i min 2000 dla ingress, egress według uznania
- tworzysz drugą regułę dla kompa twojego ojca, możesz go zlimitować do 2000 dla max i min
Na koniec pozostaje zadbać o to, żeby wasze kompy miały zawsze ten sam adres, albo ustawiając na sztywno w systemie, albo uruchamiając Static DHCP (MAC binding).
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Ok, zrobione. Zobaczymy czy to pomoże. Dzięki za pomoc!